Reklama

Reklama

Píše se rok 1987. Bagdád se stal rájem nechvalně proslulých boháčů. Místem, kde se dá koupit cokoliv, pokud na to máte. Je to město plné intrik a korupce – rejdiště iráckého Černého prince Udaje Husajna. Se svou zvrácenou zálibou v hýření a oplzlostech si bere vše, po čem zatouží. Vaše Ferrari, vaši ženu, vaši dceru, vaši krev – nikdo si Udajovi nedovolí říct ne. Jednoho dne je armádní poručík Latif Yahia (Dominic Cooper) povolán z frontové linie do Saddámova paláce, kde je postaven před přetěžkou volbu. Buď se stane Udajovým dvojníkem, nebo odsoudí celou svou rodinu k smrti. Jeho život je v sázce, osud zpečetěn. Latif začíná hrát roli Udaje Husajna, jednoho z nejmocnějších a zároveň nejnenáviděnějších mužů v celém Iráku. Učí se chodit, mluvit a vypadat jako on. Stává se nedílnou součástí Udajova extravagantního světa plného rychlých aut, neomezeného množství peněz a lehkých žen. Latif se však se svým osudem nehodlá smířit a za každou cenu se snaží uniknout. Otázka komu důvěřovat se pro něj stává otázkou života a smrti. Nečekaného spojence nakonec nalezne v Udajově konkubíně Sarrab (Ludivine Sagnier)... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (273)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dvd v zlatistom nádychu vôbec nevystihuje podstatu filmu, iba ak lesk Sadámových palácov. Áno, sú tu peniaze a moc, ale tu ide v prvom rade o súboj charakterov a v tomto smere ma Lee Tamahori prekvapil. Čakal som od filmu priemernú jednohubku , ale musím uznať, že ma film milo prekvapil. je jedno koľko filmov ešte D. Cooper ako herec natočí, isté je , že toto bola a je jeho životná rola. Vyšinutého Udaja s prijabaným zajačím smiechom zahral skvele a je zaujímavé sledovať ako sa dvojník postupne približuje k nenávidenému synovi Sadáma. " Nedaj mi dôvod, aby som ťa začal nenávidieť" , hovorí Sadám dvojníkovi svojho syna. A ja dodávam, že Lee Tamahori mi nedal dôvod nenávidieť tento film, práve naopak. Príjemné prekvapenie. 80%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak podľa viacerých významných svedectiev z bezprostredného okolia rezidencie, ako aj od CIA je príbeh Latifa veľmi fabulovaný a vlastne jeho úlohou bolo zháňať Udajovi ženy. Ešteže to nemusel robiť aj pre Kusaja Husajna, to by možno aj besnotu mohol dostať. Pravda či fikcia, pre predaj knihy a následne filmu treba urobiť všetko a tento film skutočne ukázal toho veľa, ako to fungovalo v dome psychopata. A koľko ľudí by si určite želalo: oj keby som tak mohol byť v koži boháča s neobmedzenou mocou. A zrazu máte topánky šialenca Udaja a byť ním neprináša dvakrát dentistické výhody. Film je ale dobrou akciou o človeku, ktorý v štýle „I Will Survive“ prežil osobu, ktorú mal vo svojom živote hrať a na rozdiel od originálu nechytil záchvat šialenstva. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Na rovinu sa priznám, že detailne nepoznám históriu Iraku, dopodrobna ich boj s Kuvajtom, tobôž nie životopis Saddáma Husajna, napriek tomu mi film sprostredkoval vynikajúci zážitok. Popis jeho deja znie možno až príliš „politicky“, ale opak je pravdou a politický podtón je cítiť naozaj iba v náznakoch (neskĺzol do nudy ako napríklad minuloročný Fair Game (2,5*), kde bez znalosti celého „backgroundu“ divák len tápal v deji). Devils Double viac zabŕda do thrillerových vôd, pri ktorých ťaží hlavne z napätého vzťahu medzi Saddámom a jeho dvojníkom. Nechýba správna dávka brutality, erotiky a film si určite servítku pred ústa nedáva. Občas sa vyskytne veľmi prehľadná a realistická akcia, ktorá osvieži dej a „nakopne“ pár hluchších miest (nečakajte však žiaden akčný snímok, popis žánru tu na CSFD je dosť zavádzajúci). Dopĺňa to vynikajúce herectvo Dominica Coopera v dvojroli, ktorý dotiahol mimiku do takej podoby, že aj napriek tomu, že obidve postavy hrá ten istý herec nie je problém rozlíšiť, či je v zábere postava Udaya alebo Latifa. V dobe nekonečného počtu remakov sa cení aj celkový nápad a originalita pustiť sa do takto kontroverznej témy ako je zobrazenie života Udaya Saddáma Husajna. Kvalitný scenár dodáva punc reálnosti, neponúka žiadne „papierové“ repliky, ani nelogické prešľapy. Samotný záver s doslovom je pomerne rýchly, čo je na škodu, ale celé to krásne uzavrie a takýto nával emócie som v ňom vôbec nečakal. Technická stránka na úrovni s výbornou kamerou, zlato-žltými filtrami. Trochu mi chýbala výraznejšia hudba, resp. niektoré skladby sa mi do určitých záberoch vôbec nehodili. Miestami film síce zaváňa „filmografiou“ a je cítiť, že si tvorcovia určité veci prikrášlili alebo domysleli (na druhej strane ani nemali odkiaľ vedieť takéto detaily zo života Saddáma), občas sa vyskytne aj hluchšie miesto, inak však pre tento rok značne originálny a zaujímavý film. Až sa divým, že režisérom je Lee Tamahori, ktorý má na svedomí prúser XXX 2, prípadne ničím nevynikajúce štandardy (čítaj priemery) ako Die Another Day alebo Next. CELKOVO: 4* (cítim však, že po ďalšej projekcii/projekciách pôjdem aj vyššie) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Musím vzít vpotaz, Odkud film vůbec Pochází..Celý film vypráví o životě Sadáma Husajna a jeho Dvojníkovi.. Husajn byl Pěkná Svině! V Polovině filmu mu začne hezky Hrabat.. Netouží po ničem jiném než Sladkým Nadrženým Kočičkám.. Pořád má Chut Píchat!.. Akce je ve filmu Minimum.. Takže pro Fajnšmejkry akčních Filmů nedoporučuji.. Překvapivě jsem se Nenudil, Protože celý film je Reálný možná i natočen podle Pravdy... Film zapůsobil!:) Lepší trojka:) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Je to taková one (two?) man show Dominica Coopera. Námět je parádní, ale scénář je plný ohraných frázovitých vět a stylistické rozkročení mezi líbivým popcornem a vážnějším pojetím taky neprospívá. Kvůli Cooperovi a mému oblíbenému songu, který už jsem dlouho chtěl slyšet ve filmu (The Veils - Jesus For The Jugular) rozhodně stojí za vidění. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Událost, kdy Udaj znásilní nevěstu a ta poté spáchá sebevraždu, měla trochu jiný průběh. Ve skutečnosti se jednalo o novomanželku, která se svým druhem přijela na líbánky. Jeho ochranka zmlátila ženina muže a ji přivedla do Udájova apartmá, kde ji znásilnil. Žena potom skočila z okna a zabila se. Aby se vše zamaskovalo, byl muž obviněn z pokusu zabít Udaje, nakonec však byl díky svým válečným zásluhám v boji proti Íránu omilostněn. Později se Udaje pokusil zabít opravdu. (Dr Lizal)
  • Latif byl na útěku před Udajem několik let. Střídal evropské země, konkrétně Rakousko, Nizozemsko, Německo, Británii a Kypr, přičemž na útěku přežil další 4 atentáty, které na něj Udaj připravil. (Dr Lizal)
  • Během přestřelky mezi Udajem a Latifou byl Latif zasažen do prsou. Poté se mu podařilo utéct do Kurdistánu. Tam však téměř přišel o život znovu. Tentokrát kurdští povstalci, kteří si mysleli, že je Udaj. Nakonec pro něj Američané poslali vrtulník a dopravili ho do bezpečí. (Dr Lizal)

Související novinky

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

22.01.2013

Legendy vyprávějí, že stvořitel agenta 007 Ian Fleming se svému hrdinovi docela podobal i v soukromém životě. Nejen tím, že byl zhýralý alkoholik se slabostí pro krásné ženy a drahá auta, ale i… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama