Reklama

Reklama

Živě z Peepli

(festivalový název)
  • Indie Peepli Live (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Ve vesnici Peepli žijí dva bratři, Natha a Budhia. Místo aby spořádaně farmařili, zadlužují se a všechny peníze propijí. Teď jim ale hrozí, že jim banka kvůli dluhům zabaví dům i pole. Hlava vesnice Peepli Nathovi poradí, že když spáchá sebevraždu, bude mít jeho rodina nárok na finanční podporu. O Nathově plánu se dozví místní novinář Rakeš a jeho prostřednictvím se Nathův příběh dostane do celonárodního povědomí. Novináři se začínají slétat do Peepli v tušení senzace. Celé věci se navíc chytí politici, kteří se Nathu snaží využít pro nadcházející volby.

Peepli Live vznikl podle scénáře novinářky Anuši Rizvi, v produkci bollywoodské hvězdy Aamira Khana. Natáčelo se převážně ve státě Madhjapradéš, velkou část herců tvořili místní lidé. Peepli Live je prvním bollywoodským filmem, který se dostal do soutěže festivalu Sundance. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Kordus 

všechny recenze uživatele

Pěkné čtyřhvězdí. Bylo fajn vidět zase nějaký indický film, kde není každý krásný a kde co dvacet minut neprobíhá hudební vložka. Film se snaží balancovat mezi hořkou komedií a sociálním dramatem, častěji spadává do druhého případu, ale naštěstí citově nevydírá, což je sympatické. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Peepli Live je indická satira na současné politické a sociální poměry v zemi. Bohužel trpí stejnou opatrností a bezzubostí, jako mnoho jiných indických filmů tohoto žánru (stačí vzpomenout na nedávný Tere Bin Laden). Nevím, jestli jde o autocenzuru, nebo je problém jinde, ale vše, co se v Peepli Live děje, je až tolik absurdní, že kvůli tomu snímek ztrácí jakýkoli kontakt s realitou a ve svém karikování si často vystačí s primitivním a povrchním humorem, místo toho, aby nemilosrdně tepal skutečné nedostatky indického společenského systému. Ač jde o film nezávislý, s jeho přehnanou jednoduchostí a bulvárností by mu to slušelo více ve společnosti jihoindických "buranských" komedií, než v řadách jindy sofistikované indické nemainstreamové kinematografie. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Indický příspěvek na Oscary 2011. Tak trochu jiná Indie. Tohle není Bollywood, ale satirická tragikomedie, která se jistě bude vyjímat na všech možných fetivalech. Trochu mi to připomělo Balkánský film, satirické komedie Kusturici, protože jak píše Niktorius, tohle je hodně nadsazené a občas absurdní. Ovšem jako chybu bych to neviděl - člověk se pobaví a přesto uvidí poměry na Indickém venkově, život chudých rolníků, neschopnost politiků a západní způsoby novinářů. Nejsem znalec indické kinematografie, ale tohle mě docela zaujalo... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama