Reklama

Reklama

Sklípkan: Pavouk všech pavouků Austrálie

(TV film)
  • Austrálie Tarantula: Australia's King of Spiders
Austrálie, 2004, 52 min

Obsahy(1)

Austrálie je domovem nejdravějších sklípkanů na světě a právě zde nás odborník Dr. Robert Raven seznámí se svou probíhající prací na určování nových druhů a jejich ochraně. Neúnavně prohledává rozsáhlé australské vnitrozemí a odlehlé deštné pralesy v naději, že objeví, odchytí a určí nové druhy. Sklípkan, který žije na naší planetě více než 350 miliónů let, je největší, nejchlupatější a nejobávanější pavouk na Zemi, jehož jedové žlázy si nezadají s mnoha hadími. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument o kráse a vlastnostech sklípkanů. Je to jedno z mých nejoblíbenějších zvířat a proto mě šíleně deprimuje když o nich někdo řekne že jsou škaredí. Naopak! Jejich makadla jsou rozkošné, jejich vypasené tělíčko když vyrostou přitažlivé a jejich pomalá chůze je velmi elegantní. Acanthoscuria geniculata, Brachypelma Smithi, Sklípkan plaménkový a Chromatopelma, jsou pro mě ti nejkrásnější. Aji šedí jsou pěkní. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

No to jsem měla jednou takový nápad, že třeba těmhle tvorům křivdim a odsoudila jsem je předčasně na základě jejich odporného vzhledu, ale že třeba můžou být nějak zajímaví. Tak tenhle dokument mě v mém názoru akorát utvrdil. Upřímně nechápu fascinaci pavoukama, jako hezky to nevypadá, leze to, je to nebezpečný, může to kousat, nedá se s tim mazlit, pořádně to ochočit, zábavný to neni...tak co jako???Nechápu ani rostoucí poptávku, to už spíš chápu to jezení pavouků jako pochoutku ve velkém než chování je jako mazlíčky...nj, world's going crazy. Jako lituju, ale fakt radši zůstanu u koček a psů, než abych nechala něco tak hnusnýho, aby po mě lezlo. ()

Reklama

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Milujem pavúky. Taktiež som vášnivým chovateľom vtáčkarov (sklípkanov po česky). Takisto milujem prírodopisné filmy. No keď sú v hlavnej úlohe moji miláčikovia srdce mi plesá. Dokument je síce o austrálskych pavúkoch, no podobných dokumentov je žalostne málo takže som veľmi rád, že vôbec vznikol. Nachádza sa v ňom pár nepresností a bludov, no pre nezainteresovaného pozorovateľa skvelý spôsob, ako získať aspoň akú takú predstavu o chovateľstve či zaraďovaní druhov do taxonómie. ()

joky77 

všechny recenze uživatele

Po opätovnom zhliadnutí som musel z pôvodných 5* zraziť na priemerné 3*. Ako pavúčkarovi mi tam vadilo pár vyslovene hovadín, ktoré zrejme bežnému občanovi podobne nepostihnutému nebudú vadiť. Miestami mi prišli tí doktori a vedci len ako najatý komparzisti, ktorý nemajú šajn o čom hovoria. A bioložka Marta by tiež nemusela byť so svojou zbierkou ukrytou na tajnom mieste prehnane paranoidná. Neviem si dosť dobre predstaviť toho tragéda čo by sa vlúpal do inštitúcie aby jej ukradol Brachypelmi. Každopádne dokument , ktorý sa zaoberá mojou srdcovou záležitosťou nemôžem ohodnotiť menej ako 3*. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Sklípkanům se lidově říká vlastně nesprávně tarantule. Tento název ale přísluší pavoukům z čeledi slíďákovití, které poprvé popsal Carl von Linné a podle lokality výskytu v jihoitalské provincii Tarent je pojmenoval Aranea tarantula. (Heero)
  • Jedná se o mimořádně agresivního pavouka, který si troufne napadnout člověka a dokáže ho i zabít silným jedem, v dnešní době je však úmrtí vzácné a existuje účinný protijed. (Inferion7)
  • Anglický název Funnel-web spider vznikl podle trychtýřovitých (nálevkovitých) pavučin, které sklípkanec vytváří. (Inferion7)

Reklama

Reklama