Reklama

Reklama

Magie kouzla zbavená 2

(TV film)
  • Velká Británie Breaking the Magician's Code: Magic's Biggest Secrets Finally Revealed 2 (více)

"Magie kouzla zbavená" je divácký pojem - čtyři díly první řady tohoto ostře sledovaného cyklu už ČT uvedla se značným ohlasem v létě roku 2000. Z nového třináctidílného dokumentárního cyklu z roku 2008, v němž nás maskovaný kouzelník (Val Valentino, původně Leonard Montano /1956/) provede nejstřeženějšími taji kouzelnického řemesla, uvádíme letos tři díly. Nejprve je divák seznámen, jak vypadá dané kouzelnické číslo očima publika. Následuje podrobný pohled do zákulisí a vysvětlení, jak je dané kouzelnické číslo technicky provedeno. Strhující pořad o představení a následném vyzrazení těch nejstřeženějších "kouzel" si po své premiéře vysloužil řadu pozdvižení jak na veřejnosti, tak i mezi kouzelníky samotnými. Kdo je bezejmenný kouzelník a proč tajemství vyzrazuje? Tato otázka zůstává nezodpovězena - po celou dobu vystoupení eskamotér nepromluví jediné slovo a vystupuje v masce, miluje tajemství, humor, nápady a překvapení. S chutí nám odhaluje zákulisí kouzelnických triků s iluzemi; stejně dobře ví, že jeho postupy těžko někdo napodobí. Snad kromě mikromagie, kterou okysličuje svá 'velkokouzla' v přestávkách mezi jednotlivými "čísly". Uvedení "prozrazených" kouzel, které mimochodem, kromě pár triků mikromagie, stejně nelze napodobit, vyvolalo řevnivost a vlnu pobouření mezi ostatními iluzionisty. Nikdo z nich totiž neměl smělý nápad kouzlit dvakrát za sebou v rámci jediného "čísla". Valentino zabojoval proti nudě kouzelnictví tím, že se podle svých slov zaměřil na moderní publikum od velkých dětí k dospělým do sto pěti let. Také na internetu pokračuje v "odhalování" dalších kouzel a triků. Za hororovou maskou se skrývá bystrý Pan kouzelník se smyslem pro sebeironii, aby osvěžil prázdnotu mnohých kouzelnických představení. Jeho sličné asistentky jsou artistky a také asistenti patří k artistům. Maskovaný kouzelník Val Valentino je americký renomovaný iluzionista a herec, narozený v roce 1956 v Los Angeles jako Leonard Montano. "Tvrdí o mně, že jsem kontroverzní, ale zřejmě mé pomlouvače dráždí vysoký zájem o mou produkci. Kdo není invenční a odvážný, ať nekouzlí", uvedl Val Valentino. Cyklus "Magie kouzla zbavená" vyvolal velký divácký zájem a plno protestů kouzelníků. David Copperfield se svou žalobou na "Magii kouzla zbavenou" u soudu neuspěl. Každopádně se zde každé "číslo" kouzlí dvakrát. Ohlas z internetu: "Miluju kouzla, takže z jejich odkrývání jsem maximálně nadšený. A teď když to běží znovu, můžu si to pořádně zapamatovat". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

mrx.friend 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy? První cyklus Magie kouzla zbavená byl zkrátka promakanější a na tehdejší dobu skutečně revoluční, tentokrát už je nám naservírovanej slabej odvar. Po pár zhlídnutých dílech se dostaví nuda a začne opadat zájem o odhalování dalších kouzel, neboť je divák sám prokoukne ještě v sekci, kdy je daný trik předváděn očima publika. Zdejší prezentovaná kouzla totiž působí dost dětinsky a vesměs jednoduše - časem přijdete na to, kde tkví onen fígl. Neni pochyb, že bylo splácáno hned 13 dílů v návaznosti na komerční úspěch tohoto pořadu. Navíc mam pocit, že v této sérii už nám nedělá průvodce sám Val Valentino, ale právě nějaký amatér nebo spíše amatérka: asi jsem nějakým způsobem předpojatý, ale maskovaný iluzionista mi svoji tělesnou konstrukcí připomíná kilnatější ženskou... :-P ()

Ragdoll 

všechny recenze uživatele

Většina kouzel odhalených v tomto pořadu je pro většinu lidí nerealizovatelná, ale s příslušnými předměty by magii mohl provádět prakticky kdokoli. Vše tvářící se naprosto tajemně a bezchybně, triky, které se zdají být nemožné, se po odhalení stanou tak primitivními, že, jak už tady párkrát padlo, se cítím úplně blbej. Je zajímavé, že jakkoliv se při sledování člověk snaží přijít na pointu triku, je oblafnut znovu a znovu, až se dostane do bodu, kdy musí přiznat svou prohru a zapomenout na to, že by kdy mohl být “kouzelníkem“. 85%. ()

Reklama

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Zde bych rád zopakoval komentář k předcházejícímu dílu: "Tento seriál není pro každého. Ocení ho pouze ti, kteří se již odjakživa snažili všemu přijít na kloub a neskutečně jim vadí, když nemůžou prokouknout kouzla. Kolikrát jsem se u tohoto seriálu popadal za hlavu se slovy "Vždyť to je tak jednoduché!"" Z druhého dílu jsem již nebyl tak nadšen. Většina triků už mi nepřišla tak působivá a většinou mi bylo jasné v čem je trik. Kde se stala chyba? Stal jsem se moc vnímavým a nebo tvůrcům už došel dech? ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Druhá série přináší mnoho změn, tudíž i můj komentář jich přinese stejně tolik. Prostě okopíruji ten z první: Ale jo, ono to funguje. Je to zajímavé, je to originální. Jen je to taky každý díl to samé dokola. Ze začátku jsem se těšil na každý další kousek, ale časem to opadlu k rychlému proklikání pár zajimavých triků a nazdar. Inovace by neuškodila. Nehledě na to, že Mitch Pileggi je osel. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

D.Copperfield a spol. šílí, divák žasne a pokládá si otázku: "Jak jsem na to nemohl přijít sám?". Hodnotit kameru, scénář nebo jakékoliv filmařské umění je zbytečné. Nenaleznete ho. Jednoduchý a přitom geniální nápad přijít s tímto námětem děla z tohoto dokumentárního cyklu ojedinělý "tajemný" poklad a výjimečné podívání. Za zmínku určitě ještě stojí skvělý dabing P. Rímského! S úžasem pozoruji každé kouzlo a říkam si: "Hned co seženu jeřáb, vyrážim levitovat!" ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama