Reklama

Reklama

Stalo se v tomto století

všechny plakáty
Československo, 1975, 46 min

Obsahy(1)

"Tento film je věnován vám, mládeži Československa. Snad vám to pomůže pochopit, co je dnes a co bude zítra." Průřez 20. stoletím s důrazem na technický pokrok a ideologickou interpretaci dějin. (Mylouch)

Recenze (5)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Průřez 20. stoletím v rudém obalu, pod kterým se skrývají mnohá ale. Varování před konspiracemi západního světa, měšťáckou bezstarostností a na celkový život buržoazie, který je zde staven do kontrastu například s poukázkami na bochník chleba. Propastný sociální rozdíl v prvních desetiletích 20. století je samozřejmě hlavním hnacím motorem dokumentu. Ovšem zobrazená fakta nelze ignorovat. Zoufalé inzeráty v novinách, kde vysokoškolsky vzdělaný člověk nabízí svou osobu k jakékoli práci, rodiny žijící na hranici bídy, všudypřítomná nezaměstnanost a zavřené podniky. Je až zoufale paradoxní, že v podstatě to samé lze vidět kolem sebe i dnes. Bohužel je zde zmíněn i fakt, že pro českou buržoazii a vládu byl Hitler z počátku daleko přípustnější, než jakákoli spolupráci s komunisty, případně s východem proti Německu. Následuje velmi zajímavé pojetí znárodnění. Zatímco nadšení chlapci a děvčata jezdili na dobrovolné brigády, buržoazie kšeftovala s pozůstatkem války, usilovala o návrat ke kapitalismu, a také připravovala puč proti KSČ. Vůle lidu ovšem zvítězila, ale důsledky již v tomto dokumentu nejsou, jen ty, které se dobové vládnoucí garnituře hodily. Nadšení z budování vlasti v kontrastu s krvavými padesátými léty, je nutné si plně uvědomovat, a možná litovat, že stalinismus zcela pohltil a zničil skutečnou, lidovou demokracii. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jednostranný prierez dejinami. Videl som akýchsi asi 27 minút, myslím z roku 1961, no od objektivity to malo ďaleko. Potom sa nedivme, ak sa úmyselne manipuluje, no nehľadá pravda, napriek tomu, že mali socialisti všetkú moc, že neskôr prichádzajú zas úplne opačné interpretácie. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Nebýt to těžký ideologický snímek, tak bych hodnotil trošku lépe. Takhle se musim spokojit i s tim málem co je zde prezentováno jako průřez století. 50% ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Až na zbytočnú politiku zaujímavý pohľad na úroveň vtedajšej techniky a nádeje v tejto oblasti do budúcnosti. ()

Reklama

Reklama