Reklama

Reklama

Tragédie raketoplánu Columbia

(TV film)
  • USA Tragedy of the Space Shuttle Columbia, The

Obsahy(1)

16. ledna 2003 odstartoval z mysu Canaveral raketoplán Columbia na misi s označením STS 107. Start této mise byl z technických a časových důvodů třináctkrát odložen. Po dvou týdnech strávených ve vesmíru se měli astronauté vrátit na Zem. 1. února se v Kennedyho vesmírném středisku shromáždili zaměstnanci NASA, příbuzní astronautů a novináři, aby posádku přivítali. Raketoplán se ale krátce před přistáním rozpadl nad Texasem na kusy... Autoři filmu se snaží odhalit technické i organizační nedostatky, které mohly být příčinou tragédie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

ing.man 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé shlédnout filmy Tragédie raketoplánu Columbia a Poslední let raketoplánu Columbia. Oba popisují stejnou událost, ale každý ovlivňuje diváky jinak. Zde je NASA použita coby fackovací panák, ten druhý je smířlivější. Každopádně mi v obou chyběl Flight Director LeRoy Cain. ()

Reklama

Splasher 

všechny recenze uživatele

Tohle by měl být dokument z cyklu Nova od PBS. A vystupujete tam i LeRoy Cain. Nejdříve se rozebírá megalomanství NASA a proč se přešlo na "letadla". Druhá půle se již věnuje samotné nehodě a vyšetřování, zda mohla pěna opravdu způsobit takovou škodu. Každopádně v tomto dokumentu je jiná informace o nalezené kazetě, než kterou šíří po YouTube bývalý technik KSC, který údajně půjčil kameru L. Clarkové. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dokument s použitím silných autentických záběrů z řídícího střediska v okamžicích tragédie i posledních záběrů, natočených přímo na palubě raketoplánu při návratu do atmosféry. Historie problémů s poškozením tepelného štítu z keramických destiček, detailní záběry startu osudné vesmírné mise, popis události rodinnými příslušníky členů posádky. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama