Reklama

Reklama

Dao Jian Xiao

  • Čína 刀见笑
Trailer

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Na kontinentální poměry nezvykle odvázané - místy až moc. Šílená postmoderní variace na bhavačakru má solidní potenciál k tomu jak nadchnout, tak naprosto otrávit. Mě osobně příběh o prokletém sekáčku ukutém z nejslavnějších mečů jianghu (a o jeho jednotlivých majitelích) dojímal i bavil - a přestože všechny ty stylistické vylomeniny a fórky byly občas poněkud nadbytečné (a nedá se o nich říct, že by člověk něco podobného už párkrát neviděl jinde), většinou působily docela svěže. Srdcem filmu je bezpochyby příběh o pomstě - nejen proto, že je víceméně ukotven v centru vyprávění - ale i proto, že je patrně nejemocionálnější (a IMHO nejvyváženější a nejzdařilejší filmařsky). Nebo se mi možná nejvíc líbil prostě proto, že je o pomstě. A o žrádle. O spoustě žrádla. A k srdci jedině přes žaludek, znáte to (a když vaří Masanobu Ando, je to o to lepší...;-]). To ovšem neznamená, že by příběhy o chamtivosti a o touze byly špatné. Story o chorobně ambiciózním šermíři je stylová lahůdka; a příběh láskou zpitomělého řezníka v sobě docela příjemně snoubí zavile poťouchlý humor se starosvětským sentimentem - a byť je ze všech tří linií nejslabší, oplývá řadou povedených momentů. (Vyžaduje ovšem opravdu solidní toleranci pro bawdy slapstick made in China.) Dao jian xiao je šíleně over-the-top téměř ve všech ohledech a při všem tom zbrklém entusiasmu velmi často brká o vlastní nohy. K dokonalosti mu hodně schází - nebo spíš přebývá - a Wuershan se rozhodně má čemu učit, ukázněnosti a autocenzuře v první řadě... Ale já jsem spokojená. Butcher - 65%; Chef - 100%; Swordsman - 80% - ve finále to dělá 8/10 EDIT: A po druhém zhlédnutí se mi to jeví jako ještě lepší. Mozek doporučuji NEvypínat. Om mani päme hung. ()

eaglestar 

všechny recenze uživatele

Hodně moc magorácká podívaná. Tohle fakt není pro normálního diváka. Za moje obě vypoulené oči dám dvě hvězdy. ()

Reklama

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Totálně odvázaná podívaná, která po vás nevyžaduje nic, než abyste se pohodlně usadili do křesla a vypnuli mozek. Nic víc na tom není a na nic víc si to ani nehraje. Spokojenost. 70% ()

Gongren 

všechny recenze uživatele

Docelá dobrá oddychovka, místy na mě osobně až moc svérázná a ulítlá, ale přece jenom i to se od asijského filmu, u kterého je napsán žánr akční/KOMEDIE, trochu čeká. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (1)

  • Dao Jian Xiao možno vnímat jako (pravda, poněkud rozjívenou) buddhistickou alegorii: Každý ze tří příběhů má svoje "ikonické zvíře" - řezníkův příběh (Touha) prase, kuchařův příběh (Pomsta) hada a příběh šermířův (Chamtivost) kohouta. V buddhismu jsou tato tři zvířata symboly pro tzv. "tři jedy", jež jsou zdrojem zla a utrpení. Ve středu bhavačakry (kola života) se nacházejí prase, kohout a had - zvířata zastupující tři jedy, jež udržují koloběh znovuzrozování a utrpení v chodu: prase je symbolem nevědomosti (moha), had symbolizuje nenávist (dvesha, dosa) a kohout chamtivost a touhu (lobha). (MaedhRos)

Reklama

Reklama