Reklama

Reklama

Zlatokopové z Arkansasu

  • Západní Německo Die Goldsucher von Arkansas (více)

Zlatých nugetů ukrytých na indiánském území se chce zmocnit každý! ... Když se v městečku Marble city objeví muž s pytlíkem zlatých valounů, mezi místními obyvateli se rozpoutá zlatá horečka. Chamtivý majitel místního saloonu a proradný bandita Ellis by chtěli všechno zlato uchvátit pro sebe a neštítí se ničeho. Na stranu obyvatel městečka se postaví dva chrabří a zásadoví pistolníci, kteří jsou odhodláni bojovat za spravedlnost. Koprodukční western vznikl ve spolupráci Západního Německa, Itálie a Francie a nese v sobě výraznou československou stopu – pro kulisy městečka Marble city posloužilo westernové městečko z legendárního snímku Limonádový Joe aneb koňská opera. Jednu z hlavních ženských rolí ztvárnila hvězdná Olga Schoberová a na vizuální stránce snímku se podílel přední kameraman Jan Stallich. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to snad po pětadvaceti letech znovu viděl... Jistě, podobný druh snímků je a vždycky bude částečně naivní, ale takových filmů je vážně spousta. Z obecně adorovaných, které já nějak zvlášť nemusím, mě napadají například Hvězdné války, ale nechci nikoho zbytečně nasrat. Šlo mi jen o určitou protiváhu z jiného kontinentu. Zde poctivé řemeslo spolu s naprosto hutným sentimentem vytáhlo moje hodnocení na převelice spokojené čtyři hvězdičky. BĚŽTE NĚCO DĚLAT. COPAK JSTE NIKDY NEVIDĚLI MRTVÝHO INDIÁNA? ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

S filmy Limonádový Joe nebo Vinnetou I se tento podprůměrný snímek nemůže vůbec rovnat, byť zde uvidíte i herce z obou zmíněných filmů. Matku Schoberové dokonce hraje M. Hoppe, která hrála v Pokladu na stříbrném jezeře paní Buttlerovou. Z filmových mayovek let šedesátých jsou horší než Zlatokopové z Arkansasu pouze filmy Old Firehand a Petrolejový princ, a to jen o prsa. Osobně považuji také řadu východoněmeckých indiánek s Gojko Mitičem za lepší než "zlatokopy" – Synové velké medvědice, Náčelník Velký had (rovněž natáčeny v Československu), Osceola nebo skvělý Tecumseh. Umístit meskalerské Apače do Arkansasu je nesmysl, stejné však učinili tvůrci filmových mayovek, např. Jicarillové byli apačským kmenem stejně jako Meskalerové (chyba filmařů ve filmu Vinnetou III). Lom Amerika tvoří kvalitní kulisy pro western/indiánku, avšak o českých lesích to platí podstatně méně. Meskalerové v tomto filmu nakonec pomůžou části bělochů, kteří je předtím likvidovali ve dvou krvavých bojích... Suma sumárum se jedná o podprůměrný film, jenž je pro nás zajímavý zejména českou účastí na něm. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dva chrabří pistolníci se postaví za nebohé obyvatele malého města a osadníky proti indiánům "na válečné stezce" a proradnému vůdci zdejších banditů Ellisovi (takový malý Santer), který chce jen velké zisky za co nejméně práce, tudíž, nedávno zjištěné zlaté žíly v okolních horách.!! Dobro vždy zvítězí a zlo prohraje, May by zajásal, ale o něj ani jeho dílo se tu nejedná, přesto film nepostrádá kvalit hlavně stran krásné české přírody.. :-) ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Typický západoněmecký western 60. let s výrazným rozlišením dobra a zla, kladných a záporných postav. Vrcholy akčnosti jsou zde opakovaná přepadení kolony osadníků-zlatokopů Indiány-Mescalery nebo útok na městečko. Hudební doprovod není bohužel vůbec westernový, připomíná až příliš soudobé německé populární písničky a v některých fázích působí vysloveně trapně. Poznáváme skalnatou krajinu kolem Berounky, umělé městečko z Limonádového Joea a několik herců z mayovek. Mario Adorf jako lump a šéf banditů je opět velmi věrohodný (herecky opět jednoznačně vyčnívá nad ostatními), Olga Schoberová jako Mary Brendelová tvoří s hlavním hrdinou Phil Stonem (Brad Harris) pěkný pár, kráčející v závěru po prožitých útrapách k lepším zítřkům. Je to o dost slabší než většina béčkových westernových mayovek (Mezi supy, Old Surehand atd.), nicméně podstatně lepší než východoněmecké indiánky - rychle dodávám. Celkem příjemná nostalgická podívaná. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Klasická indiánka, jedna z těch, jaké se v šedesátých letech v Německu hojně točily. Zajímavé byly české exteriéry a velký počet komparsistů a koní. Asi proto už na špičkové herecké obsazení nezbylo, protože kromě bravurního záporáka Mario Adorfa tam nebyl žádný výrazný a sympatický hrdina. Asi všichni účinkovali v Mayovkách Haralda Reinla, které se ve stejnou dobu točily v Jugoslávii. Ve srovnání s nimi se to celé topilo v jednoduchosti a šedi a nový dabing tomu na kvalitě taky nepřidal. I když mám tento žánr moc ráda, neubráním se srovnání. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • První film zahraniční produkce ve kterém pracovali čeští kaskadéři. (sator)
  • Film, který běžel v socialistickém Československu v kinech s českými titulky, se natáčel nedaleko Berouna, ve skalách v Srbsku a proslavil se hlavně tím, že při útoku Indiánů plavaly v záběru po řece kelímky od piva. (Mariin)

Reklama

Reklama