Reklama

Reklama

César pracuje jako vrátný v bytovém domě v Barceloně. S úsměvem otevírá dveře nájemníkům a vyřizuje jejich stížnosti. Není to sice ta nejlepší práce na světě, ale on o změně místa neuvažuje. Jeho práce mu totiž umožňuje poznat všechny nájemníky domu, jejich denní harmonogram a zvyky. Ví o všech jejich příchodech a odchodech, zná jejich slabé stránky i tajemství. Může dokonce ovládat jejich životy, jitřit otevřené rány a ponořit se do nich. A to vše, aniž by proti němu vzniklo jakékoliv podezření. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (507)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný mix komédie, drámy, hororu, thrilleru asi predovšetkým a čo je najlepšie, psychologického thrilleru. Niektoré scény sú veľmi napínavé (napr. prebudenie v sprche a následný pokus o útek) a až po chvíľke vám dojde, že hlavnej postave vlastne fandíte. A to sa pri tom nejedná o nejakého klasického antihrdinu, ale pekne ujetého záporáka, so všetkým čo k tomu patrí. Jediná jeho motivácia je ubližovať ostatným a aj keď o jeho minulosti moc nevieme, ani to neni potreba. Je to presne ten typ úchyla, ktorého si normálne ani nevšimnete a práve z toho film ťaží. Psychologická stránka celkovo je asi jeho najväčším pozitívom. Postavy sú výborne napísané a aj keď sa objavia iba občas (dievčatko), pôsobia prirodzene a podobne ako u hlavnej postavy, aj u ostatných veríte všetkému čo robia alebo rozprávajú, pretože sú všetky do jedného charakterovo presne obsadené, scenáristicky dokonale vykreslené a vlastne aj dobre zahraté. Najväčšiu pochvalu si ale samozrejme zaslúži režisér, zato že dokázal toto všetko spojiť dohromady a každou sekundou pôsobiť presne tak, ako to mal v úmysle. 85% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem, že zklamaný rozhodně nebudu. Španělské komorní drama s prvky thrilleru strhne od první minuty, i když divák jen sleduje každodenní rituál vrátného Césara. Postupně se nicméně dozvíme, jaké zajímavé noční výlety pořádá a kterak se z osamělého domovníka bytového domu kdesi v Barceloně stává neosamělý šílenec, který ale rozhodně není nějaký nepřemýšlející psychopat. Lidský rozměr mu dodal Luis Tosar, který zahrál zahořklého cynika naprosto dokonale. Peklo ze života dělá aktuálně tenhle chlapík bez přátel usměvavé Claře, brnká u toho na černohumornou strunu a dokáže vyvolat nejeden napínavý moment (třeba když se v bytě objeví i Clařin přítel). Dobře mířenou lží nebo poznámkou pak ničí životy lidí kolem sebe, jsou to navíc nájemníci, kteří tu rozhodně nejsou jen do počtu (vede holčička, která zatouží po eurech i filmu pro dospělé). Dvě až tři chybky se zejména v druhé polovině pochopitelně najdou, nicméně Jaume Balagueró, především tvůrce duchařin, si diváka náramně vodí po své škodolibé cestičce!! Výborné.. ()

Reklama

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

...And They Lived Happily Ever After. Španělé nadále vládnou evropskému fotbalu i evropskému hororu (thrilleru). A ač Mientras Durmes může znít jako sebevětší škatulka, je v ní mnoho pikantních detailů a rozmanitých vedlejších postav. Závěr vyzní trochu do ztracena, ale místama jsem nedýchal. S barákama to Jaume prostě umí. [kino] ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Asi musíte být tak trochu zvrhlík, aby se vám tenhle film líbil. César je luxusní úchylák a z toho, co provádí nájemníkům domu v Barceloně za jejich zády, vám bude mdlo. Tohle rozhodně není horor, ale psychologický thriller máznutý černým humorem. Césarovi totiž kdovíproč budete fandit. Je to člověk, který to očividně nemá v hlavě v pořádku, ale tenhle plešatící Španěl má zvláštní charisma a je tak lidský, že je těžké v něm vidět monstrum. Podotýkám, že tvůrci scénář i logiku děje ohýbají tak, aby postavy dostali tam, kde chtějí, což není úplně fér, ale když budete Zatímco spíš brát jako takovou zvrhlou chuťovku, pak byste neměli mít problém. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Myslíte, že láska je nejmocnější cit? César by vám oponoval. Hybatelem jeho činů je něco radikálně odlišného. Sílu protloukat se životem mu dávají opačné emoce a pro jejich vyvolání je ochoten zacházet stále dál a čím dál víc riskovat. Zatímco spíš není horor a není to ani "seriózní" psychologické drama o jedné patologické osobnosti. Spíše jde o potměšilý thriller, kterému nechybí ani černohumorné cynické prvky, o muži, který se rozhodl hrát si se svým okolím a nezatěžovat se omezující morálkou. Je vyprávěný z pozice manipulátora, takže divák je minimálně po určitou dobu vystaven pokušení postavit se na jeho stranu. Nemůžu se zbavit dojmu, že filmu by prospěla větší zdrženlivost a snímek by neztratil na působivosti, kdyby výsledkem Césarových krutých her byly scény typu účtování s chovatelkou čtyřnohých mazlíčků, kdy platí, že i slova mohou smrtelně zraňovat. Ani v téhle podobě ale neztrácí snímek na zlomyslné přitažlivosti, především díky přítomnosti Luise Tosara, který potvrzuje, že pro herce jsou záporné role herecky vděčnější. Nemá nicméně smysl zastírat, že nedodělky ve scénáři by se našly a filmu by jen prospělo, kdyby si s ním scénárista ještě trochu pohrál. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (7)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v katalánskej metropole Barcelona. (MikaelSVK)
  • Počas jednej scény má hlavná hrdinka na sebe tričko so znakom futbalového tímu Juventus Turín, ktorému režisér Balagueró v minulosti fandil. (Kadas97)

Související novinky

Španělé, kam se podíváš

Španělé, kam se podíváš

16.02.2014

Španělská kinematografie se v posledních letech díky několika talentovaným tvůrcům s velkými hity stala velkým dodavatelem kvalitních hororů a thrillerů. Tento trend se dále rozvijí s tím, že přední… (více)

Reklama

Reklama