Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Další z mistrovských Miyazakiho počinů, v němž dosáhl zadostiučinění své fanscinaci létáním. Příběh o hledání létajícího zámku, tajemné dívce, přátelství a touze po moci a bohatství vypráví s takovou bravurou, že je vyloučena jakákoli spekulace o nějakém slabším místě. Projekce Miyazakiho filmů by měla být povinná pro všechny filmaře, aby věděli, že lze natočit filmy, ve kterých nebude žádná scéna zbytečná nebo samoúčelná, a že lze docílit toho, aby i efektní scény posouvaly příběh někam dál a odhalovaly divákovi nové skutečnosti. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Miyzaki má obrovský talent na tvoření těch nejfantastičtějších prostředí jaké si snad jde představit, i kdyby to byl třeba hravý steampunk plný ocelových vzducholodí brázdících mraky jako vlny oceánu a hledajících ztracený létající ostrov ne nepodobný bájné atlantidě. Laputa: Castle in the Sky sice je jen pohádka pro děti, ale......... moc krásná pohádka. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,708,533║ Nezbavím sa pocitu u tohto Miyazakiho snímku pripomínajúceho mi v mnoha ohľadoch bravúrnu Nausicaa, len tu to akosi až tak všetko až na ten záver nepôsobí tak vyprávacký veľkolepo ako u spomínanej Nausici, príbeh je na danej dĺžke až nepekne uvlečení, je tu strašne moc fádnych vyprávačiek a nič čarokrásne nevšedné neponúka, okrem záhadnej dievčiny Sheeta s jej čarovným kameňom. U Miyazakiho len priemer. /70%/ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mijazaki má sice stále své oblíbené motivy, ale vždycky z nich dovede připravit originální zážitek. Celý svět je promyšlený do detailů, celý ten mix dobrodružného filmu s fantasy chvílemi vypadá jako válečný film pro děti. Mistr totiž ukazuje, že svět je krutý a občas je lepší ho nechat opuštěný, než v rukou lidí. Není to veselé, ale je to nezapomenutelné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Fanúšik anime zo mňa asi nikdy nebude, ale považoval som za potrebné pozrieť si film, ktorý je v Top 300 ČSFD. Zo začiatku som si nevdojak spomenul na Zemanov Vynález skazy a známu anekdotu (Japoncov nedoženieme, ani keby nám išli naproti) som si upravil na tvar - Japonci Zemana nedobehnú, ani keby im šiel oproti. Nemám nič voči znalcom Mijazakovej tvorby, ani animefilom, ale ja si radšej pozriem niečo iné. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu bylo použito 381 barev. (HellFire)
  • Svět, ve kterém se příběh odehrává, je světem čerpajícím z předchozí, vyspělejší civilizace. Obrázky pod titulky na začátku filmu přibližují historii: „Byl vítr. Lidé začali jeho sílu využívat. Dolovali. A vznesli se do vzduchu. Stavěli stále větší a větší stroje. Vzduch byl plný létacích strojů. A vzdušných zámků. Přišly bouře. Zámky se hroutily a lidé se vrátili na zem. Byl vítr. Ale lidé už neuměli jeho sílu používat.“ (Jirka_Šč)
  • Na jednom robotovi na Laputě si lze všimnout podivných žluto-černých kočkám podobným stvoření. Stejné zvíře se objevilo již v předchozím snímku režiséra Hajao Mijazakiho, Naušika z Větrného údolí (1984), kde ho vlastnila hlavní postava. Na základě tohoto propojení lze soudit, že oba filmy se odehrávají ve stejném světě. (LucasAbelle)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama