Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá právnička prožívá své první profesní obtíže, vrství se jí rodinné neshody. Obtížně snáší, že obhajoby souzených lidí - počínaje ženou, která zavraždila svého agresivního manžela - nevycházejí podle jejích představ, prožívá zklamání, že ani její muž není právě příkladem mravnosti, neboť při vyšetřování rozkrádání majetku v socialistickém majetku vedou všechny nitky právě k němu. Přes všechny potíže si však hrdinka uchovává smysl pro čest i spravedlnost. Tvůrci se pokusili vymodelovat ideální hrdinku, avšak vybavili ji přílišnou tezovitostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Je jasné že tam musela padnou nějaká komunistická agitka. Takže tam režisér vpašoval tu pasáž o zavražděném muži, který založil družstvo, a za to jej někdo zabil. No, jinak je hlavní postava typická slepice, která se domnívá, že bez ní by zašel celý svět. Na své děti kašle, do školky pro ně přichází pozdě, protože měla, jak ona sama říká, práci. Musel jsem se fakt zasmát, čemu všemu se říká práce. Dokonce děti tahá s sebou do kanceláře. Prostě všechno možné je jí milejší než ony a domov. Byla mi ta babice nesympatická až hrůza. Dále jsem nepochopil předabování českých herců, nevěřím tomu, že by se nenaučili slovenský text. Celý film není nijak zábavný, ale dívat se na to dá. Nakonec je zde jedna skvělá scéna s popravou. Jenže to je vše. Deminův útěk byl rozhodně spíše k zasmání. Já se domnívám, že 40 % bude stačit. ()

Šumař 

všechny recenze uživatele

Trochu mě mrzí, že tu není žádný komentář. Zajímalo by mě totiž, co vedlo hodnotící k takovému odsudku. Když se totiž pobrouzdám po CSFD a porovnám filmy se stejným hodnocením, nemohu se zbavit dojmu, že srovnávám nesrovnatelné. Ten film není příliš zajímavý filmovou řečí. Je to trochu odmluvené divadlo "zachráněné" kamerou, která díky tomu, že většinu času strávila na chrptě švenkra, není úplně statická. Pak jsou tu herecké výkony, které mě přišly vyvážené a velmi obstojné. Pak je tu Emília Vašáryová, která zahraje cokoliv a s takovou samozřejmostí, že jí věříte od prvního pohledu. Téma má svou váhu a mám prostě pocit, že ten film není zbytečný a že mu tady bylo lehce ukřivděno. Není to sice dílko, které bych si připomínal dvakrát do roka, ale nenudil jsem se a párkrát se i zamyslel nad tím, nad čím tvůrci zřejmě zamýšleli, že se zamyslím. Teď myslím na solidních, nepřelomových, leč neostudných 60 procent. ()

Reklama

vox_populi 

všechny recenze uživatele

moji českí kolegovia vo svojich komentároch lamentujú nad faktom, že v slovenskom filme účinkujúci českí herci sú predabovaní do slovenského jazyka. Ponúkajú sa len dve možné riešenia - buď českí herci zvládnu slovenčinu (bravúrne to dokázala pani Medřická), alebo tam potom nemajú čo robiť. Majster Chudík v kultovom seriáli Nemocnica na okraji mesta zvládol češtinu majstrovsky a určite by pôsobilo rušivo, keby jeho repliky boli v slovenskom jazyku - rovnako, ale v opačnom garde to platí pre tento film. Inak sa jedná o veľmi vydarenú psychologickú snímku, kde jednoznačne excelujú herečky - pani Medřicka, Vášaryová a Packertová - jasné štyri hviezdičky ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Sledovatelný dobový film ze soudního prostředí se občas nezáživně loudá „oblíbeným“ tématem rozkrádání socialistického majetku a vyšetřování jeho viníků. Od počátku tvůrci ale slušným způsobem budují psychologii hlavních postav v centru s mladou advokátkou ve výborném podání Emílie Vášaryové a zdánlivě tuctový socialistický děj vyvrcholí v druhé polovině ve vícevrstvé psychologické drama. Advokátka Anna řeší svůj druhý velký soudní případ, řeší i svůj vnitřní problém vlastního vyrovnání se s předchozí (a možná nakonec i další?) prohrou a řeší v souvislosti s tím taktéž nesnadné morální dilema ohledně zachování se k svému manželovi, který (jak se ukáže) má v černých machinacích podniku rovněž prsty. Škoda, že poněkud rutinný způsob vyprávění a spíše televizní režie vytváří zejména během první poloviny nejedno nezáživné místo, protože zhruba od poloviny (od působivé strašidelné snové sekvence dále) z toho nakonec vzešel zdařilý psychologický film, který nepostrádal zajímavé dilema, držel v napětí do poslední chvíle (SPOILER! byť takhle náhlé morální prozření manžela mi po jeho předchozím konání připadalo až neuvěřitelně rychlé KONEC SPOIL.), a který u mě osobně neměl daleko od udělení 4. hvězdičky. Čekal jsem dle zdejších ohlasů daleko větší trapas a nakonec šlo o zajímavý film spíše jen s lehce promarněným potenciálem v rutině odvedeném zpracování. Jen mě zamrzelo neodpustitelné předabování Jiřího Adamíry cizím hlasem do slovenštiny. [65%] ()

Algen 

všechny recenze uživatele

Musím dát za pravdu uživateli Šumař. Také by mě zajímalo, proč všichni hodnotí tento film, tak jak ho hodnotí. U spousty filmů jsou naprosto zbytečné a nic neříkající komentáře, a tady nejsou ani ty. Určitě to není film, který by byl na pět hvězdiček, ale zároveň to určitě není odpad. Samozřejmě nižší rozpočet je na filmu znát a připomíná spíš televizní inscenaci nebo divadelní záznam než jiné filmy té doby. Každopádně herecký výkon Emílie Vašáriové se mi zdál dobrý. Jen mě trochu zklamal slovenský dabing českých herců, který vždy velice zkazí umělecký dojem. I tak jsou to tři hvězdičky. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Film sa nakrúcal v Bratislave, Limbachu a Kráľovej. (dyfur)

Reklama

Reklama