Reklama

Reklama

Lidé na dně

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1991, 49 min

Obsahy(1)

Syrový dokumentární film Krátkého filmu z roku 1991 o nelehkém životě ruských bezdomovců. Zajímavá sonda do života lidí na okraji společnosti v obrovské zemi v době velkých společenskopolitický změn. (CS Film)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u nás v této době raného kapitalismu vznikly nové sociální problémy jako bezdomovectví apod. Dnešní naši bezdomovci , kterým jsou nabízeny pracovní programy to mají nesrovnatelně lepší. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Není snadné si z dokumentu vyvodit jednoznačný závěr. Pokud bylo mnoho bezdomovců v Rusku v roce 1991, byl to důsledek vlády komunistů nebo přechodu do Jelcinovské éry nebo snad obojího? Zajímavé by bylo udělat další obdobnou sondu na konci vlády Jelcina. Spousta aktérů dávala vše za vinu Gorbačovovi, který se pokoušel o cosi, co se nazývá reformou či Perestrojkou. Dokument je dost amatérský. Chybí mi tam údaje z oblasti demografie, statistiky, hlubší rozebrání situace v Rusku v roce 1991. Člověk, který se zpětně podívá na tento dokument, aniž by znal historické pozadí, může mít pouze zkreslený obraz o tehdejší situaci. Pokud navštívím dnes Prahu a zajdu si mezi těch cca 4000 bezdomovců, taky z toho bude zajímavý obraz doby... V republice máme dnes dle oficiálních odhadů 70 000 lidí bez domova a stabilně přes 400 000 osob bez zaměstnání. Kolik jsme takovýchto osob měli v roce 1989? V sociální oblasti prostě kapitalismus nikdy nemůže vyhrát. Obdobně by bylo zajímavé udělat podobný dokument o současném bezdomovectví v Rusku. Např. privatizace v Rusku, kterou umoźnili Gorbačov i Jelcin měla horší ekonomické i sociální důsledky na Rusko než druhá světová válka (spočítáno Švédy). Přechod od tzv. komunismu ke kapitalismu v Rusku se prostě nepovedl a snad to byl i záměr. Jen mi je líto těch lidí dole... Domnívám se, že situace běžných Rusů v roce 1991 je z velké části způsobena výměnou režimů. ()

Reklama

Reklama