Reklama

Reklama

Nadaný mladý dramatik Lope de Vega se vrací z války do Madridu plný ambicí a žízně po životě, psaní a uskutečnění svých snů... Ale protože je bez peněz, musí pracovat jako skromný opisovač. Lope se setká s Isabel, krásnou, vznešenou ženou, která ho od dětství miluje. On se ale zamiluje do Eleny, dcery svého šéfa. Jeho šéf, který řídí nejúspěšnější divadelní soubor ve městě, by jejich vztah nikdy neschválil, a proto jej musí tajit. Ale Elena má ještě jedno tajemství: už je totiž vdaná. Když to Lope zjistí, požádá ji, aby své manželství ukončila a jejich vztah veřejně oznámila. To Elena odmítá. Raněný Lope pokrytectví Eleny a jejího otce veřejně odhalí a oni ho v rozhořčení nahlásí úřadům. Se zákonem v patách Lope utíká... Jen jediný člověk mu pomůže, Isabel, která pro lásku poruší veškerá pravidla. (Filmbox)

(více)

Recenze (6)

solisoli 

všechny recenze uživatele

Tak trochu TV charakteru naivne ladený, životopisný príbeh dramatika Lope de Vegau o jeho tvorivých časoch, mileneckých manierov, nakoniec nadobúdajú skutočnú tvár jeho tvorivého života. Príbeh poukazuje na pohnuté roky jeho mladosti trochu aj tvorivej činnosti, ktorá však nelíči jeho umeleckú nadanosť v zmysle art prvkov, ktoré mali byť väčšou súčasťou dramatického deja, ktorý možno bez tejto súčasti pôsobil pútavejšie a zaujímavejšie, hlavne pre väčšiu časť divákov. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bylo to svěží, milé, i když ne moc přesvědčivé; pěkné postavy i zápletky, i když ne ty zásadní. Ale možná v té době ani takové nebyly a věci se řešily víc zpříma a jednou pro vždy. O skvělé prozaiky, básníky a dramatiky ze zlatého století není nouze. Není tu jen Cervantes či Lope de Vega, ale také Francisco Quevedo, Tirso de Molina, Pedro Calderón a další (a to vynechávám křesťanskou literaturu, i když ona nevynechává mě). Siglo de Oro ostaně pro mě nekončí sedmnáctým stoletím, ale táhne se až do devatenáctého, k Jose Zorillovi a jeho jedinečnému zpracování Dona Juana. Chci tím říct, že v této seriálové době, by se to dalo sfouknout najednou a mohlo by to být docela zajímavé. Třeba bylo kolem roku 1600 mezi nimi nějaké propojení a ideová výměna?... Film pojednává krátkou výseč z mládí jeho divokého života, jinak to u něj a jemu podobných, být ani nemůže. Pro mě by asi zajímavějším obdobím by mohlo být, dle Wikipedie: V roce 1614 Lope de Vega vstoupil do bratrstva Orden tercera de San Francisco (Třetí řád svatého Františka) a přijal kněžské svěcení. Prožíval v té době existencionální krizi, zřejmě umocněnou i dramatickými událostmi v osobním životě v předchozích letech. Spousta konkvistadorů a dobrodruhů, mezi nimiž byli velcí básníci té doby, končilo svůj život v klášterech. Život chce svou rovnováhu... O Vegovi by se dalo natočil tolik filmů, kolik sám napsal komedií a dramat. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak zase jednou první ! :-). Španělé tímhle filmem vysekli parádní poklonu svému velikému básníkovi, spisovateli a mistru pera Lope de Vegovi. Film však nezachycuje celý jeho vskutku plodný život nejen co do literárního odkazu, ale i vztahů se ženami, jen část jeho mládí. Přesto i ono období jeho zralých let nepřináší nudu. Nebyl totiž žádným palácovým pisálkem a když na to přišlo - díky tomu, že prošel armádou, uměl to dobře i s kordem. A že bylo v té době tohoto umění občas třeba o tom není pochyb ! Hlavní jeho zbraní byly ale jeho myšlenky, jeho verše a u lidu tolik oblíbené komedie. Hlavně ženy neměly proti těmto zbraním a jeho charizma žádné obrany...! :-). Mně se tohle pozdně renesanční historické životopisné drama moc líbilo. Elena i Isabela byly správně žhavé jak se na Španělky sluší a těžko bych věru vybíral kterou, výprava byla velkorysá a nikde jsem neměl pocit, že koukám na nějaké jako renesanční retro. Film prostě renesanční byl. Měl jsem pocit, že tomu bylo lehce napomoženo i okrovým filtrem, což mi k sluncem prohřátém Madridu a okolí moc sedlo. Tahle se mají točit historické filmy o slavných osobnostech. Mít to více hlubších emocí, dal bych za další husí brk, takto je to ,,jen'' za 4! * * * * ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Historické filmy, pokud jsou kvalitní, stojí za to vidět. Minimálně se člověk dozví alespoň něco o tehdejším životě a osobnostech. A tohle je i tento případ, ač se mnou celkově film nijak mocně nezamával. A pokud jde o samotného básníka - jméno "Lope de Vega" jsem samozřejmě v souvislosti s uměním/literaturou, kdysi dávno zaregistroval. Ovšem bez bližších podrobností. A tak to nyní ihned doženu via Wiki. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama