Reklama

Reklama

Doug Glatt (Sean William Scott) vyrůstá v lékařské rodině, ale díky svým odlišným zájmům si připadá jako cizinec. Jednoho dne navštíví se svým přítelem Ryanem (Jay Baruchel) zápas nižší hokejové ligy. Během zápasu se Ryan vysmívá hostujícímu týmu a vyprovokuje šarvátku. Do ní se zapojí i Doug, který druhý den dostane nabídku práce v hokejovém týmu jako ochránce ostatních hráčů. Hlavní hrdina nabídku přijme a ujme se tak ochrany svých spoluhráčů. (Mr.Hudson)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (541)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

No očekávala jsem to podle hodnocení na čsfd mnohem lepší. Neříkám, že je to špatné, ale chvílemi mi to přišlo spíše jako nějaký vtip nebo parodie. Sean William Scott je bez pochyb skvělý herec a výborně se do této role hodí, podal opravdu vynikající výkon. Ostatně jako další herci, nikomu bych nic nevytkla, možná jen režisérovi jelikož vybral do role Dougova otce zrovna Eugena Levyho a to je už moc na způsob Prciček a ani se sem moc nehodí, jinak ale nemám žádnou výtku. Ba naopak velmi mě potěšil Jay Baruchel, byl vtipný, charismatický a kreativní. Dlouho jsem přemýšlela jestli mám dát 3 nebo 4 hvězdy, nakonec jsem došla k závěru, že mi tam přece jenom něco chybělo a bylo to celé takové řekla bych nedodělané a přece jenom existují o hodně lepší filmy o hokeji a celkově o sportu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

The underdog story of the year. "Goon" není nic nového pod sluncem, ale funguje famózně právě díky tomu, že dobře pracuje s léty prověřeným rámcem filmů o outsiderech, kteří objeví svůj potenciál pro nějakou výstřední oblast lidských činností a postupem času si získávají sympatie nejen svého pochybovačného okolí, ale i diváků. Příznačně současné době, kdy už coming outy nejsou nic neobvyklého a všechny myslitelné cílové skupiny již našly místo v našem srdci, je načase, abychom opět s otevřenou náručí přijali tupého heterosexuálního bouchače. "Goon" je principielně "Rocky" přesazený na led, který hledá své místo v post-apatowovském světě. Není nikterak prostořeký, ani rozšafně vulgární, a už vůbec není žádný smart hošík, který dřepí u compu a vyjadřuje se popkulturními citacemi. Stejně jako Italský hřebec i tahle javorová mlátička je prosťáček k pohledání, který s upřímnou bezprostředností říká věci o oddanosti týmu a i on má právo se realizovat, byť neumí nic jiného než krvácet, rozdávat rány a nepadnout na kolena. V současnosti, kdy jsou bitky v hokeji zakázané, tak může být "Goon" opravdovým hrdinou své doby. Ukazuje totiž, že někomu nabančit nebo ustát několik ran, je také talent hodný uznání. "Goon" okouzluje samozřejmě díky tomu, že svého hrdinu nedělá machem, nýbrž dobrosrdečným ňoumou; prostě méďou, u kterého se může dívka dobře schoulit a k němuž můžou ostatní vzhlížet. Hrdinovu roli v dnešní post-feministické a post-comingoutové společnosti stvrzují právě vedlejší postavy. Typicky apatowovský (prostořeký floutek s košatým slovníkem) kámoš ho obdivuje a hlavní ženská postava z něj ovuluje (příznačně opustí svého smart přítele, typického zástupce vyšší střední třídy, ve svetříku, s upraveným vzhledem, a dokonce řekne, že když je s hrdinou, necítí potřebu spát s jinými chlapy). Ve výsledku "Goon" vlastně představuje podvratný snímek, protože v době politické korektnosti, emancipace, kultivovanosti a krize maskulinity prezentuje jako crownd-pleaser až gladiátorsky barbarskou podívanou plnou krvavých kontaktních rvaček, flusání, excesivní slovní vulgarity, nahoty a nevázaného sexu. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Málo uvěřitelná cesta, navzdory zajímavému námětu vycházejícího ze skutečnosti, jednoho slabomyslného vyhazovače na kluziště nižší hokejové ligy, kde jsou více k vidění kvalitní pěstní souboje bitkařů než dobrý hokej. A v bitkách je Doug Glatt extratřída. Na ledě je to nemotora, co se sotva udrží na bruslích, ale nebyl angažován od toho, aby dával góly a ukazoval technické finesy. Jakmile dojde na rvačku, nemá soupeře. Rány rozdává jako nikdo a nemá v bitkách konkurenci, ale jinak je to dobrák od kosti. Do týmu Higlanders přišel krýt záda tamní hvězdě a excelentnímu technikovi, který ovšem po zranění, které utržil od obávaného bitkaře, ztratil na ledě sebevědomí, na hokej kašle, a tak skončil místo v NHL v ECHL. A navíc, tým má našlápnuto do play off a schyluje se k vrcholné bitce na ledě mezi dobračiskem a zlým mužem ledových ploch, který se vrací po distanci. Bitky jsou hlavní náplní příběhu, který se inspiroval skutečnou postavou hokejisty, který v nižších ligách proslul jako bitkař, ale tady je z Doug The Hammer Smith přejmenován na Doug Glatt a není jasné, proč dostal tvář Sean W.Scotta. Ten se do role bitkaře ani trochu nehodí, navíc není svému předobrazu ani trochu podobný a tohle beru jako velkou chybu castingu. Zřejmě Jay Baruchel, který je autorem scénáře a zahrál si i jednu z vedlejších rolí, napsal roli přímo pro Scotta, si myslel, že film s ním dosáhne "forrestogumpovské" rozměry, jen s tím rozdílem, že se děj přesune na ledovou plochu. A skutečně. Když se film odehrával na ledě, sršel energií a entusiasmem. Mimo led to nepříjemně vázlo. Postava dobráckého bitkaře se musela zamilovat, smířit se s hlavní hvězdou týmu, která ho moc zpočátku nemusela a pak nabančit obávanému bitkaři a postoupit do play off. Vše bylo maximálně předvídatelné, stokrát viděné a postrádalo to dramatické vypětí a občasné až neznatelné komediální vsuvky neměly jiskru. Bitky byly ovšem natočeny velmi solidně krvavě, přehnaně, ale bylo na ně radost pohledět a těšil jsem se, když na ně došlo, ačkoliv se tím zvýraznil stereotypní ráz filmu. Nejlepší herecký výkon podal Liev Schreiber v roli vyhlášeného bitkaře Ross Boss Rhea, který přesně vystihl a zřejmě odpozoroval a nastudoval chování bitkařů, jakým třeba byli svého času šílenci typu Dale Purinton. Rovněž trenér týmu Kim Coates byl perfektně autentický a možná i nepříliš známý Marc-André Grondin coby upadlá hvězda deroucí se zpět na vrchol, i když prokličkoval mezi hokejisty lépe než Malkin s Ovečkinem dohromady. Ostatní herci spíše tvořili povinné křoví a Sean William Scott dopadl tedy nejhůře. Kdyby ve filmu nehrál, asi by to dopadlo mnohem lépe a hlavně uvěřitelněji. Tohle byla taková hokejová pohádka o jednom outsiderovi, co našel uplatnění v životě na ledě, ačkoliv by to od něj nikdo nikdy nečekal. Upozadění reálných prvků, tolik potřebných pro filmy se sportovní tématikou, se nevyplatilo. 60% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když už té bandě vymaštěnců, co si musí někde na ledňáčku každou neděli sežrat hamburger, vychlastat pár piv a zařvat gól nestačí, že ta partička nuzně placených, prudce inteligentních mudrců předstírá práci s pukem, musí si ti skoro maturanti sem tam i rozšmelcovat držky, aby byl kulturní zážitek úplný a naplňující. Vznikají pak i takovéto tklivé příběhy zneuznaných intelektuálů, které semele ta zlá hokejová mašinérie. Každopádně je velmi milé, že se k nim pak společnost nechová macešsky, staví jim pomníčky a po skončení aktivní kariéry jim umožní naučit se třeba i číst a psát nebo vstoupit do ČSSD. Taky je moc hezké, že když se jim třeba něco nemilého přihodí, lidé na Staromáku pak truchlí víc, než kdyby jim pomřeli vlastní rodiče. To když onehdá spadlo letadlo s mým kamarádem, který byl jen obyčejný astrofyzik pro Bajkonur, neštěk ani pes. A ani se tomu nedivím. Ten když se zabral do těch svých výpočtů kosmických trajektorií, měl problém trefit i branku u baráku. Ale jinak je to film zábavný, veselý a hezky ukazuje, jaké by to bylo, kdyby se Youngblood nebral tolik vážně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,168,528Tržby Celosvetovo $6,981,541Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,311,768 //počet predaných kusov 21,496Tržby za predaj DVD v USA $1,409,519 //počet predaných kusov 45,043║ na prvý pohľad klasická americká prkotinka o budižkničemovi ale nakoniec miestami to príde roztomilé, hokej v tomto prevedení ušiel, aj keď tam išlo skôr o boxerský ring /55%/ ()

Galerie (29)

Zajímavosti (19)

  • Eugene Levy, který si střihl roli otce postavy Seanna Williama Scotta, je známý především svou rolí z kultovní komediální série Prci, prci, prcičky, kde se se Scottem setkal. (Zdroj: ČSFD)
  • 4. nejlepší hokejový film podle WatchMojo.com. (will_hunting)
  • Larry Woo, který stvárnil hokejistu Kima, skutečně hokej hrál. Dvě sezóny strávil v juniorské WHL a následně čtyři roky nastupoval za manitobskou univerzitu. Později pracoval jako trenér u mládeže. (lundgren86)

Reklama

Reklama