Reklama

Reklama

Berlín - srpen 1961

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1961, 24 min

Obsahy(1)

Berlínská zeď, postavená 13. srpna 1961, byla nejznámějším symbolem studené války, rozdělení Berlína, Německa a Evropy. (oficiální text distributora)

Recenze (5)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem se u toho bavil. Tendeční reportáž z hranic Berlína zdůrazňuje rozdíl mezi tím Demokratickým a Západním. Samozřejmě na západě je vše strašné, jezdí tam okupační tanky, vojáci přepadávají taxikáře, zmocňují se žen, tedy pokud nejsou rovnou prostitutkami (ty ženy :-)). Zeď byla postavena prakticky hlavně kvůli neustálému pobíhání západních šmelinářů přes hranice... (když se odprostím od reálu a přistoupím na tyto bláboly, pak se ptám - a proč tedy šmelináři přebíhali hranice? Tím se sami autoři této ,,reportáže'' usvědčují ze lží a překrucování a zakrývání skutečného.). Zatímco na západě opět hrozí vznik nového nacismu, východ drží stráž a nedopustí dálší válku. A tak se mohou berlínské děti (ty demokratické) mohou cachtat v demokratickcýh koupalištích Demokratického Berlína a u jezer zapomenout na chrastění pásů trasnsportérů okupačních armád... Celé je to doprovázeno rádobyvtipným ironickým komentářem, který zesměšňuje vše západní. Hodnota filmu je tak pouze v zachycení reálií Berlína roku 1961, který byl přepůlen a stal se v té západní části součástí svobodného světa, zatímco v té východní nejzažší hranicí Železné opony ... Je smutné, že za kamerou stál sám Jan Špáta... Hvězda za kameru a i za tu srandu (i když je to spíše k pláči). * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Raritní záběry berlínských "hranic", jenž rozdělovaly nejen Německo, ale i celý svět. Chvílemi vtipný, cynický komentář směřující na proradné, imperialisty, kteří na západě přepadávají taxikáře, či dovádějí s lehkými, berlínskými ženami. Jednostranný pohled na vzniklou situaci v Berlíně, jenž ve světě neměla obdoby. "Tento nebojácný Superman nám chtěl zakázat natáčet, jenže si stěžoval sovětskému veliteli." ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

štrůdly stěhováků mířící ze západu do demokratického Berlína! - a fašistickým pochodem podkreslené záběry amerických vojáků. Jako historický studijní materiál za pět. Ideologicky ovšem trošku k poblinkání. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Ten komentář provázející dokument byl tak blbý, že i kdyby byl snad o polovinu chytřejší, furt by byl úplně blbý. Byl tak neuvěřitelně hloupý, až začínám Papouška podezřívat, že jeho záměrem bylo zesměšnit tehdejší socialistickou dokumentaristiku. V tom případě by byl ten komentář zase naopak velice chytrý. Tak teď nevím. ()

Reklama

Reklama