Reklama

Reklama

Dva někdejší přátelé z malého městečka, kteří se chtěli dostat do velkého světa, se setkávají po několika letech. Michalovi se to podařilo - žije v luxusním bytě ve Varšavě, podniká, má krásnou ženu a novorozeného syna. Janek, jeho někdejší kumpán za ním přijíždí z vojny, aby se stal kmotrem jeho dítěte. Kamarádovou proměnou je však překvapen a spoustě věcí nerozumí. Kdysi drsný přítel, který si nenechal nic líbit, se proměnil v citlivého člověka, jenž se rozpláče i v okamžiku, kdy musí nechat utratit nemocného psa. Nic ale není takové, jak se na první pohled zdá. Michala totiž pronásleduje zločinecká minulost: členové jeho někdejšího gangu, které před lety udal policii, mu vyhrožují smrtí. V obavách z budoucnosti dokonce žádá Janka, aby se ujal jeho rodiny. Ten se ale právě v tomto okamžiku odhodlá k činu, jehož důsledky už nelze vzít zpět. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (64)

PEZ 

všechny recenze uživatele

Ked sme sa po dlhsej dobe rozhodli skocit do kina na europsku produkciu, nevedeli sme co cakat od polskeho filmu. Pozitivne nas prekvapila surova realistickost sucasneho mestskeho zivota (najma ked sa zapletiete s mafianmi) a jazyk velmi podobny slovenskej vychodnarcine. :) Herecke vykony hodne ocenenia, lez zaver to predsalen trosku dokazil. Nebyt toho, 4* by boli tam. 7/10. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SVĚT NEZMĚNÍŠ, BUĎTO BUDEŠ KOZÁKEM NEBO NUZNÝM CHUDÁKEM....“ /// … minulost si vás dokáže najít i v Polsku… Reálie podobný těm našim – přeci jen jsme demokracii budovali v podobným duchu (že Václave. Václave? Kam zas kurva… aha umřel. Tak soráč…). Filmařinou mi to připomíná spíš ruskou školu (že Bratře). Dva kámoši a jejich malé komorní ,,D“(rama). (Něco jako naše Vendeta? Jasan. Třeba. Vidíš, že nemeleš jen píčoviny…). Jen se mi zdá, že přes svou umírněnou stopáž stejně nemá ve svý délce po tý dramatický stránce čím ohromit (ty krávo, nechceš radši napsat, že je zbytečně moc dlouhý?...). Napětí pramenící z očekávání nevyhnutelnýho – tedy z neděle, soráč, ale osoby vomlácený nejen demokracií, ale i totalitou asi na rypák nepadnou. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Žeru příběhy podle skutečnejch událostí. 2.) Trochu jsem žvanil (v diskuzi na ČSFD? Poldům? A kurva…). 3.) Slíbil jsem, že zaplatím…. 4.) Thx za titule ,,fredikoun“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní psychologické drama. Zkušená ruční kamera solidní herecké výkony. Syrová chemie mezi hlavními postavami umocňuje míru napětí, které vás nenechá vydechnout až do závěrečných titulků (jeho gradace během nedělních křtin je vytažena do nejvyšších otáček). Připomnělo mi to podobně civilní dánskou trilogii z podsvětí Dealer. Marcin Wrona umí. V českém prostředí bych si v rolích ústřední dvojice představoval Ondru Vetchého a Filipa Renče, jsou herecky/typově podobní polské dvojici. Chybí nám ten Wrona. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý ale veľmi dobrý film zo súčasnej Varšavy o vzťahu dvoch priateľov. Drsný vďaka prvku mafie v ňom, zároveň veľmi ľudský lebo v centre pozornosti stoja vzťahy medzi postavami a ich premeny. Na hercov sa pozeralo príjemne, čo sa týka Tomasza Schuchardta, bolo to jeho úplne prvé účinkovanie vo filme a podľa mňa sa zadarilo. Symbolika a nejednoznačnosť ma potešili. Naozaj spokojnosť. MFF Bratislava 2010 (Vtipná story s režisérom Wronom, za ktorým som sa po premietaní zastavila a pýtala som sa ho zopár vecí na film. Doteraz mám v peňaženke jeho vizitku a v hlave spomienku, keď mi povedal, že keď budem opäť vo Varšave, nech sa ozvem :) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zo súčasným poľským filmom nemám skúsenosti, takže som to bral ako spestrenie súčasnej ponuky. Musím priznať, že ma Wronov film príjemne prekvapil, je realisticky natočený s dôrazom na psychologickú kresbu hlavných hrdinov. V centre príbehu sú dvaja priatelia a je lahôdkou sledovať ich vývoj počas filmu. Obaja sa stretli kvôli rodinnej slávnosti ( krst ), ale hnacím motorom je stret s varšavskou mafiou. Ako som spomenul, konanie postáv a ich motívy sú dobre prepracované, problém mám s odpudivými scenériami. Takmer všetky exteriéry sú natočené v úplnej izolácii, akoby sa celý príbeh neodohrával vo veľkomeste, ale kdesi na Mesiaci. Možno to bol zámer, aby film pôsobil studeno v kontraste s ľudskými osudmi oboch priateľov. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Scénář je volně založen na skutečném příběhu muže, který se po své zločinecké minulosti přestěhoval do Varšavy, aby začal nový život. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)

Reklama

Reklama