Reklama

Reklama

Hranice po našimu

(TV film)

Obsahy(1)

Prostřednictvím příběhů bývalých celníků se chtějí tvůrci dokumentu zabývat tím, jak zrušení hranic ovlivnilo životy konkrétních lidí i společnosti. Životní pohyb v našem případě bývalých celníků je pohybem hranice: kde se dnes nachází hranice našeho státu, národa, historie, kultury? První republika byla dobou svrchované národně-občanské emancipace, pak přišly režimy totalitní, následně opět osvobozující doba demokracie, ale k čemu směřovat dnes? Dokážeme v sobě nalézt vnitřní hranice své identity, jestliže se nelze opřít o hranici viditelnou a pevně danou? Budeme sledovat život tří celníků z České republiky, Polska a Slovenska v regionu nejvýchodnějšího českého města Jablunkova, kde se nacházely hraniční přechody všech tří států. Budou nás zajímat jednotlivé lidské a společenské příběhy a také srovnávání daných kontextů, ze kterého by mělo vyplynout, v čem by mohla spočívat národní, státní a lidská různorodost a svébytnost, a v čem jsme naopak stejní. Pátrání po osudu celníků tak bude rovněž pátráním po situaci nás ostatních. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Nevím co si myslet o záměru pan režiséra, co tím chtěl vlastně říci. Jestli si dělá srandu z místních obyvatel, nebo takhle vidí zdejší tradice, kulturu, způsob života?! Nelze pominout jeho snahu o nadhled, humor, novum. Neznalý divák si zřejmě pomyslí něco o Goralii.... Ale je příjemné vidět známé tváře ze svého okolí a pracoviště. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Bože môj, keď neviem čo mám točiť tak dám spievať miestnych folkloristov alebo dedkom nasadím vojenské čiapky a spomínajte na časy minulé. keď už aj tento skvelý scenár vyčerpám, nasadím baču ležiaceho v tráve a nechám ho filozofovať. Asi takto vyzerá skoro celý dokument. Hviezdička za krásnu prírodu na Tešínsku. ()

Reklama

Fifer 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se mi líbí, že Gogola dělá věci jinak a po svém. Na druhou stranu mi jeho manipulační styl vůbec nesedí. Ještě, že FAMU teď přichází i s jinými směry dokumentaristiky, protože jednu dobu to vypadalo, že si naši dokumentaristé umí jen dělat z lidí prdel (Gogola,Hníková, Klusák a Remunda) ()

marttaN odpad!

všechny recenze uživatele

Tomu režiserovi bych zlomil ruce, jelikož pocházím z Goralije a stále v tom regionu bydlím, tak vím jak to tady chodí. Fakt přemýšlím, jestli to byl záměr, nebo režisér je fakt takové hovado. Jo a btw. já jsem zrovna v té jídelně obědval jak tam ten starý debil vyl ooo sole miooo.... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama