Reklama

Reklama

Šílená elektřina

(TV film)
  • USA Mad elektricity

Obsahy(1)

Nikola Tesla. Geniální vynálezce, jehož cílem nebylo nic menšího, než udávat směr, kterým se bude lidstvo ubírat. Jako první dokázal efektivně využít střídavý proud, a díky tomu „rozsvítil“ svět, sestrojil první úspěšné elektromotory a objevil klíč k přenosu elektřiny na velké vzdálenosti. Jeho objevy významně změnily běžný život každého člověka, ovlivnily mnohá odvětví průmyslu a položily základy k moderní bezdrátové komunikaci. Kde byla úspěšně spuštěna první elektrárna na střídavý proud? Proč ztroskotal Teslův sen o bezdrátovém vysílači, který dá energii celému světu? Jak dopadla jeho spolupráce s Edisonem a které jeho vynálezy patří do kategorie bizarních? Dokument o životě a práci jednoho z největších mozků v dějinách lidstva. Pohledem současných vědců, archivních materiálů, trojrozměrných animací i laboratorních pokusů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

PEZ 

všechny recenze uživatele

Dobry dokument poodhalujuci zivot Nikolu Tesla. Mame sancu si pripomenut, akym geniom bol a o kolko predbehol svoju dobu. Vela veci, ktore vynasiel, alebo minimalne o nich uz pred vyse storocim rozmyslal, zaciname pouzivat az dnes. Skoda, ze mal aj neprajnikov a protivnikov, kto vie kde by sme dnes boli, keby mal lepsie podmienky a dokazal este viac svojich vynalezov pretavit do reality. No uz jeho revolucny striedavy prud predznamenal obrovske technologicke zmeny 20. storocia. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nepáčilo sa mi, že sa tu miestami z Teslu snažili urobiť akéhosi blázna, najmä spätne, keď už nemôžme zistiť jeho pohnútky, dôvody, či skutočnosť. On bol génius, ktorý nielen predbehol svoju dobu, ale vytvoril niečo, čo mohlo pomôcť svetu, avšak na svoje pokusy si vybral nesprávnu krajinu, aj keď ťažko povedať, možno mal len ku koncu života odísť so svojimi vynálezmi, aby sa nedostali neskôr do rúk niekoho, kto by ich zneužil. Najmä si myslím, že všetko z jeho práce by malo byť verejné, preto nesúhlasím s tým, čo povedali v dokumente, no už dnes vieme zostreľovať rôznymi systémami na diaľku rakety, bezdrôtová energia v menšom funguje, síce možno v pokusných veciach aj vo väčšom. Jeho vynálezy a myšlienky boli za zelenú energiu a vôbec si nemyslím, žeby bol militantný, skôr naopak, len sa to z neho snažili urobiť. Toto nie je jeho životopis, ani popísanie celej jeho práce, je to len americký šou dokument, ktorý však upriamil pozornosť na nedoceneného génia, ktorý zmenil svet. ()

Reklama

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Zajímavé komentáře k filmu: freEDelL, 2Hitman3, KrystofD ... Dnes je druhý den, který má v režii Nikola Tesla. Včera to byl Tesla - Pán blesků a dnes jeho šílená elektřina. V podstatě ani nemám co dodat k včerejšímu hodnocení, které se klidně hodí i na tento dokument. Snad jen malý detail, který dokládá, jak si některé dokumenty odporují: V "Pánovi blesků" napadla Teslu myšlenka na motor na střídavý proud, když se byl projít parku. V tomto dokumentu je to stejné akorát s ním byl kamarád. Jsou to detaily, ale člověk si říká, kolik věci pak třeba bylo úplně jinak ... Dokument mě zaujal a trvám na tom, že se o Teslovi chci dozvědět víc. A třeba taky trochu víc chci vědět i o Edisonovi, protože slavný neslavný, ohledem Teslu se zachoval jak obyčejný kretén (omlouvám se výraz, ale je to tak ...). Hodnocení přesně jak v předchozím komentáři: 5 hvězdiček - 100% a hned jdu likvidovat poslední Edisonovy žárovky, které mám doma a podívám se, co je nového na Tesla.cz ... :-) A ještě odkaz na dokument na You Tube. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Génius? Blázon? Vizionár? Zoofil? Nikola Tesla sa narodil do veľmi zlej doby. Doby, ktorá nedokázala dokonale využiť jeho potenciál. Predbehol dobu tak, že ani súčasníci sa o ňom radšej nezmieňujú, pretože niektorým z jeho princípom nechápu ani profesori fyziky či iné vedecké kapacity. Dokumenty mapujúce životy veľkých ľudí ma vedeli vždy zaujať. Navyše ak sú podávané jazykom prostého ľudu bez nutnosti poznať zložité fyzikálne či technické súvislosti. Vynálezy alebo nákresy vynálezov, ktoré i dnes vypadajú ako nákresy súčiastok z vesmírnej lode Enterprise niesme schopní skonštruovať a fungujú v najlepšom prípade len v laboratórnych alebo teoretických podmienkach. Je veľkou škodou ľudstva, že si nevie vážiť ľudí, ktorí v ich období jednoznačne vynikajú nad priemerom. Je veľkou škodou ľudstva, že tvorivosť génia je limitovaná takým faktorom akým je počiatočná investícia, i keď výnosy z výsledku ju niekoľkonásobne prevýšia. Je smutné, že osudy géniov majú takmer rovnaký scenár na ktorý doplatili van Gogh, Mozart, Tesla a mnohí ďalší. ()

Spielbergo 

všechny recenze uživatele

http://www.novinky.cz/veda-skoly/209697-odsavani-elektriny-z-atmosfery-se-ma-stat-zdrojem-energie-budoucnosti.html "Podle nové zprávy zveřejněné na setkání Americké chemické společnosti (ACS) je zdrojem energie budoucnosti sběr elektřiny přímo z atmosféry. Tak jako jsou dnes na střechách domů solární panely, mohly by se tam objevit jiné panely „odsávající“ elektřinu přímo z atmosféry, které zabrání vytváření blesků. Vývoj nových panelů je nyní v počáteční fázi. „Náš výzkum má připravit cestu, aby se atmosférická elektřina stala alternativním zdrojem energie budoucnosti,“ řekl podle serveru ScienceDaily vedoucí výzkumu Fernando Galembeck, který si slibuje, že podobně jako fotovoltaické články by nové panely osvobodily domácnosti od placení účtů za elektřinu. Výzkum oživuje starou myšlenku geniálního vynálezce srbského původu Nikoly Tesly.." -=www.novinky.cz / 26.8.2010=- Jinými slovy - jednou z velkých tragédií lidstva je, že Nikola Tesla nedotáhl své vize do vítězného konce. Edison se za to, co svou nadutostí způsobil Teslovi a potažmo celému lidstvu, musí nutně smažit v pekle nabodnutý na ty nejostřejší vidle hned vedle Hitlera a Walta Dysneye... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama