Reklama

Reklama

Panelák

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1981, 14 min

Obsahy(1)

Romantika bydlení v panelovém domě začátkem osmdesátých let. Sonda do osudů lidí žijících v paneláku a klady a zápory s tím spojené. Na filmu spolupracovali: Alois Fišárek, Václav Hájek, Rudolf Milič ml. a další... (oficiální text distributora)

Recenze (4)

blueskin 

všechny recenze uživatele

panelák jako metafora socialistické společnosti. "nelze zatracovat místo, kde si chceme vytvořit domov a kde hodláme žít podstatnou část života. člověk si tady musí vytvořit takové podmínky, aby tady byl spokojený a... snad teda i šťastný." ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Hahaha! Cituji z článku datovaného 21. 3. 2022. Zdroj: Webové stránky FINSIDER: „Ceny bytů v panelových domech překonaly v březnu hranici 87 tisíc korun za metr čtvereční. To znamená, že průměrně velký byt stojí v paneláku dnes to, co před dvěma roky stál byt na okraji Prahy v nové novostavbě. (...) Je až s podivem kolik českých domácností se zadlužilo do konce života na enormní částky jen proto, aby si pořídili ‚vlastní‘ bydlení v králíkárně, jejíž životnost je dávno za zenitem a nezáleží přitom na tom, kolika revitalizacemi panelák prošel nebo ještě projde. Životnost stavby je víceméně daná, a těžko si lze představit, že paneláky, které byly ve velkém počtu stavěné v 50. letech 20. století a jejichž životnost byla projektována na 50-70 let, vydrží dalších 30 až 50 let navíc jen proto, že si pod vlivem kolektivní iluze na ni velký počet lidí vzalo úvěr.“ A dále: „Průměrná cena bytů v panelových domech se na úrovni České republiky pohybuje okolo 87 000 Kč/m2. Největší nonsense lze samozřejmě najít v Praze, kde se dnes inzerují ceny paneláku na sídlištích typu Jižní město za 108 tisíc Kč na metr čtvereční. Je sice pravda, že těžko dnes v Praze najdete byt v novostavbě, který byste za 108 tisíc na metr koupili, ale za 112 tisíc už nějaký najdete. Je tak proto otázkou, proč by někdo při smyslech preferoval byt v 50 let staré budově oproti novostavbě, za kterou si sice něco málo připlatí, ale jeho komfort bydlení bude diametrálně někde jinde?“ ()

Reklama

Reklama