Reklama

Reklama

Cirkus Columbia

  • Bosna a Hercegovina Cirkus Columbia (více)
Trailer

Obsahy(1)

Divko Buntič (Miki Manojlovič) se těsně po pádu berlínské zdi vrací z emigrace do rodného městečka v Hercegovině v Jugoslávii, kde před dvaceti lety zanechal svou ženu i svou minulost. Přiváží si sebou mladou přítelkyni Azru (Jelena Stupljanin), se kterou se chce oženit, a kocoura Bonnyho. Setkává se se starostou městečka, svým dávným přítelem, který mu okamžitě pomůže získat zpět jeho rodný dům. Za pomoci policie z něj násilně vystěhují Divkovu manželku Luciju (Mira Furlan) i s jejich dvacetiletým synem Martinem (Boris Ler).
Původní Divkův plán, rozvést se s Lucijí a oženit se s Azrou, naruší ztráta milovaného kocoura Bonnyho. Navíc se Divko snaží sblížit se svým synem. Snaha najít ztraceného kocoura se mezitím stává Divkovou posedlostí. Nabízí odměnu 2000 marek jeho nálezci, čímž do hledání zapojí polovinu obyvatel městečka.
Jugoslávie se však postupně rozpadá a v městečku roste napětí. Chystá se útok na místní kasárna jugoslávské armády. Na válku se připravuje také srbský velitel kasáren. Vzrůstá vlna nacionalismu a místní Chorvati rozdmýchávají po padesáti letech svou nenávist vůči Srbům. (dzira)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si. že Danis Tanovič už nikdy nepřekoná svů debut Země nikoho, ale to jsem se zase jednou spletl. Nádherně vyprávěný příběh, o životě v jedné vesnici, o lidech v ní, o vztazích jedné rodiny, to všechno krásně citlivě s jasným cílem, nechat vyniknout závěr příběhu, který je o začínajícím konfliktu v bývalé Jugoslávii a člověka až mrazí, když si vzpomene na jedny z prvních slov Divkovi manželky "Vždyt tady se všichni znají, jaký pak konflikt" a na poslední záběr. Danis má za zpracování příběhu, atmosféru a mistrovské vykreslení postav jasných pět hvězd. Při závěrečný fázi filmu jsem ani nedýchal. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Neexistuje pre mňa zatiaľ jediný film z Bosny, ktorý by bol slabý alebo len priemerný. Neviem, čím to je, ale proste rad radom všetky bosnianske filmy sú vysoko nadpriemerné. Postavy, prostredie, atmosféra, dialógy. Je pravda, že dojem blížiacej sa vojny v ovzduší dokázal lepšie vyvolať macedónsky film Pred dažďom, ale tu je pre zmenu najsilnejšia linka navrátilca Divka a jeho rodiny. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po dvaceti letech strávených v Německu se finančně zajištěný postarší muž vrací spolu s mladou milenkou do svého bosenského domova, kde zanechal svou ženu se synem, s cílem znova zakotvit a začít nový život. Jedná se o vcelku vzrušující a zábavné rodinné drama odehrávající se uprostřed blížící se občanské války v bývalé Jugoslávii. Příběh poukazuje převážně na soukolí života v chudé obci, kde se na pomezí soukromých i politických událostí v průběhu času formovali jednotlivé postavy v zájmech sobě vlastních, kde jejich radosti i strasti jednoznačně pomaličku přerušuje občanská válka. Vzájemné až kamarádské vztahy obyvatel se začnou měnit a vytvářet atmosféru naprosté nejistoty a bezmoci. Posiluje korupce, netolerance a vůbec vzájemná nedůvěra, která poráží naprosto všechny. Tragikomická charakterizace událostí s neobvyklou ironií vede k postupnému odhalování nesmyslnosti etnického rivalství a vůbec k celkové nesmyslnosti války. Závěrečná scéna ještě nedávno odloučeného manželského páru v plné radosti a štěstí vezoucí se v osamění na kolotoči, zatímco v pozadí začínají dopadat první bomby, je nejsilnější moment skutečně vedoucí k zamyšlení. Snímek je výpovědí událostí obyčejných lidí, kteří mohou dané situaci ovlivnit pouze sami sebe a nic jiného. Ukazuje, jak je potřeba v nastupující době válečného temna zahodit veškeré vzájemné rivalství a začít si vzájemně pomáhat. Ano, byť je to vyprávěno s nadhledem a skutečně zábavně, vážnost situace s konečným poselstvím je přeci jen na celém konceptu nejsilnější. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a originální pohled na počátek vzniku konfliktů v rozpadávající se Jugoslávii. Vše je sledováno skrz krajně nesympatickou postavu navrátilce z Německa. Příběh je víceméně kostrou na niž autoři navěsili epizody dokládající absurdní nesmyslnost vražedných konfliktů mezi lidmi, kteří pár dní předtím proti sobě ještě nic neměli, a ani teď moc nevědí, proč se zabíjejí. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny scenar. Radosti a utrapy jedne bosenske rodiny, ktera se po letech potka na zacatku obcanske valky, jsou zajimave sledovat od zacatku do konce. Myslim, ze je velmi dobre vykreslena atmosfera te doby. Jako snad v zadnem jugoslavskem filmu, ani zde nechybi nadhled. Manojlovic skvely jako vzdy. Dobry zaver. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama