Reklama

Reklama

To by se mně stát nemohlo!?

(TV film)
  • Velká Británie It could never happen to me!?
Velká Británie, 2009, 54 min

Obsahy(1)

Aktuální britský dokument o zákeřné nemoci AIDS.  Od roku 1988 je první prosinec Světovým dnem boje proti AIDS. V současné době je na světě čtyřicet milionů lidí infikovaných virem HIV a jen v letošním roce se nakazily čtyři milióny osob. Podle údajů OSN se nejvýrazněji virus získaného syndromu selhání imunity ve východní Evropě a střední Asii, kde se ve srovnání s rokem 2004 loni zvýšil počet infikovaných osob na sedmdesát procent.
Vzestupnou tendenci má výskyt nákazy HIV a onemocnění AIDS i v České republice. Podle statistiky Státního zdravotnického ústavu bylo k 31. říjnu 2006 evidováno 904 pozitivních lidí, z nichž 204 již onemocnělo AIDS. V roce 2004 bylo evidováno 716 HIV pozitivních lidí a 181 případů nemoci AIDS. Stoupl i počet úmrtí z roku 2005 - 119 na 123 v roce 2006. Český projekt Červená stužka vznikl před několika lety z iniciativy studentů, Společnosti pro plánování rodiny a České společnosti AIDS pomoc. Proč ho iniciovali právě studenti? Byli to oni, kdo při regionální informační kampani o HIV/AIDS poprvé vyslovili myšlenku, že jim práce mezi lidmi dala daleko více, než některé přednášky, protože si uvědomili, jak by se k nim okolí chovalo, kdyby se HIV pozitivními osobami stali. Od té doby se postoje části veřejnosti naštěstí trochu změnily, ale přesto jsme přesvědčeni, a ohlasy nám to potvrzují, že kampaň Červená stužka má pro žáky, studenty a další dobrovolníky velký význam. Onemocnění AIDS za posledních 25 let, kdy byl hlášen první případ, změnilo svět. Od té doby si AIDS vyžádal 25 milionů lidských životů, virem HIV bylo infikováno dalších 40 milionů. Onemocnění se celosvětově stalo hlavní příčinou úmrtí mužů i žen ve věku 15 až 59 let. AIDS se stal největší hrozbou současnosti. Příliš dlouho se svět tento problém snažil popřít. Postoje se však za posledních deset let změnily. Svět konečně začal brát nutnost boje proti AIDS tak vážně, jak si tento problém zaslouží. Potřebné fondy přicházejí jako nikdy v minulosti, lidé mají nesrovnatelně lepší možnosti anitiretrovirální léčby a několika zemím se daří epidemii omezovat, což se v minulosti také nikdy nestalo. Celkový počet infikovaných se však nesnižuje, proto musíme mobilizovat politickou vůli na všech úrovních víc než kdy dříve. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Umím si představit, co by to udělalo s dětmi za základní školy, kdyby se přestaly dívat na ty rádoby psychologicky úspěšný filmy proti drogám a místo toho se s někým takovým mohly střetnout. To by v nich jistě zanechalo větší stopu. Bylo to zajímavé. Povídali o tom tak zajímavým způsobem. Nepromlouvali vám za každým slovem do duše. Jednoduše mluvili o tom, jak provozují sex a píchají si drogy až do doby, kdy to "přestane být sranda". Možná by se mohlo nad něčím modernějším zauvažovat. Třeba by to mělo i úspěch. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama