Reklama

Reklama

Děvče s rentgenovýma očima

  • Velká Británie Girl with X-ray Eyes, The
Velká Británie, 2008, 47 min

Režie:

Phillip Warnell

Obsahy(1)

Dokument pojednává o sedmnáctileté Nataše, která od svých deseti let tvrdí, že má schopnost vidět do lidského těla a navštěvují ji lidé z celého Ruska, aby jim Nataša oznámila jejich diagnózu. Vědci jsou však skeptičtí k jejím schopnostem a proto Nataša odjíždí do New Yorku, aby se podrobila dvěma testům a dokázala tak lidem, že její schopnosti jsou skutečné. (Elen16)

(více)

Recenze (16)

martin.blade 

všechny recenze uživatele

Celkem standardní dokument, primárně oceňuji to téma, které spočívá ve vědeckém otestování nějaké domnělé schopnosti. Možná i s ohledem na komentáře by stálo za to v dokumentu lépe shrnout smysl celého toho testu, i když to samozřejmě nikdy nepochopí úplně všichni. Dívka tvrdila, že dokáže vidět do lidských těl. Test tedy zkoušel tuto schopnost, kdy 7 lidí mělo zcela jednoznačně rozpoznatelné anomálie ve svých tělech. Zatímco normálně tam sázela diagnózy rovnou, při tomto testu po nějakých čtyřech hodinách dospěla k pouhým čtyřem správným odpovědím. Což je pouhým hádáním poměrně těžko dosažitelná hodnota, v pořadu zazněla pravděpodobnost pouze 2%, ale i to se může stát (proto bylo kritérium stanoveno na výrazně přísnějších 5/7, kdy už je ta pravděpodobnost náhody velmi malá) a málokoho to mohlo přesvědčit, že by do těch lidských těl skutečně viděla. Kdyby uměla to, co tvrdí, čekal bych, že tam během pěti minut nasází výsledky se 100% úspěšností, a tím by to bylo jasně potvrzeno. ()

smajliss 

všechny recenze uživatele

SPOILER! Dokument mě trochu zklamal. Odborníci sice vyloučili, že pravděpodobně nemá rentgenové oči, ale nevyvrátili její léčitelské schopnosti, což lidi zajímalo nejvíc. Mě je úplně jedno, jestli má rentgenové oči nebo jaké. Zajímá mě, jestli opravdu vidí jinak, než ostatní a to se nevyvrátilo. Tvůrci dokumentu mohli film prodloužit a zabývat se také i touhle možností. ()

Reklama

Muad 

všechny recenze uživatele

No to teda byly testy. Táhnou Natashu do New yorku jen aby tam podstoupila dva testy. Ne že by ji udělali třeba oční vyšetření, genové vyšetření, atd... Na mě teda udělala docela dojem a čistě statisticky uhádnout 4/7 a brát to jako neůspěch, přičemž 5/7 už je úspěch je minimálně hodně amatérské. Těch testů mělo být mnohem víc. Jinak dokument jako takový stojí za houby, hodně amatérsky natočené. ()

ing.man 

všechny recenze uživatele

Těžce hodnotit dokument, který je pouhým zachycením událostí. Pozitivně hodnotím např vykreslení domova a města kde bydlí. Rozhodně uspokojivě hodnotím i vyváženost dokumentu, který se IMHO nesnaží být tendenční. Myslím, že dokument nakousl i mnohem hlubší témata. Jako například víry. Víry ateistů, víry doktorů, víry křesťanů. Smysl a podstata víry v životě každého člověka. Potom druhým velkým problémem je vůbec metodologie zkoušky ale i zkoušeného. Za skupiny osob z CSI jsem vděčen, ale i já bych se vrhl na "prozkoušení" této organizace. Otázka je, co to děvče umí a co CSI dokázalo? ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Rentgenový oči? Ale jděte. To je přeci detekovatelný a škodlivý záření, se kterým těžko někdo najde třeba nádor, a fyzikálně mi rentgenovej zrak přijde jako totální pitomost. Skeptici z CSI se ale pozastavujou nad tím, že neviděla kovovou destičku v hlavě. WTF? Vždyť proces diagnózy musí fungovat na úplně jiném principu. Navíc skeptici jen vylučovali paranormální schopnosti. I kdyby podle náznaků z interakce s člověkem dokázala diagnostikovat co člověka trápí minutovým pohledem, tak by to bylo úžasný, nemyslíte? Skeptici nezjišťovali co doopravdy umí, ale snažili se vyvrátit, že umí to co si myslí že umí. Je mi putna jestli využívá nějaký paranormální schopnosti nebo ne. Chci vědět, jestli dokáže to co tvrdí a na to mi dokument jasnou odpověď nedal. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama