Reklama

Reklama

Příběh československé fotografie I.

  • Československo Příběh čs. fotografie I
všechny plakáty
Československo, 1989, 43 min

Režie:

Josef Harvan

Kamera:

Jan Vaniš

Hrají:

Jaroslava Adamová (vypravěč), František Husák (vypravěč), Pavel Soukup (vypravěč), Josef Sudek (a.z.)

Obsahy(1)

Historie a tvůrci čs. fotografie. Dokumentární film Ministerstva kultury ČSR vyrobilo studio Krátkého filmu v roce 1989. První díl se zaměřil na mapování historie československé fotografie od jejího zrodu. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vznik a vývoj jednoho z nejzásadnějších vynálezů lidstva. Fotografie a její technická i sociální evoluce. Od prvotního účelu zachycení okamžiku, přes zdokumentování prosté, někdy velmi těžké, reality obyvatelstva, až po prvotřídní surrealistickou avantgardu. Dokument nabízí historické fotografie i krátké filmy nevyčíslitelné hodnoty. Ze soukromých archívů i z muzeí po celé naší vlasti. Prvorepubliková realita zachycená začínajícími fotografy i filmaři (je zde uvedeno spousty jmen). Prvopočátky fotografie, jako jedno z forem umění, je spojeno s jménem Alfons Mucha, jehož obrazové fotografie nefalšovaným uměním neoddiskutovatelně jsou. Ve spleti dalších je potřeba rozhodně vyzdvihnout Františka Drtikola, jehož typický české příjmení se naučili vyslovovat i v zahraničí, či lapače světla a stínu Josefa Sudka. Emoce, vnímání světa bez mantinelů reálnosti, revolučně proletářský duch i zdokumentování poroby českého státu. To vše se střídá na spoušti stovek a tisíců fotoaparátů. Učebnicově zpracovaný dokument o ponoření se do světa fotografie s vynikajícím komentářem. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Vždyť průměrná doba expozice v té době byla 30 vteřin... Je to letem světem, u některých fotografů jen jedna fotografie... ()

Reklama

Reklama