Reklama

Reklama

Primo

(TV film)
  • USA Primo
USA / Velká Británie, 2010, 81 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Upravená adaptace z originální produkce HBO, ve které září významný dramatik a herec Antony Sher, je složená ze vzpomínek Prima Leviho, který přežil holocaust. Tiché, ale naléhavé vyprávění o tom, jak byl coby italsko-židovský chemik zajat a poslán do Osvětimi, bere dech.  Umíte si představit život v koncentračním táboře? Tedy spíše přežívání, nebo přesněji boj o přežití... Primo Levi a další vězni jsou systematicky zbaveni majetku, osobní identity i vlastní hrdosti. Dostávají minimální možnou dávku jídla, potřebnou k tomu, aby mohli vykonávat nucené práce v krutém mrazu. Italsko-židovský chemik Primo se sblíží s Albertem, který je také chemik a společně si hýčkají těch několik okamžiků lidskosti a naděje, kterou objevili uprostřed pekla. I když jsou stále naživu, strašák smrti neustále visí nad jejich hlavami. Budou oni těmi dalšími, kteří budou vybráni a usmrceni? Primo přežije a je svědkem osvobození tábora ruskými vojáky. Díky jeho vzpomínkám můžete nahlédnout i do posledních dnů v koncentračním táboře před osvobozením, poté co Nacisté utekli. V dramatu z originální produkce HBO. (HBO Europe)

(více)

Recenze (16)

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Tak minimální prostor a přesto taková vizuální stránka vyvolaná v mysli diváka sugestivním příběhem. Na plátně holé zdi, v mysli do detailu zhmotnělý prostor tábora. Je chybou chápat tento příběh jako poukazování na utrpení, které Němci spáchali na vězních, ale naopak jako zpytování svědomí vězňů z pocitu vlastního selhání a zbavení se lidskosti. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Cakal som nieco podobne ako SCHINDLEROV ZOZNAM (1993) alebo CHLAPEC V PRUHOVANOM PYZAME (2008), teda normalny film, ale tento film je iny a ani neviem, kam ho zaradit. Jedna osoba s kvalitnym ceskym dabingom vam vyprava hrozny pribeh z holokaustu, pricom len rozne uhly kamerou, nejake svetla a nenapadny zvuk sa vam snazia priblizit tu neprijemnu atmosferu, ale predstavivost je iba na vas. Je to akokeby vam niekto priamo do oci velmi presvedcivo vypraval pribeh, ktory zazil a ktory vas samozrejme zaujme. Problem je len v tom, ci to budete akceptovat, akym sposobom to bolo natocene, teda ze proste nic neuvidite, ale len to, co si sami predstavite, alebo vam to bude vadit, pretoze ocakavate normalny film. Priznam sa, ze ja by som si radsej pozrel film a to je aj dovod, preco som dal 3 *, ale v kazdom pripade ma to aj tak zaujalo. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Po zatknutí gestapom 13.12.1943 a odoslaní do internačného tábora vo Fossoli sa tomuto talianskemu chemikovi zmenil úplne celý život. Nasledovala 21. februára 1944 deportácia do koncentračného tábora Osvienčim kde strávil 11 mesiacov až do doby kedy tábor oslobodila Červená armáda 18.1.1945. Pochodu smrti sa nezúčastnil nakoľko začiatkom januára ochorel na šarlach a bol umiestnený v táborovej nemocnici. Choroba ho zachránila od istej smrti, veď z celkového počtu 650 talianskych Židov tábor opustilo iba 20 a Primo Levi bol medzi nimi. Omnoho lepší filmom na tú istú tému je Prímerie, 1997. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

HBO má dar na originální a neotřelá témata. V tomto případě stojí na hlavní stráži jeden silný příběh z koncentráku, jeden jediný herec, který jej vypráví a minimalistické prostředí, které má dotvořit už dost tak syrovou atmosféru. Pak už stačí jen naše představivost, kterou nám rozšířil už tisíc a jeden režisér a o hodně silný a neotřelý počin je vlastně okamžitě zaděláno. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

One man show dramatického herce Antony Shera v produkci HBO vypráví sugestivní příběh chemika a pozdějšího spisovatele Primo Leviho (1919-1987), který byl jako italský žid na konci druhé světové války vězněn v pracovním táboře Monowitz. Bohužel na mne toto Americko-Britské drama působí jako amatérské představení jednoho herce v podání Joeyho Tribbianiho. Způsob podání mi přijde dobrý maximálně jako mp3 do auta a není hodný velikosti tématu. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama