Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyři mladí lidé, Frank, Thomas, Alex a Marie, se rozhodnou uprchnout z bývalého NDR na Západ. První nezdařený pokus je donutí změnit plán, při němž cesta za svobodou vede přes Československo, Maďarsko a Jugoslávii... První část napínavého snímku líčí dramatický útěk tří mladíků z bývalé NDR, z nichž jeden, Frank Korbach, je paradoxně synem prominentního příslušníka Stasi. Frank se zapletl do nezdařeného pokusu přejít vnitroněmeckou hranici vlastně náhodou, když odvezl své kamarády k místu přechodu nedaleko Oscherslebenu. Při dalším útěku, tentokrát přes Prahu, Budapešť do Bělehradu pomáhá trojici Bernd Zastrow, bývalý spolubojovník u pohraniční stráže a přítel Korbacha staršího.

Druhá část: Po přestřelce na pražském nádraží, při níž zahyne Mariin otec, pokračují čtyři mladí lidé v útěku na Západ. Frank, Thomas, Alex a Marie to ovšem berou oklikou přes Československo a Maďarsko a s notnou dávkou štěstí se probijí až do Jugoslávie. Dobrodružství ovšem nekončí, neboť i tam na ně čekají příslušníci Státní bezpečnosti a pokusí se je unést zpět do NDR. (TV Barrandov)

(více)

Recenze (3)

korok 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno si nemyslím, že by útěk mohl takto proběhnout (zvláště s přihlédnutím k přestřelce s tajnou policií Stasi, kdy by pravděpodobně posléze došlo k velké mobilizaci bezpečnostních složek), je tam spousta náhod. Na druhou stranu, když mohli, v roce 1953, utéci bratři Mašínové a dostat se z obklíčení 20 000 volkspolizei, tak proč ne. I když v tomto případě se samozřejmě jednalo o drsné kluky zocelené vojnou, výcvikem a estébáckým kriminálem, kdežto tady se jedná o partu nezkušených puberťáků včetně křehké dívky. Ale budiž. Oba díly si dokázaly permanentně udržovat napětí a herci i ztvárněné postavy byly sympatické. Na televizní film dost dobré. ()

insky 

všechny recenze uživatele

Tento film som len náhodne pozeral v TV, a musím povedať že som ho musel dopozerať čo je vždy pozitívne keď vás film vtiahne do deja. Pomerne hodnoverne vykresľuje pred-revolučné časy ako aj tajné služby v jednotlivých postkomunistických krajinách a systém ako sa utekalo na západ a ako to bolo sledované. Aj keď mám miernu averziu voči nemeckým filmom, toto je v poho :-) ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tři mladíci z NDR utíkají na Západ. 1) Překvapivě napínavý příběh začíná rozhodnutím tří mladíků utéci za kopečky. Věci ovšem nejdou tak lehce, jak si chlapci představovali. 2) Trojici hlavních hrdinů představují 24letý Sergej Moya (Frank, syn důstojníka Stasi), 22letý Frederick Lau (Alex, má sestřičku na vozíku) a 28letý Franz Dinda (Thomas, zraněný). 3) Chování postav je přirozené, řeč odpovídá skutečnosti a celkově film přes drobné faktografické a historické chyby a nepřesnosti vyjadřuje, myslím, věrně dobovou (1984) atmosféru i poměry v socialistických zemích. 4) Spoiler. Popsaná cesta dobře odpovídá tehdejším poměrům v zemích. Nejhlídanější zemí byla Německá demokratická republika (útěkáři neodcházeli do ciziny, ale zase jenom do Německa), následovalo Československo, pak Maďarsko a nakonec polosvobodná Jugoslávie. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu můžeme několikrát zahédnout vozidlo tehdejší Veřejné bezpečnosti. (Skarface)

Reklama

Reklama