Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Okolnosti vzniku snímku jsou nanejvýš smutné. Na sklonku roku 2006 během příprav na natáčení Puskás sužovaný Alzheimerovou nemocí podlehl zápalu plic. Režisér a scenárista Tamás Almási se rozhodl od projektu neustoupit a tragickým změnám přizpůsobil dokumentaristický přístup k tématu. Rozložitou a komplikovanou mozaiku sportovcova života složil z fotografií, dopisů, deníků, vzpomínek spoluhráčů, slavných fotbalistů, přátel, příbuzných (především vdovy paní Ersébét), fotbalistových starých rozhovorů, zapůjčených filmových materiálů především z 90. let, zpravodajských týdeníků a záznamů jeho zápasů (kterých je relativně poskrovnu). Pro sekvence čtení z dopisů či citací z deníků propůjčil slavnému sportovci svůj hlas herec Imre Csuja.
Almásimu se ve filmové rekonstrukci lidského příběhu povedlo docílit umělecké paraboly. Atraktivita snímku je jednoduše řečeno závislá na zajímavosti skutečných Puskásových zážitků. Bez zbytečných dramatizací, umělých konfliktů a senzacechtivosti předkládá divákovi události pomocí jednoznačného komentáře (hlas Józsefa Gyabronky). Puskás se stal miláčkem národa poté, co v roce 1952 dovedl v Helsinkách národní tým až ke zlaté medaili (na téže olympiádě excelovali i manželé Zátopkovi). Když však o dva roky později přivezl z mistrovství světa jen stříbro, vrtkavou přízeň ztratil. Zoufalství z prohry a následné protesty a demonstrace jako kdyby předznamenaly události roku 1956. V tu dobu byla maďarská reprezentace v zahraničí a její kapitán se domů už nevrátil. Doma na něj byla „vypsána odměna". V roce 1958 jedenatřicetiletého emigranta s velkou nadváhou zaměstnal Real Madrid na přímý „rozkaz" prezidenta klubu Santiaga Bernabeua. A Puskás se do dějin španělské ligy zapsal zlatým písmem… Etablovaný autor Tamás Almási, který začínal jako asistent Istvána Szabóa, Zoltána Fábriho nebo Miklóse Jancsóa, se ve svých dokumentech převážně věnuje mapování současného vývoje v Maďarsku - od společenské transformace po pádu opony až po osudy jednotlivců, kteří v „novém" zřízení žijí. Jeho exkurz na pole biografického dokumentu v případě filmu Puskás vyústil v důstojnou poctu velké legendě a silnému lidskému charakteru, který nezlomily politické a společenské nátlaky a intriky. - Kristýna Pleskotová (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (1)

lena60 

všechny recenze uživatele

Málem jsem si tohoto dokumentu v programu LFŠ nevšimla. Nakonec jsem zaregistrovala jméno Puskás, které znám prakticky odmalička z jedné fotbalové ročenky a o návštěvě filmu bylo rozhodnuto. Ferenc Puskás byl jedním z nejlepších fotbalových útočníků světa v 60. letech, maďarský střelec (v reprezentaci vstřelil neuvěřitelných 84 gólů v 85 zápasech) . Tolik jsem zhruba o něm věděla před zhlédnutím filmu. Dokument odkrývá spoustu zajímavých skutečností z fotbalistova života (německý původ, v roce 1956 emigrace, po níž následuje dvouletý zákaz činnosti, neuvěřitelný návrat obtloustlého třicátníka na scénu v dresu Realu Madrid, boj s alkoholem, trenérská činnost v Panathinasikosu Atény, alzheimerova choroba na sklonku života...). Dvouhodinová pocta legendárnímu fotbalistovi patřila k nejpříjemnějším zážitkům z hradišťské filmové přehlídky. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama