Reklama

Reklama

David wants to fly

(festivalový název)
  • Česko David chce létat (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve filmu David wants to fly vypráví mladý režisér o svých zkušenostech s transcendentální meditací a hnutím Mahariši Maheš Jógiho. To v šedesátých letech 20. století získalo po celém světě řadu prominentních příznivců, mimo jiné Beatles, Miu Farrow či Clinta Eastwooda. Později mnozí toto učení opustili, dnes praktikuje transcendentální meditaci na celém světe asi šest milionů lidí a jejím současným nejznámějším představitelem je americký filmař David Lynch. Sievekingův dokumentární film provádí diváky cestou od počátečního režisérova nadšení až po jeho skoncování s hnutím, které mezitím oznámilo, že bude proti filmu bojovat právní cestou. Film David wants to fly ukazuje rovněž sblížení a rozepři Davida Sievekinga s jeho idolem Davidem Lynchem. Výsledkem čtyřletého natáčení, připomínající způsob práce Michaela Moorea, je mnohovrstevnatý a velice zábavný dokument. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Tarix 

všechny recenze uživatele

Je to přesně jako film Davida Lynche (Blue Velvet) - pod kýčovitým povrchem se skrývá děsivá pravda. Dichotomie TM hnutí je evidentní - něco se honosně tvrdí a něco jiného se dělá. Jako u správné ideologie i zde se nůžky mezi idejemi a realitou široce rozevírají. Ovšem nejvíc fascinující je na tom sám Lynch, geniální režisér nyní vystupuje jako loutka. Těžko říct, jestli neví, nebo vědět nechce. Přestože se zcela neoddiskutovatelně jedná o jednoho z největších geniů filmového plátna, očividně "ani nejmoudřejší nedohlédnou do všech konců" (režisér ani populární hudebníci, vyznavači TM). Film je jinak formálně geniální, vážně: začínající režisér a obdivovatel Davida Lynche chce točit temné filmy, ale temnotu (useklé ucho) nemůže najít - idol Lynch doporučí TM meditaci - tato zkušenost mladého režiséra přivede do rádoby skvělého místa TM organizace (americké maloměsto) - postupně protagonista začne vnímat ošklivou (nahou) pravdu - režisér získá onu "temnotu", co hledal - natočí kýžený lynchovský film o prohnilosti celého hnutí - přesně ten temný snímek, jaký si celou dobu natočit přál. Načež TM organizace i David Lynch ho zažalují. Kruh se uzavřel do absurdity kafkovských rozměrů. Že by byl Lynch takový meta-režisér a zvládl našeho protagonistu nasměrovat k oné kýžené kreativitě záměrně? ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Uff.. Průměrné hodnocení dávám hlavně díky nesympatickému Sievekigovi a formě, která mi chvílema přišla strojená a žalostná. Obsah si musí asi každý přebrat sám. Já za sebe bych asi řekl, že věřím, že to Lynch myslí dobře a, že TM bude jistě funkční systém. Problém je, že Lynch ve své naivitě nevidí, že když je něco za plotem a okolo jezdí ochranka v dodávce a celé je to už v základu naroubované na business, tak to prostě nevypadá dobře, je to velmi lehce zkorumpovatelné a lidi okolo jsou právem ve střehu. ()

Reklama

pushover 

všechny recenze uživatele

Další sektoidní kultík podobný scientologické církvi. Zástupy celebrit, které se nechají zneužít vyčuraným indem a ještě mu naženou do náruče miliony sponzorů. O Lynchovi to vypovídá to co si o něm už dlouho myslím. Jinak forma dokumentu je dost upachtěná, ale každej nějak začíná. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama