Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rónin je samuraj, který ztratil svého pána a tím i svou čest, a jeho postavení na společenském žebříčku středověkého Japonska tomu odpovídá. Ještě mnohem níž však stojí lidé smíšené rasy, mezi něž patří i nalezenec Kai (Keanu Reeves), zčásti Brit, zčásti Japonec. Díky svým mimořádným schopnostem je vzat na milost skupinou bývalých samurajů, jejichž pán se stal obětí spiknutí, které připravili zákeřný Lord Kira a čarodějka Mizuki. Róninové chtějí Lorda Kiru porazit za každou cenu, jenže trumfy rozhodně nejsou na jejich straně. Dokud nezískají Kaie. I tak ale bude cesta za spravedlivou odplatou trnitá a jen málokdo z nich po ní dojde až do konce, který navíc může mít v souladu s japonskými tradicemi velmi trpkou příchuť. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (873)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Můj zcela nejoblíbenější filmový subžánr (japonskésamurajské řežby) dostal v dnešní době, kdy se tyto filmy již moc netočí, dalšího bratříčka. Film mne velice mile překvapil, příliš jsem od něj neočekával. Zasazení do fantasy světa kouzel, magie a až "pohádkové" atmosféry zpočátku trochu vadí,ale později jsem si zvykl a bylo to příjemné. Můj obrovský japonský oblíbenec, kterého jsem poprvé viděl porcovat ninje za socialismu ve filmu Šógunovy ninjové (1980) Hirojuki "Henry" Sanada, mistr řady bojových umění a boje s mečem kendo, se dokáže stále ohánět mečem rychle jako za mlada a k tomu mu sekunduje nevýrazný, ale ani ničím nevadící Keanu Reeves. Tihle dva si film evidentně "rozdělili" na pasáže,kde vždy jeden vystupuje do popředí a pak zase ten druhý. Atmosféra úžasná, hudba také. Co mi ale vadilo, tak příšerné digitální efekty, které jsou opravdu špatné a připomínají nějakou videohru. Tak moc mi to vadilo, že tomu nemohu dát proto plný počet .. Ale jinak řežba od začátku do konce, film byl "odkrven" pro možnost přístupnosti mladším divákům, holt těm 70.kovým řezničinám, kde krev stříkala téměř na diváka v kinosále je pryč ... Ale jinak prostě za mne super!! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $175miliónovTržby USA $38,362,475Tržby Celosvetovo $151,783,839Tržby za predaj Blu-ray v USA $9,188,268Tržby za predaj DVD v USA $7,456,759║ pozerateľné ale príbeh nedá nič na vrch, akcia újde a trikovo dobré ale v podstate všetko ide len v priemerných šľapajách, za ten ohromný rozpočet to je málo /60%/ ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

47 roninů je ve vztahu k tradicím film citlivý (což se projevuje i v jeho konci), a zároveň ovlivněný klasickými hollywoodskými principy: (a) individualismem skrze psychologické definování postav, (b) příčinným řetězením vyprávěných událostí, (c) dvěma liniemi akce, z nichž jedna je pracovní a druhá milostná. Právě neustálá oscilace filmu mezi těmito vzorci postupů podle mě utváří dynamiku ozvláštňování, jež jej sice (přeneseně řečeno) staví trochu mimo čas a prostor, ale zároveň ho činí jistou měrou nezaměnitelným a divácky lákavým. Více tady. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Rozpočet rovnajúci sa lepšiemu súčasnému blockbusteru je cítiť najmä po audio-vizuálnej stránke, kulisy a výprava ukážkovo dobová, konkurujúca čínskym veľkofilmom z posledných dôb, atmosféra, z ktorej dýcha história, všetko zabalené do efektných farieb, vyšperkovaný je každý detail, hudba podmanivá, striedajúca moderný rytmus s orientálnym podmazom. To všetko ulahodí oku a uchu diváka, obsahovo však divák ostáva po zhliadnutí prázdny. Možno by viac pomohla väčšia kooperácia s japonskou produkciou, ktorá by dodala filmu ten správny feeling. Prvá polovica filmu je citeľná všemožná snaha o charakterový rozbor postáv, ale ich rozmer im to žiaľ nepovoľuje. Zostalo tak len pri klasickom béčkovom scenári, ktorý sa ale chvalabohu aspoň drží tradičného príbehu a nesnaží sa o nejaké hollywoodske prvoplánové zvraty, či záver. 60%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V Japonsku je historický príbeh o 47 Roninoch azda ten najznámejší. Bol už nespočetne krát pretavený do divadelných hier, románov, televíznych seriálov a filmov. Tomuto snímu avšak niečo chýba. Problém adaptácie je, že je vrcholne nejaponská. Prakticky všetko mimo rámca pôvodného príbehu do filmu nepatrí. Hlavný hrdina Kai je de facto postava navyše, akoby úplne vedľajšia, scenáristi sa jej urputne snažia pripísať nové línie, ďalej útek do provincie, love story s Mikou, Kaiov pôvod či určité schopnosti. Napríklad film je fantasy len do určitej miery. Je tu postava zlej čarodejnice, príšera v lese a istými schopnosťami oplýva aj hlavný hrdina Kai, ktorý ich však vytasí len raz a to v záverečnom boji. Film mohol dopadnúť proste aj lepšie. Herecké výkony fajn, kvalitná práca s kamerou a efektami i bohatá výprava. Myslím si že je to film hodný štyroch hviezd. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (17)

  • "Rónin" byl samuraj z období japonského feudalismu (1185-1603), který z nějakého důvodu neměl pána (např. proto, že ten zemřel nebo samuraje zbavil své přízně). Příběh filmu pak vychází ze skutečného příběhu "47 róninů". Postava Keanu Reevese (Kai) je však fiktivní a vznikla pouze pro potřeby filmu. (Flussmaister)
  • Film, jehož rozpočet údajně nabobtnal až na 175 milionů dolarů, si nakonec ze severoamerických kin odnesl jen 38,3 milionu, součet celosvětových tržeb pak činil 151,8 mil. (NIRO)

Související novinky

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

13.08.2020

Přáli jste si vidět pokračování jednoho z největších propadáků roku 2013? Pak máte štěstí, akční fantasy 47 róninů se totiž dočká sequelu, a ne jen tak nějakého. Dvojka se bude odehrávat 300 let v… (více)

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

17.09.2013

Nějak se mu ten comeback nedaří. Jeho režijní debut Man of Tai Chi moc slávy ani peněz nepobral a obludně předražená samurajská fantasy 47 Ronin (rozpočet údajně přesáhl 200 milionů dolarů) vypadá na… (více)

Keanu Reeves jako zlý kungfista

Keanu Reeves jako zlý kungfista

17.12.2011

O projektu Man Of Tai Chi jste už u nás četli. Keanu Reeves si pro svůj režijní debut vybral klasické téma: příběh o mladíkovi, kterého jeho bojové schopnosti přivedou do světa „úžasných možností a… (více)

Reklama

Reklama