Reklama

Reklama

Modré cesty

všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Československo, 1963, 25 min

Obsahy(1)

Letiště Praha - Ruzyně. Frekventovaná křižovatka mnoha leteckých linek světa. Přistávají a odlétávají zde letadla celé řady zahraničních společností. Pro leteckou společnost ČSA (Československé aerolinie) je Ruzyně místo, které může hrdě nazvat domovem. V přilehlých hangárech od časného rána do pozdního večera pracuje tým profesionálů, kteří udržují značku ČSA na vysoké úrovni... Dokument o československém dopravním letectví ke 40.výročí ČSA. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hezký dobový dokument vonící dálkou a kerosinem zvláště nám leteckýcm fandům. Fragre to napsal na jedničku a zcela vyčerpávajícím způsobem, takže skoro nemám co dodat. Mimo Túčka a Moravy je na řadě záběrů z Ruzyně vidět i pěknou řádku ,,Dakot'' - Lisunovů. Dodám jen, že tehdejší piloti ČSA měli opravdu i se svými crew celkem vyjímečné životy... No považte po přistání v Havaně 3 dny odpočinku. A to ve světe exotickém a na mílé vzdáleném tomu našemu. A to byla jen jedna z destinací. Film nabízí hezké záběry na světové metropole skrze prosklené přídě Túček což se filmařům skvěle hodilo. První proudová Túčka měla totiž čumáky z bombardérů, kde byla potřeba vidět dobře pod sebe... Zaujme i složení osádky proudového Tupolevu na dálkové trase. 2 piloti, navigátor, radiooperátor, palubní inženýr... Tedy crew jak osádka z válečného Maraudeu, Bostonu či Mitchellu a to tam měli tehdá palubní střelce... Dávám 4 turbovrtulové motory na plný výkon. * * * * ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Hezký dobový dokument o ruzyňském letišti, viděný kamerou Jana Špáty a doprovázený jazzovitou hudbou Wiliama Bukového. Vhodné zvláště pro fandy historických letadel TU-104 a L-200 Morava. Ač je hlavní důraz položen na mezistátní linky do Káhiry, do Havany a samozřejmě do Moskvy, je ale připomenuta i funkce aerotaxíků pro zdravotní a hydromeorologickou službu. Ve filmu se mihne i čs. filmová star Jana Brejchová v apartním kloboučku, která právě odlétá na jakýsi filmový festival. Dokument vznikl k 40. výročí ČSA. Co by asi šlo natočit dnes k 90. výročí této firmy? ()

Reklama

Reklama