Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po newyorské ulici jde stařík s dlouhým bílým vousem. Aranžéra ve výkladu upozorní na špatné pořadí sobů ve vánočním spřežení. V průvodu potká opilého Santa Clause a znepokojen jeho stavem převezme s velkým úspěchem jeho místo. Tak se Kriss Kringle z domova pro přestárlé stane reklamní atrakcí obchodu s hračkami. Jeho úspěch spočívá v tom, že je opravdovým Santou, jak to také všem bez váhání sděluje. Někdo mu rád věří, někdo ne. Neurotický psycholog jej chce nechat zavřít do ústavu a tak se tím, zda je opravdu Santou začne se vší vážností a s velkou publicitou zabývat soud. Krissi Kringlovi však jde hlavně o to, aby mu uvěřila malá Susan a její racionální maminka, která se zklamaná životem vzdala fantazie a víry v možnost splnění přání. (Qasa)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

genetique 

všechny recenze uživatele

V dobe moderných rozprávok, animákov a vianočných evergreenov, som sa rozhodol osviežiť si vianočnú náladu klasikou, ktorej sa v našich končinách nevenuje toľko pozornosti. Americká klasika, ktorá vás chytí za srdce, vyčarí úsmev na perách a vďaka ktorej budete chcieť mať 10 rokov a veriť na Ježiška (Santu). A možno práve z premietania tohto filmu sa aj u vás stane vianočná tradícia. 80%. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tradíciou, ktorou sa prezentuje kresťanská konzervatívna vetva a spoločenstvo v Európe je charakterizované svojskými prostriedkami, hodnotami a rekvizitkami, ktoré nám čaro Vianoc sprostredkúva každoročne do sýta. V Amerike sa zvyky a mentalita formovala viacej postupne: priečne a časovo, čím sa do popredia dostala ona komercializácia jedla, konzumu, ozdôb, nákupov a predaja a dokonca i prianiami labužnejších detí. Práve tento film sa týmito úsekmi intenzívne venuje. Ukazuje život uponáhľaných a večne nedočkavých New York-čanov, ako sa s vlastnými nástrahami dokážu popasovať matériou a organizovaným plánovaním silnej autority. Santa je symbol, ale je ním predsa každý, kto nosí jeho kostým, rozdáva darčeky a dáva poučenia. A nie je takýto princíp umelý a nevzďaľuje sa ideálom, keď po ceste behá i opitý fingovaný kostýmový šarlatán? Čiže nie po akomsi epileptickom záchvate sa dá paralyzovať myseľ dospelých, ale po nekalých následkov nespravodlivostí voči človekovi (reprezentujúci masu detí), ktorý sa za Santu Clausa vydáva. Vtedy dospelí začnú premýšľať ich optikou a dajú na radu svojich ratolestí, hoc sa od "reálneho" sveta neskutočne odvracajú. Ale o čom je reálny svet, keď žijeme pod svojsky definovanými sviatkami šťastia a pokoja? Je ním žiť život a konať v zmysle poslaní robiť deti (i dospelých) šťastnými. Tento film je príjemným dôkazom nazretia do materialistického sveta americkej kultúry a vydarenými argumentami jeho prekonávania a dávania ho do mierneho úzadia. P.S.: casting je super! ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový ten krásný příběh, ke kterému se ještě rádi vrátíte, navíc film s tak krásným nápadem, jako je soudní proces o tom, jestli je daný člověk skutečně Santa Clausem, či nikoli. Tohle je prostě tak krásný nápad, že se vám to musí líbit. A já jsem byl s děním spokojený, ani moc se mi nechce koukat na remake z roku 1994. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Není to ani vánoční pohádka, není to ani soudní drama, není to ani romantický film. Zdá se to být ale všechno dohromady. Čekal jsem brutálně naivně optimistický vánoční film, ve skutečnosti jsem dostal spíš tak trochu unylý příběh, který ve mně nedokázal vzbudit emoce a zajistit tak, aby mi na nějaké události či postavě výraznějším způsobem záleželo. Vše se od začátku poměrně táhne, film postrádá tempo a události za sebe skládá bez výraznějšího dynamického rozdílu. Je to samozřejmě milé, koukat se na to dá, ale výraznější zážitek to ve mně opravdu nezanechalo. 5/10 ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I BELIEVE, I BELIEVE, IT'S SILLY, BUT I BELIEVE! Film krásný a dojemný a věřil jsme celou dobu v pana Kringela, ale na konci jsem trochu zapochyboval. Byl tedy Santa Clause nebo ne? Jak to, že neměl žádné super schopnosti. Jako znát všechny jménem a vědět co kdy dostali k vánocům. To je panečku záhada. Viděna colorovaná verze, která je prostě rozkošná. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (17)

  • Holandská dívka mluví skutečně holandsky, ale se silným americkým přízvukem. (Kulmon)
  • Jedná se o jeden z mnoha filmů, který byl zakázán Legií slušnosti. (Krissty)
  • Snímek obsadil v žebříčku nejlepších fantasy filmů, který sestavil roku 2008 Americký filmový institut, 5. místo. (TheDude)

Reklama

Reklama