Reklama

Reklama

Naléhavé rytmy

(festivalový název)
  • Francie Cadences obstinées (více)
Trailer

Obsahy(1)

Architekt Furio právě dostal zajímavou zakázku: přestavět starý zámek na hotel. Jeho oddanost práci narušuje vztahy s manželkou, která kvůli němu před časem opustila dráhu úspěšné violoncellistky a teď se cítí opuštěná. Postava vášnivé a výbušné Margo, dospívající téměř na pokraj šílenství, má rysy žen, jaké Fanny Ardantová mnohokrát ztvárnila na vrcholu své herecké dráhy. Roli Margo svěřila typem podobné Asii Argento a postavu vybavila i onou až s hysterií hraničící zranitelností žen, které zaslepeně podléhají muži, ochotné vše obětovat lásce, ale pak samy sebou pohrdají pro nedostatek síly. Na nálady jednotlivých scén, přecházejících od vypjaté dramatičnosti až k výsměšné ironii, lze těžko použít měřítka realismu. Všechno je tady posunuto mimo rámec skutečnosti: bizarní prostředí rozestavěné budovy, kde se místnostmi prohání vítr, hudba, občas až rušivě zahlcující prostor, divadelnost gest postav, vše se podřizuje rytmu vyprávění, jaký autorka zvolila pro svou třetí zkušenost na druhé straně kamery. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Marla Singer 

všechny recenze uživatele

Legendární představitelka rozervaných žen s melodramatickým rozsahem od poníženě prosící subiny po hysterickou fúrii ničící vše, co je jejímu vyvolanému drahé, se rozhodla posunout svou tvůrčí tvorbu dál - aniž by mohla nabídnout víc, než svůj herecký talent. Hned zkraje bych asi měla říct, že mi přepjatost a teatrálnost žánru nikdy neseděla, ale rozhodně to nebyl důvod, proč jsem měla nutkání z filmu odejít po 20 minutách. Ze scénaristického a režisérského hlediska nemůže snímek nabídnout nic než nazdobenou fasádu - efektně nasnímané hysterické výstupy, které ale postrádají jakýkoliv podklad nebo vývojovou logiku a vše by měla osvětlit unylá metafora o restaurování luxusního hotelu s prohnilými základy nebo víceznačné monology. Benátská maska bez obličeje, jež by jí nosila a vtiskla roli, také zaujme sotva na pár minut. ___ Violoncellistka Margo představuje prototyp rolí, kterými se Fanny Ardant proslavila, ale nakonec ji musela svěřit své mladší kolegyni. Ironií je, že pod Ardantiným hereckým vedením je největší hysterkou v Naléhavých rytmech architekt Furio, který se složí i z obyčejné večeře nebo hraní na cello. Po závěrečné montáži s rekapitulací vztahu ústřední dvojice, rozmlženým potleskem a pohlednicovými záběry už nezbývalo, než se zvednout. ()

Reklama

Lenula4 

všechny recenze uživatele

"Jaká je vlastně láska? Přeji si, aby až budete odcházet z tohoto filmu, si řekli že láska je složitá, není jednoduché ji porozumět" - Fanny Ardant při uvedení filmu na KVIFF 2014. Ano, v tomto filmu je ta láska opravdu dost dobře nepochopitelná a složitá ale přesto jí tam člověk trošičku porozumí. ()

javak810i 

všechny recenze uživatele

Women...how do they work? S temperamentní Francouzskou není radno si zahrávat, natož s vášnivou umělkyní. Na Cadences obstinées je poznat, že se jedná o "festivalový snímek", který by nejradši svou myšlenku sdělil divákovi hned a na rovinu, ale protože by to pak působilo až příliš stroze, tak k tomu dohodí nějaký příběh, který je ovšem sám o sobě dost podprůměrný. Renovace hotelu opravdu nebyla nijak zajímavá a kdyby díky ní Furio nezanedbával svou milou, tak by neměla ani žádný dějový smysl. Alespoň že herecké výkony jsou jakž tak solidní. Kromě tří neznámých pánů a jedné pohledné Italky, kterou vůbec neznám, se ve filmu objevily i povědomější tváře - Franco Nero a Gérard Depardieu, který už se tak zakulatil, že by v novém Asterixovi ani nepotřeboval vycpávky. Celkově je to podle mě spíše průměrný film. Ničím nenadchne, ničím nepřekvapí, ale zároveň ani nijak moc nenudí. Za mě slabé 3*. Viděno na 49. KVIFF ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Violoncellistka bez angažmá zanedbávaná svým zaneprázdněným manželem, který řídí přestavbu starého zámku na hotel pro zdejšího mafiána. Film o posledním stadiu lásky stojí na skvělé Asii Argento v hlavní roli, ale veškerá jiná pozitiva se hledají jen velmi obtížně. ()

Galerie (10)

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Reklama

Reklama