Reklama

Reklama

Drevený chlieb

(TV film)
Drama / Krátkometrážní
Československo, 1969, 27 min

Obsahy(1)

Baladický príbeh na motívy poviedky M. Urbana, v ktorom sa strieda namáhavá práca drevorubačov a drsnosť prostredia s poéziou slovenských hôr. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

Šuplík 

všechny recenze uživatele

Taakže, musím povedať, že som zarytý odporca socialistického realizmu, i v stopových množstvách. Je možné, že som až príliš zaujatý, ale skrátka ma to vždy privedie do úžasu. Každopádne, akurát v tomto snímečku si zahral malú rolu môj pradedo, čo je vlastne dôvod prečo som si filmík pozrel. Odhliadnuc od všetkého komančského, nebolo to zlé. To rozhodne nie. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„A proč se opíjíš?" „Kdo nedělal v lese, nepochopí." Poetické, krásné, syrové, smutné. Říká se, že za každý poražený strom se dřevorubcův život o něco zkrátí. Výtvarná kamera snímá les a hory plné sněhu. Kříže, kam se podíváš. Nejděsivější scéna je s koněm, který nedokázal čelit svému osudu. Co o nás ví v nebi? ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pro diváka, kterému jméno režiséra není cizí, klasicky krásná podívaná v osobitém stylu, specialista na příběhy z dědin pod Tatrami zde v necelé půlhodince opět dokazuje své tvůrčí kvality, tentokrát je trochu i kontroverzní, ve své reálnosti, jež je součástí tohoto dosti drsného příběhu, který rozbrečí i Ježíška na Štědrý den. Pro mnohé jen těžko představitelná robota, nekončící, dennodenní...pro životem smířené a alkoholem posílené drevorubače asi věčná. Ale i v tomto prostředí se o Vánocích mohou dít zázraky, které všem připomenou, že jejich bytí není marné. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trochu prisilná bezdejová poetika, ale geniálna hudba Svetozára Stračinu udržala maju pozornosť, a scénu s koňom budem mať pred očami ešte nejaký čas. Kde sú tie časy, keď pri ťažbe dreva bolo potrebné množstvo ľudí, zvierat a pri tom vyťažili pár stromov za deň... Dnes stačí jeden stroj a celý les padne za pár dní a už je naložený na kamiónoch na export do zahraničia. K drevenému chlebu by sa v názve filmu mohol pridať aj tekutý chlieb. –––– Kto do hory nechodí, drevo nezváža, nemôže pochopiť, prečo sa my v krčme... Éj, či sa ti nezachce na všetko zabudnúť? Na všetko. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Taký prozaický baladický kraťas, v ktorom nie je nič svetoborné, ale na druhej strane má to silný realistický ráz, či už v hore alebo v krčme. Scéna s koňom, ktorého vláči kmeň stromu dolu strmým zasneženým svahom bola tak na hrane, či to má, alebo nemá byť na obraze. Neviem, neviem, či by mohli autori na konci dať známu hlášku o nenásilí na zvieratách. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama