Reklama

Reklama

Sám ve stěně

(festivalový název)
  • USA First Ascent - Alone on the Wall
Trailer
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 2009, 24 min

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou filmu je třiadvacetiletý Alex Honnold, který zdolává ty největší stěny bez jištění. Za každou sebemenší chybu ho může potkat trest nejvyšší - smrt. Ve snímku se pokusí o rekordní sólo výstup na 600 metrů vysokou stěnu na Half Dome. Teprve tam Alex poprvé pozná, co je to strach.
Film získal ocenění na všech festivalech, kterých se účastnil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (49)

JuniorSrky 

všechny recenze uživatele

Ten Alex je opravdu naprostej blázen. V porovnání s jakýmokoliv hororem, který jsem viděl, se tohle nedá srovnat. Vždycky jsem si zhluboka oddychnul, když konečně vylezl na vrchol. Ten kluk má sice obrovskou odvahu, ale taky na druhou stranu není žádný ušlechtilý hrdina, protože hazarduje s vlastním životem. Téměř jako kdyby nepociťoval strach nebo neměl žádný pud sebezáchovy. [90%] ()

Reklama

Alvin 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold, šílenec, sebevrah nebo spíš pokračovatel Todda Skinnera, Johna Bachara a dalších? Každopádně je to jeden z nejnadanějších free-climberů současnosti. To co tady předvádí na Moonlight Buttress a vzápětí na Half Dome je neuvěřitelný mazec. Nejčistší forma lezení, kde se žádná chyba neodpouští. (Pozn. Obsah na CSFD pravděpodobně patří k jinému filmu, protože tohle je pouze o Honnoldovi) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že už jen sledování tohoto dokumentu pro mě znamenalo hodně sebezapření. Dělalo se mi nevolno a to jsem jednu dobu sama aktivně lezla. Všechno je o hlavě, říká Alex a má stoprocentní pravdu. Jakmile začnete panikařit, tak jste bez debat v naprosté prdeli. On je někdo, kdo při výstupu nepřemýšlí co se může stát, když tu chybu udělá. V jeho případě jakákoliv sebemenší chybka znamená smrt ... Jednoduše vypne a soustředěný leze. A leze tak lehce, dokáže se na hladké, 600 m vysoké stěně uvolnit, vytřepat končetiny, přitom visí za jednu ruku a jen za bříšky svých prstů, majn got!! Své myšlenky je schopen uzavřít na účinný zámek, který si odemkne na vrcholu skály. Nemůžu dost dobře vyjádřit své pocity co si myslím o volném slezení tak náročných skalních masívů ... je to neuvěřitelné, že někdo takový existuje. Být matkou toho kluka, tak jsem v péči Chocholouška s očním tikem, permanentně inkontinentní a s bezduchým úšklebkem ve tváři. Respekt! ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1165. hodnocený film: Krásný dokument o muži, který jako jediný na světě dokáže sám a bez jištění vyšplhat na stěny okolo 600 metrů vysoké. Dělalo se mi ze záběrů docela nevolno a ještě, když onen horolezec dostal malý záchvat paniky. 5* musím dát, protože jsem tak napínavý dokument dlouho neviděl. 5* ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Solo lezení je lezení bez lana. Samotnému pokusu většinou předchází podrobné nastudování cesty. Někdy lezec mnohokrát zdolá cestu s lanem a poté zkouší Solo. (pajaslav)
  • Alex Honnold, který se v dubnu 2008 proslavil sólovým přelezem cesty Moonlight Buttress (V, 5.12+, 9 délek) v Národním Parku Zion v Utahu opět posunul hranici lidských možností, když ve svých 24 letech ve stejném duchu zdolal jako první cestu Regular Northwest Face (VI, 5.12a, 23 délek) na yosemitský Half Dome. (maseer2)
  • Pokud by někdo vylezl cestu na poprvé, označuje se jeho výkon ještě OS - on sight. (pajaslav)

Reklama

Reklama