Reklama

Reklama

Vietnam 68

všechny plakáty
Československo, 1968, 26 min

Obsahy(1)

Situace ve Vietnamu v r. 1968. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý pohled na konflikt z druhé, bratrské strany. Už jsme si uvykli na kamerové záběry na Vietnam přes dveřní střeliště Hueyů, průzory palpostů v džunglích, či rotující kontejnery s napalmem rozbíjející se o vrcholky palm za songů Stounů a jiných kapel té doby.... Tady máme možnost vidět jaké je to na zemi. A první co vás napadne je - bože to je bída! Skutečně. Člověku se až nechce věřit jak v prostých a primitivních podmínkách běžní Vietnamci žili. Je neskutečné, že byť s podporou SSSR a ostatních bratrských zemí, tato země nakonec uondala velmoc, jejíž materiální a technologické vybavení bylo o století napřed... Ale jak to padlo ve filmu, zatímco Amíci byli bez el. proudu paralizováni, Vietnamci bez něj byli skoro celou válku. A fungovali. V jednoduchosti a prostotě je holt síla. Mezi nálety amerických letadel oznamovanými sirénami může divák dále vidět schovávání se do tunelů, výuku ve školách či zásobování jednotek pomocí cyklistických kol. A zatímco náš štáb, za polovinou světa točiltento dokument o bojující bratrské zemi, na našich hranicích se již pomalu schylovala jiná bratrská vojska aby v ČSSR potlačila kontrarevoluci... Dávám dvě protiletecké rakety SAM. * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Režie : Bohuslav Musil Kamera : Miloslav Třešňák Souboj Davida s Goliášem po stránce technické. Střet dvou kultur s unikátními záběry přímo z centra dění. Město Hanoi se mění v bojiště a jeho obyvatelé v bojovníky. Jestli by mělo míti slovo mobilizace nějaký příkladný obraz, je právě zde, i když s nutnou pomocí dalších států. Čína, Sovětský svaz i zbraně z Československa. Na základě těchto faktů, lze z dokumentu také cítit jistý rudý nádech. Národ zmítaný v minulosti válkami okolních států, hladomorem, či francouzskými kolonisty, je postaven před další zkoušku. Každý zde má svůj úkol a plní ho bez diskuze. Jde o národností hrdost a existenci, když už se ti vyzbrojení a odhodlaní Američané rozhodli řešit situaci rozděleného Vietnamu. Přes den tvrdá práce i nejnutnější vzdělání pro děti, večer agitační divadlo povzbuzující morálku bojujících. Válka, která má jasný podtext. Bílý muž posílá černého muže, aby zabíjel žlutého muže a tím bojoval proti rudému muži. Zmínka o strategickém nenapadání vietnamských přístavů americkou armádou, je k tomuto tvrzení více než dostačující. Skvělý hudební doprovod ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Je to divné, ale našinec zná válku vlastně jen z amerického hlediska, a to ať se jedná o filmy oslavné (Zelené barety, Údolí stínů) nebo kritické (Apokalypsa, Četa, Full Metal Jacket....). Takže teď dokument z opačného tábora Studené války, leč v tomto případě je propaganda nahlodaná dobovou absencí cenzury. Normálně by asi neprošla informace o tom, že kdyby Američané vybombardovali přístav Haiphong přes který proudila takřka celá zahraniční pomoc, což by při stavu své techniky zvládli za den, tak by se severní Vietnam velmi brzy zhroutil. Leč Američané tak neučinili, aby příliš nepopudili SSSR a Čínu, které by se jinak mohly taky zapojit přímo. Perverzní logika Studené války tak na jedné straně udržovala severní Vietnam na živu, aby na druhé straně byl celý Vietnam využíván jako náhradní bojiště za válku horkou. V době natáčení už Vietnam bojoval nepřetržitě 23 let (nebereme-li v potaz japonskou okupaci), takže nelze neobdivovat houževnatost a statečnost všeho obyvatelstva. Byť nelze pochybovat o existenci drsného donucovacího aparátu severního Vietnamu, nedá se to tímto vysvětlit. Zarputilost a vlastenectví jsou zde city autentické. ()

Reklama

Reklama