Reklama

Reklama

Případ Kim Bok-Nam

(festivalový název)
  • Jižní Korea Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal (více)
Trailer

Obsahy(1)

Málokteří lidé si uvědomí jak hluboko mohou zasáhnout do životů druhých svou apatií, sobeckostí a přehlížením. Thiller korejského režiséra Chul-soo Yanga vykresluje přetrvávající propastné rozdíly nejen v životní úrovni, ale především v myšlení a v uspořádání hierarchických vazeb mezi obyvateli velkoměst a zapadlých vesnic. Kamarádky z dětství, Hae-won a Bok-nam, jsou představitelkami oněch od sebe vzdálených světů. Svobodná, krásná, nezávislá ale velmi sobecká a bezcitná Hae-won přijíždí strávit dovolenou na ostrov, kam často jezdila v dětství za svými prarodiči. Svým „protipólem“, místní dívkou a kamarádkou z dětství Bok-nam vlastně opovrhuje. Nechápe, proč se nesnaží změnit svůj život vdané ženy a matky, která se však kromě manžela a své dcerky musí starat o zbytek vesnice, tvrdě pracovat na poli, starat se o včely a plnit i další nestandardní požadavky místních obyvatel. Bok-nam ale o lepším životě pro sebe a především pro svou dceru sní už dávno. Příjezd Hae-won v ní opět vzbudí naději na útěk z otrockého sevření. Bohužel, chování Hae-won není až tak propastně odlišné od chování „primitivních“ vesničanů. (Ketri)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

misterz 

všechny recenze uživatele

Ufff, tak to bola pocitovo plná paľba. Mal som možnosť sledovať anatómiu pomalej duševnej zmeny z láskavého, dobrého človeka na nemilosrdného zabijaka. Keď je človek zahnaný do úzkych, roky týraný a mučený, tak je takáto zmena viac než pravdepodobná. Taká osoba už nemá čo stratiť, vnútro sa časom naplní iba jedným pocitom - túžbou po spravodlivej odplate a keď sa príde do bodu, kedy pohár trpezlivosti pretečie, už je zle a hlavne neskoro. Odplata slušných ľudí býva nemilosrdná a krutá. Snímok sa preto od druhej polovice preklopí na slušný masaker, kde náhly skok do mäsiarčiny môže niekoho šokovať. Škoda len toho konca, zdal som mi dosť uletený a tak ako si film po celý čas držal istú dávku reálnosti, tu ju celú stratí a prejde do totálnej fantazmagórie. Ale aj v zlom konci zasvietilo svetielko, motív s neotvorenými listami sa mi páčil, pekná pointa. Celkovo za koniec dávam hviezdu dole, inak perfektná emocionálna bomba. 85/100 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ani se hlavní hrdince (té tmavší) nedivím, mně by z těch poměrů v korejském vidlákově taky přeskočilo. Léta útlaku panovačných klábosivých stařen, nadržených buranů, do toho ještě sobecká "kamarádka", která by mohla pomoct, ale nechce se jí ... z toho je jediné východisko - použití sečných a bodných zbraní :-) První polovina filmu, v níž je hlavní postava vystavena především psychickému teroru, se mi líbila podstatně víc. V druhé polovině sice ostrov dostane rudý přeliv, nicméně žádná vražda není tak povedená, že bych si řekl: "Tak to je síla". V závěru je pak Bedevilled trošku natahovaný, ale rozhodně ve mně film zanechal pozitivní dojem. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Když selže poslední naděje a poslední, na co se upínáte... Když už lze ztratit opravdu pouze okovy... No přemýšlím, jak to napsat, a nespoilerovat, což asi moc nejde. Nebyl to hezký film. Nesedělo mi při sledování, která osoba byla "vypravěč". Nesedělo mi, jak surově pomalu se vleklo seznamování se s postavami a expozice -- ale ta surovost pomalosti byla zjevně úmyslná. Po dlouhé době mě filmařina něčím obdarovala: Pokud si bez zhlédnutí filmu přečtete, jak silná byla scéna vykopávání brambor, asi budu za (censored) -- ale fakt to tak bylo... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Ani má druhá dnešní sonda do jihokorejské filmové tvorby nedopadla věru zle (pro mě). Zpočátku jsem si myslel, že se dívám na studii ze života sebestředné svině, a to se mi v dalším průběhu snímku i potvrdilo, jen těch sviní mocně přibylo. Vždycky jsem měl rád silné ženské hrdinky, takže když se Kim Bok- Nam odhodlala k činům, měl jsem rázem komu fandit a nesmírně jsem si tu práci se zahradnickým nářadím užíval. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Slušné revenge drama s gore zůčtováním, u kterého budete katce s kosou v ruce za to všechno, čím si prošla, nadšeně fandit. A v mysli zůčastněně kosit s ní. Dobře zvládnuté průběžné budování psychického tlaku na odlehlém mísťě, ze kterého není úniku. Ale rovina přátelství holek v tom vůbec nefunguje. A v nastavovaném závěru se ji film snaží marně dovysvětlit, dát jí význam. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama