Reklama

Reklama

Tajemství čínského karafiátu

  • Západní Německo Das Geheimnis der chinesischen Nelke (více)

Obsahy(1)

Aby vyřešilo palčivý problém naší doby - nedostatek alternativních zdrojů energie - je lidstvo připravené ke všemu. Vědci k vynalézání senzačních preparátů, gangsteři k únosům a vraždám, agenti a soukromí detektivové k ochraně krásných žen i vědeckých objevů, filmové studio komunistické země ke spolupráci s kapitalistickými výrobci žánrových filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tajemství čínského karafiátu zaujme českého diváka díky známým tvářím z československého filmu, prostředím Prahy a vesměs rychle ubíhajícím dějem, jenž vrcholí hlavně během poslední čtvrthodiny. Jak už tomu u starších filmů bývá, tak i v tomto případě je znatelný zub času, který se podepsal hlavně na akčních scénách. Na druhé straně obsahuje film několik celkem humorných až bizarních scén, které byly možná nechtěné. Vedle toho oceňuji sugestivní herectví Klause Kinského. ()

Isard 

všechny recenze uživatele

Počátkem 60. let chrlili západní Němci černobílé detektivky ze zamlženého Londýna, ale ani oni nemohli jen tak ignorovat přicházející bondmánii, proto se v Tajemství čínského karafiátu mezi gangstery a detektivy ještě zapletli agenti. Na výsledku to příliš nemění, pořád dostáváme dobrý dobový detektivní film. Který potěší nepřehlédnutelnou českou stopou – zamlžený Londýn nápadně připomíná Staré Město (pražské), Barrandov nic nepředstírá a v titulní roli budeme obdivovat Olly Schoberovou. Úžasné však je, že tohle všechno je smícháno s budoucími hvězdami eurospy filmů – Klaus Kinski hraje (klasicky) divného zabijáka a Brad Harris svým svalstvem vytváří vlastní gravitační pole. ()

Reklama

Vampireman 

všechny recenze uživatele

"To je ten čínskej karafiát?" -- "Neumíš číst? Je to tam napsaný." Svěží detektivka/gangsterka s neobyčejným, ale fungujícím obsazením (hraje tu i Karel Effa a dělá nejlepší držky) a poměrně komplikovaným dějem. V detailech mi to přišlo ojedinělý a absurdní zároveň - Brad Harris má skrýš ve vlasech a jeden detektiv tam zlikviduje časovanou nálož svojí žvejkačkou. Akorát Barrandov vypadá furt jako Barrandov a ne jako Londýn. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Louis Weinert-Wilton ( vlastným menom Alois Weinert ) napísal štyri krimimálne knižky odohrávajúce sa v anglickom prostredí s rovnakou typológiou hlavných postáv ako používal Edgar Wallace a s pomocou španielského koproducenta vznikli štyri filmy ( v poradí Der Teppich des Grauens, Die Weisse Spinne, Das Geheimnis der schwarzen Witwe, Das Geheimnis der chinesischen Nelke ). Tento posledný je špionážny a zaujímavosťou je, že sa točil v Prahe a účinkovali v ňom aj naši herci. Úrovňou však horko-ťažko dosahuje na podobné priemerné filmy tej doby. Druhý komentár. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Špionážní thriller, odehrávající se v Londýně, se točí okolo převratného vynálezu nového paliva. To samozřejmě znepokojí nadnárodní společnost obchodující s ropnými produkty, a tak profesor Bexter, vynálezce, se s ní dostává do křížku. O tajemnou formuli má ale zájem kde kdo, včetně tajemné společnosti sídlící v místě zábavního podniku - Čínský karafiát. Scotland Yard, soukromé tajné služby a detektivové, padouši, kriminálníci a krásné ženy. Občas si člověk vzpomene na Čtyři vraždy stačí, drahoušku, když se zkraje ztrácíte v tom, kdo je padouch a kdo hrdina, či když vypukne fackovací rvačka v podniku. Film se snaží neustálými zvraty držet napětí a honba za mikrofilmem s klíčovým vzorcem připomene jinou českou parodii, v níž se všichni honí za slánkou. Plusem je výrazná česká stopa v podobě herců, třešinkou je krásná Olinka, filmových spolupracovníků a lokací včetně filmových ateliérů Barrandov. Závěr je přímo bombastický. Spokojeni budou zejména příznivci německých kriminálek 60. let. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama