Reklama

Reklama

Pol Pot: Putování na vražedná pole

(TV film)
  • Velká Británie Timewatch: Pol Pot: The Journey to the Killing Fields
Velká Británie, 2005

Hrají:

Michael Praed, Pol Pot (a.z.)

Obsahy(1)

V minulém století se dostala k moci řada diktátorů, kteří během své vlády zabili miliony lidí, jen málokterý z nich však dokázal napáchat v jediné malé zemi tak nedozírné škody. Pol Pot v průběhu svého čtyřletého působení v čele Kambodži vyhladil téměř třetinu vlastního národa. Za tři roky, osm měsíců a 20 dní Pol Potovy vlády zahynul jeden až tři miliony Kambodžanů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Goopy 

všechny recenze uživatele

Kdyby George Orwell nenapsal svůj román 1984 už na konci 40. let, tak tvrdím, že většinu svých nápadů pochytil v Kambodži. Tento dokument je z velké části hraný, ale nemyslím si, že by to výrazně ubíralo na kvalitě. Sami autoři tvrdí, že neexistuje moc autentických materiálů z té doby, takže v tomto smlyslu nelze brát hrané pasáže jako mínus. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Dokumentu lze sice vytknout zjednodušování, nutné kvůli délce, ale rozhodně ne to, že nemá dostatečný dopad, že neumí dopomoci divákovi pochopit, co se to vlastně v Kambodži dělo, a částečně stále ještě děje. Protože to je nepochopitelné. Neuchopitelné. Nepředstavitelné. Jak pobrat dění v zemi, kde bývalý král byl po jistou dobu i premiérem či prezidentem. A komunistickým monarchou. Kde se z nepřátel stávali během vteřin přátelé a naopak. Kde pojem ,,čistka" dostal rozměr, o jakém ani Vissarionovič nesnil, a nelidskost ve vraždění dětí, včetně kojenců, překonala nacistické praktiky. Jak pochopit systém, ve kterém donedávna vládli dva znepřátelení ministerští předsedové současně. A kde zdechla na úbytě představa o budhismu jako mírumilovném náboženství. Kde individualismus byl největší hřích - a kde dodnes nebyl nikdo za zmasakrování čtvrtiny populace odsouzen. A - pozor, vina bílého muže - kde byli absurdním americkým bombardováním civilních cílů v nevyhlášené válce stvořeni Rudí Khmérové. Které musel zastavit v roli humanisty Vietnam.... aby následně ty samé Khméry živila společná americko - čínská ruka v jejich odboji proti čemukoliv ,,normálnímu". Peklo má jméno Kambodža. ()

Reklama

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Částečně hraný dokument je prokládaný dobovými i současnými záběry kambodžských reálií, včetně stále zapálených rudých Khmérů (také bratr Pol Pota), nyní již téměř nad hrobem ......... Rýžová pole tehdy vyrostla i na místech, kde byla jen neúrodná plocha a z jednoho hektaru se muselo sklidit 3 tuny rýže. Jak to vše bylo, to nám ukázala Jugoslávská televize, která poskytla záběry z "rýžových" polí ..... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Mrazivý dokument o kambodžském vůdci Rudých Khmérů Pol Potovi. Komunistou se stal za dob studia ve Francii. Jeho teror stál život cca 2 miliónů mužů, žen a dětí. On ani jeho spolupracovníci nebyli nikdy potrestáni, jak bývá u podobných krvavých diktatur obvyklé. Určitě stojí za to tento dokument vidět. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Stručný přehled kambodžské komunistické revoluce společně s Pol Potem. Jistě zaujme život zmetka, který si jel pro rozumy do Francie a vytvořil nevídanou primitivní formu komunistické vlády. Jedno z jeho pravidel - individualismus je válečný zločin! 73%. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama