Reklama

Reklama

Proměny čs. zemědělství

  • Československo Potomci a předkové - Proměny čs. zemědělství (neoficiální název)
Československo, 1974, 59 min

Obsahy(1)

Vývoj čs. zemědělství od roku 1945 do 9. sjezdu JZD. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

cariada 

všechny recenze uživatele

Naše zemědělství za socialismu, mě tam asi nejvíc zaujalo pohled na Slušovický zázrak jakýsi stát ve státě. Zvláštní jak se jedno JZD dokázalo takhle vytáhnout, škoda, že to po revoluci šlo do kopru. Ps- pomatujete si jak oni první vyráběli třeba pet láhve s vlastní kolou a jak si ty petky každý schovával. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velice hodnotný dokument, který současným divákům dovoluje nahlédnout na komunistické rozkrádání dobovýma propagandistickýma očima. Komunismus jednoznačně v rámci některých seskupení živočichů v přírodě ukázal, že může být dokonale fungujícím systémem a skvěle promazaným soukolím. Při pokusu o nasazení mezi lidi má však jeden drobný nedostatek - lidi. Docela mě překvapuje, kolik máme komárů v naší malebné rudé česko-slovenské filmové databázi. Dost jsem se při sledování pobavil a jsem moc rád, že jsem tuhle dobu nemusel zažít. Úplně jsem žasl nad tím, s jakou slávou bylo prezentováno, že úžasný tvrdě pracující dělnický lid (od úsvitu do soumraku) za svoji práci dostal zcela zadarmo "úžasný" družstevní byt v místní králíkárně a o děti bylo postaráno v ideologickém výcvikovém táboře v té samé lokalitě, kde se jim hezky od kolébky vtloukaly do hlav zdravé ideologické myšlenky, aby z nich jednou vyrostli platní a hubu držící členové strany. Zlaté současné svobodné rozkrádání ve jménu kapitalismu. [70 %] ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dokument se rozplývá nad čs zemědělstvím a začíná hned zkraje obhajobou krádeží půdy při kolektivizaci v letech padesátých. Běda těm co nechtěli do do družstva a neodevzdali políčka i stračenu! Z každé vsi to ten největší sedlák odskákal ať byl držgrešle nebo dobrák. Soudruzi měli rozkazy jasné! Když pro výstrahu, tak pro výstrahu. Od padesátých let se sune zvolna do šedesátek kdy se zakládala družstva a dále do sedmdesátek, kdy se slučovala. Sem tam nám nadšeně čtené komentáře doprovázené typickým hudebním podkresem pro tento typ dokumentů obohatí výpověď toho či toonoho předsedy či dokonce okradeného sedláka, který by už neměnil a nyní ví, že JZD je to pravé. Závěr patří Slušovicům jak jinak i nadějí, že se naše zemědělství bude dále nadějně vyvíjet a lidé z venkova díky modernizaci a novým domům už nebudou prchat do měst... Také, že se ve světě říká, že u nás byla půda lidem sebrána, ale to je omyl. Pořád jim patří, všem i s traktory, hnojišti, kravíny... Ble... Tohle má hodnotu jen pro připomenutí toho jaké všechny podoby propaganda má a jak byla lidu neustále podprahově vpravována do krve. * ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama