Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Georgie. Je mu přes dvacet jedna. Žije s matkou a nenáviděným otčímem. Čte komiksy Beano. Vždycky si krásně vyhraje s postiženým bráškou, když ho přijde navštívit do ústavu. Taky krade v obchodě hračky, ne že by za ně nemohl zaplatit, doma mají sluhu, obrovský lustr a perské koberce, ale je to záminka, jak se seznámit. Nechá se u toho chytit. Takhle poznal Susan Harper, dívku z knihovny, která chce být učitelkou a kvůli tomu studuje. Otčím ho chce dostat z domu, ale na oko tvrdí, že se jen snaží, aby z něj (z Georgieho) něco bylo. Posílá ho do Austrálie pracovat na farmu k ovcím. Georgie se jmenuje Martin Durnley, na farmu nepojede, a vůbec není retardovaný. Má plán… (dopitak)

(více)

Recenze (22)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino si s tejto snímky prepožičal do KILL BILL tú pískajúcu melódiu. Zo začiatku to vyzerá na nevinnú drámu o nevyspelom mladom mužovi a jeho sexuálnych problémoch, no do konca sa to zmení na brutálny psychologický horor. Nádherne by som si to vedel predstaviť v knižnej podobe najlepšie s pera Stephena Kinga. Ono sa to svojim spôsobom na Kingovu lyriku podobá. Na rok 1968 perfektne spracované vnútorné pochody psychopata. 0% naivity. Pomenej násilia ale atmosféra a gradujúce finále stojí za to. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Opět jedna stará zapadlá raritka, která může s přehledem sloužit jako důkaz toho, že ani v šedesátých letech nemusely být nutně horory a hororové thrillery tak hloupé a naivní, jako většinou byly. Twisted Nerve stojí na výborných hereckých výkonech - ústřední psychopat je opravdu postavička k zapamatování, neprofláklém námětu a poměrně mrazivé, nervní atmosféře. Jen si to představte, že u sebe doma v dobré víře ubytujete dobrosrdečného zaostalého jedince, který je ale ve skutečnosti chladným psychopatem. Výborná hudba jako bonus - pokud si to zde v ostatních komentářích nepřečtete, budete pravděpodobně velmi překvapeni, jakou známou původní melodii ve filmu uslyšíte :) Film každopádně zasluhuje mnohem větší pozornost, než se mu dostává (jen 31 hodnocení!), takže pokud máte rádi starší psycho/horor thrillery, neváhejte. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Vskutku mrazivá podívaná. Je zábavné vidět, s jakou elegancí se psychopatický Georgie dokáže vetřít do domu nic netušící rodiny. A je velmi napínavé sledovat, k čemu jeho snaha vyústí. Twisted Nerve je u nás téměř neznámý britský horor (s naopak notoricky známou geniální znělkou Bernarda Herrmanna), který by si rozhodně zasloužil více pozornosti! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Působivý psychologický thriiler, který je na horor málo děsivý, za to na nervy brnká parádně. Martin / Georgie dokáže vyvolat lítost stejně jako silné mrazení, nervozitu a silné očekávání zlomového momentu podporují líbivá kamera a hlavně onen slavný hudební motiv v podobě známé "pískací" melodie. Jinak skvěle obsazeno a zahráno i v ostatních rolí, především pak obě krásné hlavní hrdinky coby matka s dcerou (ač ve skutečnosti je od sebe dělilo pouhých čtrnáct let). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes ide už o pomerne jednoduchý psychologický, či skôr psychiatrický thriller, ktorý ale stále má čo povedať. Je možné odsúdiť človeka na základe toho, ako to má v mozgu nastavené? Respektíve prečo by mal ísť do pekla, keď mu tieto myšlienkové pochody vsadil do hlavy Boh? Twisted Nerve dokáže navodiť tú správnu atmosféru aj cez deň, podstatnejšie je britské mestské prostredie, rozhľahlý dom a kvalitní herci a ono to dostatočne funguje aj po polstoročí. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (3)

  • Slavná melodie, vytvořená pískáním, zazněla poprvé v tomto filmu, avšak dočkala se znovuobjevení a velké popularizace ve filmu Kill Bill (2003) režírovaný Quentinem Tarantinem. Falešná sestřička Elle Driver (Daryl Hannah) si jí píská, když vchází do nemocnice a jde zavraždit Černou Mambu (Uma Thurman). (MrPierc)

Reklama

Reklama