Reklama

Reklama

Prachy a ideály aneb co zůstalo ze sametu

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2010, 26 min

Obsahy(1)

Protagonisté Listopadu '89 se zamýšlejí nad současným stavem společnosti a pojmenovávají životní a ideové posuny mezi původními představami, vzešlými z proměny režimu před dvaceti lety.  Dokument o tom, co se v liberální demokracii stane díky všemocným penězům a byznysu s ideály, které stály na počátku společenských změn v roce 1989. Režisér Petr Kaňka oslovil koncem roku 2009, dávno před volbami, některé osobnosti našeho veřejného života (Mejstřík, Chaun, Hybášková aj., kteří vystupovali v předcházejícím díle Ideály a prachy) a společně se zamýšleli nad tím, co se v posledních dvaceti letech v Česku zlepšilo či zhoršilo. Respondenti reflektují naši schopnost slušnosti či sprostoty ve veřejném prostoru, reflektují i chování nově privilegovaných vrstev společnosti – loajálních k politice dvou ještě před rokem vládnoucích stran, ODS a ČSSD. Krade se nyní méně ze státního, bují méně fráze a polopravdy než kdysi za vlády KSČ? A jaká může být budoucnost? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Splasher 

všechny recenze uživatele

O něco slabší "druhý díl". PS: @Karlos80: Pokud jsi nepochopil něco tak základního, jako je výběr účinkujících, tak to snad radši ani nekomentuj. ()

Reklama

#47 

všechny recenze uživatele

Osobně pro mě nepředstavuje tento dokument prakticky žádný přínos nových informací, neboť si troufám říci, že názory většiny zúčastněných znám, nicméně obrovské plus těchto aktivit spatřuji v tom, že se alespoň někdo prohnilostí naší politické scény zabývá a myslím tím především média, která u nás až na drobné výjimky nejsou hlídacími psy demokracie, ale spíše takovými bulvárně-populárními stroji na peníze, které místo důležitých zpráv předkládají v hlavních zpravodajských relacích informace ve struktuře: "Nehoda-skandál-vražda-krádež-vsuvka z parlamentu-skandál ze zahraničí-vražda ze zahraničí-skotačící pandy". Skutečné hodnoty člověk musí hledat jinde a jsem rád, že alespoň občas je můžeme najít na veřejnoprávní televizi. Kritiku bývalých studentských vůdců z tohoto dokumentu chápu pouze v případě poslance Bendy, který už je bohužel dávno na druhé straně barikády a je skutečnou ostudou české politické scény, a to nejen pro svůj doktorát nedoktorát z Plzně. Bohužel stále existuje vysoké procento lidí, které z jakési setrvačnosti, rezignace, rychlé ztráty paměti, naivity či snad nedostatku informací volí stále ty samé "Bendy" a pak nadávají v hospodě na politiku. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Aha....všichni zúčasnění dámy a pánové se asi právě probudili, kde jste byli oněch 20 let? Něco nám tu bulíkujete, něco si tu namlouváte, jste chytří jako rádio, ale nahrabáno máte už stejně, takže nač ty starosti, jen na oko aby se neřeklo? Aby veřejnost řekla jak jste dobří a že nejste lhostejní k tomu všemu co se tu děje? Já taky ne a co mám dělat, do tv to nikomu neventiluji. Víte ono je docela jiný mluvit za většinu a za nějaký ideály a kopat za demokracii s plnou šrajtoflý a prázdnou, plným žaludkem a zcela vyprázdněným, prací a bez práce:-) Jak jsem viděl pány Mejstříka, ortodoxního komunistobijce (dneska už zcela zbytečná snaha) a pana Bendu, který se ve sněmovně fláka už přes dvacet let, a nic kloubného z něj nikdy nevymyslel, tak jsem si řekl a dost, na tohle fakt nemám nervy. To jsou vážně ti praví..! Další z řady úplně zbytečných tv dokumentárních braků, normální inteligentní člověk, pokud se mu neudělalo blbě, si svůj názor už dávno udělal a to i bez vašich poznámek a komentářů. Pane režisére, příště bych doporučil se zeptat radši lidí na ulici (měl by jste to i s vtipem) než těchto vesměs pasivních lidí, kteří se jen vezli, ač si naivně mysleli že tu dělali nějakou revoluci:-) Splasher: Za svým názorem si stojím, význam tohoto dokumentu mi vážně utíká, jinak dobrá rada, ale sám si mohl napsat něco víc i třeba k výběru onech učinkujících, to pro ty nechápavé.. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama