Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

arie 

všechny recenze uživatele

Imponuje mi vidiecke prostredie obývané prostými typmi, ktorých životy sa potýkajú s problémami rôznorodého rázu. Neprekáža mi pomalé tempo, perly vyhľadám v nezávislých rybníkoch a slintám pri pokusoch filmárov ponechať multiplexového diváka vlastnej nechápavosti a unudenému výrazu v tvári. To sú atribúty, ktorými disponuje i Nicholsov titul, no faktorov, prečo jeho počin nemôžem označiť za viac, než snaživú prácu nadaného študenta, ktorý sa musí na svojej filmovej púti ešte mnohému učiť, je hneď niekoľko. Akceptujem, že kronika filmových postáv s narušenou duševnou rovnováhou by nemala byť paletou jedincov, s ktorými by ste chceli okamžite tráviť svoj drahocenný čas, a preto si i Michael Shannon, majúci patent na podobný typ úloh, pravdepodobne nezíska vaše sympatie, no jeho herecká presnosť je najväčším pozitívom filmu. Pomalé budovanie napätia a emočnej vypätosti postáv mierne dopláca na dramatickú nerovnomernosť, na ktorej sa prejavuje prehnaná minutáž, no minimálne sekvencie odohrávajúce sa v stiesnenom podzemnom bunkri hodnotím o hviezdičku vyššie ako celkový film. Za samoúčelné a klišéovité považujem snové sekvencie, až na úvodnú, nakoľko v prípade nasledujúcich som nemal problém identifikovať, kedy sa film nachádza v realite a kedy v mysli titulnej postavy. Ich stvárnenie je výborné, no ich samoúčelnosť mi evokovala tisícky tuctových lacných hororov, čo však považujem hlavne za svoj subjektívny problém, nakoľko ma už dlhšiu dobu zaujíma viacej psychológia postáv, než efekty. Nad stavom súčasnej americkej produkcie možno až príliš predpojato lámem palicu skôr, ako sa oboznámim s konkrétnym výsledkom, preto ma každý podobný príspevok núti veriť v lepšie filmové zajtrajšky. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Luxusní drama, jehož jediným nedostatkem je hrubě přestřelená stopáž. Celé se to dalo povědět za 90 minut, aniž by byl divák o cokoli ochuzen. Takhle divák dostal kromě luxusních pasáží i pasáže poměrně nezajímavé, což je dost velká škoda, jinak bych byl ochotný vyletět možná i o stupínek výše se svým hodnocením. Důvodem, proč jsem se o snímku dozvěděl byla moje sledovatelka, která ve volných chvílích vypátrala, že se v tomto snímku nachází hned dva pánové ze seriálu Boardwalk Empire. Jeden z pánů dokonce v hlavní roli, kde si vedl naprosto znamenitě. V seriálu hraje podobně vyšinutého jedince, takže je zřejmé, že má Michael Shannon pro tyto role skutečný talent. Velice příjemně se mi sledoval jeho psychický rozpad, se kterým se spojovalo několik dosti živých snů o blížící se katastrofě, ze kterých si tu a tam trošku ucvrkl do postýlky. Není tedy divu, že si pán našel nový koníček na trávení dlouhé chvíle a začal stavět na dvorku menší útulný úkryt, což se nesetkalo s obecným pochopením. Asi každý divák si bude po celou stopáž klást otázku, či se ta hrůzostrašná a destruktivní bouře skutečně dostaví. To nehodlám prozradit, jen bych rád předeslal, že závěr je naprosto skvostný. Už dlouho se mi od napětí takovým způsobem neproháněly po zádech zimomriavky. Nerad bych opomněl vyzdvihnout soundtrack, který je zejména v závěru prvotřídní a skvěle dotváří převelice hustou atmosféru. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Výborně, něco takovýho tady už dlouho nebylo. Take Shelter je naprosto fascinující drama s neotřesitelným základem, a tim je bezchybné herecké duo Shannon-Chastain a skvěle sepsaný scénář. Ten dává prostor nejen vykreslení postupného propadu hrdiny do úplného šílenství, ale i výborné práci s houstnoucím napětím. O to se starají jak jeho noční můry, tak neobyčejnou bouři alarmující mraky a hejno neklidného ptactva. Mnozí diváci asi budou breptat, že snímek plyne příliš pomalu, ale já osobně jsem toho názoru, že té zklíčující atmosféře to tentokrát jenom pomáhá. A po těch dvou hodinách navíc přichází zcela kulervoucí závěr, v který jsem tajně doufal. Bravo! ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Ten konec je skutečně dost symbolický ve vztahu k situaci celé americké a západní společnosti, kdy končí doba levné ropy (co myslíte, že představoval ten déšť?) a pohodlného žití. Civilizační kolaps, na který se lidi připravují tak, že nakupují zásoby, staví si bunkry a zařizují soběstačné hospodářství, je opravdu jedním z poměrně aktuálních témat a zdaleka nejde jen o bláznivé survivalisty - stačí se podívat např. sem, sem nebo sem. Tak nějak jsem už podle ukázek tušil, že Take Shelter bude tohle téma řešit a za ten závěr jsem v podstatě rád, protože se tu ponechává možnost pro širší množství interpretací, ale na druhou stranu - pokud bychom přijali závěr za autentický, jaký smysl by pak mělo celé to předcházející drama o boji se sebou samým, které v podstatě skončilo ve chvíli, kdy se otevřely dveře od bunkru? Ten epilog skutečně funguje jako takový přílepek, o kterém je možná nejlepší přemýšlet zvlášť; respektive vnímat ty dvě části separovaně - první jako charakterové drama o síle rodiny a druhou jako obecnější podobenství. Tohle zas jenom dokazuje, jak strašně důležitý ve filmu (a v podstatě jakékoli fikci) je konec - doslova "make or break". Tady je to zcela vzácně tak napůl. (Ale upřímně, Coeni se v Seriózním muži s něčím podobným vypořádali mnohem líp.) ______ Michael Shannon pak jenom potvrzuje moji domněnku, že patří mezi nejvýraznější současné americké herce. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušné psychologické drama, které staví na dvou výborných hereckých výkonech. Jessica Chastain i Michael Shannon jsou výborní, ale stačí to? Mně ne. Hlavní hrdina trpí apokalyptickými sny o blížící se katastrofě a rozhodne se postavit atomový kryt, nikdo mu samozřejmě nevěří a je považovaný za blázna. Vize jsou slušné, ikdyž tu s krumpáčem neukážou jen řeknou a to pokládám za mínus. Moc se toho ve filmu neděje, ale přesto vyloženě nenudí což je pozitivní akorát očekávaný Pay Off na konci nepříjde a to je téměř neodpustitelné. Vydržel bych klidně 20 minut navíc, kdyby se tvůrci zmohli na něco většího, ale to leda ve snu. Není to špatné, ale pro mne trochu neuspokojivé. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra****, Napětí*** 6.5/10. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Hlavný hrdina filmu Curtis navštívi so svojimi problémami doktora Shannona (Ken Strunk), pričom jeho predstaviteľ sa volá Michael Shannon. (sWONDER)
  • Jednou z prvních osob, která četla Nicholsův scénář k filmu, byl Michael Shannon. Důvodem však nebyla nabídka na roli, ale konzultace. (Brousitch)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama