Reklama

Reklama

Spor o velký třesk

(TV film)
  • Velká Británie Lost Horizons
všechny plakáty
Velká Británie, 2008, 59 min

Hrají:

Jim Al-Khalili

Obsahy(1)

Od pradávna se lidé zajímali o to, odkud se vlastně vzal svět, ve kterém žijí. Každá doba, každá civilizace, každé náboženství mělo svou verzi. V roce 1929 dospěl americký astronom Edwin Hubble k závěru, že vesmír se neustále proměňuje a rozpíná. Přišel totiž na to, že galaxie se od sebe ohromující rychlostí vzdalují. Jeho tvrzení vyvolalo značnou diskusi a oponenti z řad příznivců konkurenční teorie "stacionárního vesmíru" dokonce přišli s ironickým názvem, který se zažil - "velký třesk". Hubblova teorie je dnes téměř obecně přijímaným faktem, ale zdá se, že definitivní (či spíše jasnější?) odpověď na "počátek počátků" dají experimenty, které v CERNu u Ženevy plánuje mezinárodní tým vědců za pomoci obřího urychlovače. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Jak vše vzniklo? Teorie rozpínání vesmíru, velký třesk, obří urychlovač částic v CERNu a jiné zajímavosti. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Som kresťan a veľký tresk vnímam trocha inak. Buď vôbec nebol alebo to má súvis s Bohom a jeho činnosťou. Ak teda niečo vzniklo, muselo to z niečoho vzniknúť, ten prvotný impulz tam musel byť, niečo muselo existovať, aby to niečo vytvorilo, veď môže niečo vzniknúť z ničoho? Ale zas ako to niečo vzniklo, čo vlastne sme? Tento dokument pekne zosumarizoval to najpodstatnejšie vo vývoji tejto teórie, ale nedal mi odpovede, nezahrnul detailne iné teórie a ak teda niečo z ničoho vzniklo, čo bolo okolo toho, ako mohol vzniknúť čas a priestor, treba uznať, že v podstate nič nevieme. Náboženstvá dávajú svoje odpovede, no aj tam je veľa nejasností, proste ani tento dokument túto tému nepojal dobre. ()

ill 

všechny recenze uživatele

Poutavá formální stránka věci rozhodně nezaostává za tou obsahovou. Chronologicky perfektně skládaná fakta sytí mozek lačný informací tak akorát aby se nepřejedl, ikdyž nutno dodat, že si ke konci žádá strávníka s intelektem mírně převyšujícím průměr. Na vině mého rozčarování a střídmého hodnocení je tak samotný závěr, který rozhodně vyvrací všeobecně uznávané dogma, že v nejlepším se má přestat. Na druhou stranu je možná štastnější, že jsme se o LHC, gigantickém superurychlovači subatomických částic, nedozvěděli víc. Tento vpravdě "miracle" projekt za 150 miliard korun si totiž zaslouží dokument samostatný. ()

Reklama

Reklama