Reklama

Reklama

Ráj na zemi - vzestup a pád socialismu

(TV film)
  • USA Heaven on Earth: The Rise and Fall of Socialism
všechny plakáty
USA / Kanada, 2005

Hrají:

Henry Strozier (vypravěč)

Obsahy(1)

I přes svoji nesmyslnost se myšlenka socialistické rovnosti držela lidstva skoro dvě stovky let. A v sedmdesátých letech, ve vrcholné době rozkvětu této doktríny, ovládaly socialistické, komunistické a s nimi spřátelené vlády přes šedesát procent světové populace. Přesto ejhle, téměř v identickém čase se impérium kolektivního vlastnictví rozpadlo téměř na prach. Otázka nyní zní: Proč? Třídílná dokumentární minisérie vypráví fascinující epický příběh idey, jež nejednou otočila svět vzhůru nohama a hlasitě diktovala dějiny našeho druhu. Příběh, který zachycuje etapy idealismu, propracovaných vědeckých teorií i krvavého diktátorství. Příběh, díky němuž svět momentálně vypadá přesně tak, jak vypadá… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Dokumentárny film v ktorom sa povie len tá časť pravdy, ktorá sa im hodí. Mnoho zaujmavých informácií nemôžem poprieť, ale objektivitu v tomto dokumente nehladám. Socializmus nie je a nikdy nebol dokonaly nikde na tejto planéte, ale v spravodlivej konfrontácií by kapitalizmus rozšliapal na márne kúsky. Celkom chápem zámer tvorcov oblbnúť ludí, že komunizmus je vlastne socializmus a aby nebolo málo tak socializmus je vlastne kapitalistická socialna demokracia. Si robia snaď prdel, že v Británií mali socializmus a ten mohol za zlú ekonomiku. Za zlú ekonomiku mohla strata kolónií, ktoré sa osamostatnili a nemal kto robiť na ních ako su veky vekov zvyknutí. Za všetko zlé v kapitalizme môžu komouši. To je posolstvo tohoto veldiela. 2* ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Lehce povrchní dokument skákající od tématu k tématu bez ladu a skladu. Základní náhled nabídne a to podstatné nevynechá. I přes všechny nedostatky má jednu podstatnou výhodu; není to dokument o komunismu, ani o Východním bloku, ale doopravdy o socialismu. Což znamená že se začíná v Anglii, končí v Americe, a mezitím absolvuje, mimo jiné, dlouhou odbočku k Izraelským kibucům. ()

Hrdia 

všechny recenze uživatele

Socialismus jako utopie, která ač se zdá líbivá v některých našich představách, nemůže vzhledem k rozmanitosti lidské populace být nikdy úspěšná. ()

Marwiner 

všechny recenze uživatele

Tento dokument snad ani nelze hodnotit objektivně. Ať chcete nebo ne, vždy ho uvidíte prizmatem vlastního vnímaní světa. Pravičáci budou víceméně spokojeni a levičáci nadávat. Já sám, ač se považuji spíše za pravicového voliče, nemohu popřít, že čím více se autoři dostávají k současnosti, tím zřetelněji si pletou dojmy s pojmy a zaměňují svá zbožná přání za fakta. Myslím ale, že je třeba vzít v úvahu i dobu vzniku. Uprostřed boomu, tři roky před plným propuknutím hospodářské krize, která podle mínění ekonomů z roku 2005 nikdy neměla nastat, se dá jejich pohřbívání socialismu celkem pochopit. ()

Reklama

Reklama