Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (613)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Příjemná blbinka bez vyšších ambicí, v níž při zpětném zkoumání krásně funguje prolínání filmového a dokumentárního jazyka, samotná autenticita ale příliš dlouho nevydrží (tím spíš, že autoři zásadní zvrat odhalí vlastně už v samotném názvu filmu). Rozhodě ale potěší atmosféra, parádní promyšlenost fikčního světa a v neposlední řadě také spousta drobných fórků a narážek, které vlastně v prvním plánu vůbec vtipné nejsou... 7/10... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Norská found footage fantasy pahádka pro dospělé, která mi vyrazila dech. Čekal jsem suchou devadesátiminutovou napínačku s jediným finálním záběrem na digitalního obra, načež jsem dostal velmi svižnou a příjemnou podívanou na to, jak pár studentů s kamerou ve snaze chytit pytláka, narazí na regulérní světový unikát - lovce trolů. Toho už jeho tajná práce pěkně sere, tak kupodivu svolí s natáčením své denní rutiny. Manévrovací prostor je obrovský, norská zimní příroda krásná, šance jsou velmi slušně využité a zpracované. Proč to neocenit? 90% a velmi příjemné překvapení. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hodně podobné svým pojetím asijskému The Host a také Čapkově knize Válka s mloky. Velmi netradiční příšery (obří norský trol opravdu jinde není!) jsou spíš vedlejší linií v dokuhororu, kde tou hlavní myšlenkou je vládní zatajení jejich existence. Trikům pomohlo právě ta dokumentární kamera a fakt, že trolové "sociálně" žijí jen v noci, kdy si logicky něco natočíte leda na infrakameru. Takže ty asi 3 minuty s norskými mazlíky nejsou trapné a občas i lehce vyděsí. Hraní si navážno zabírá víc než ve většině hokusduchpokusů ala Blair Activity, takže proč ne. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Teprve někdy v půlce filmu jsem si uvědomil, že je Lovec trolů vlastně ze všeho nejvíc komedie. Její humor je takový hodně nenápadný, takže divák moc neví na čem je, ale já mám takovouto, nejednozančnost rád. Třeba typologie nebo životní cyklus trolů v podání lovce opravdu pobaví, ale také zaujme tím, jak to mají tvůrci do hloubky promyšlené. Daří se jim totiž ukázkově navodit dojem oné ve filmu zmiňované špičky ledovce, kdy kromě událostí zachycených kamerou tušíme rozsáhlé pozadí vládních spiknutí atp. Zajímavá je i hlavní role, kdy Otto Jespersen skvěle vytvořil samotářského nespolečenského podivína, žijícího na okraji společnosti a hlavně vykonávajícího odpudivou práci za mizerné peníze. Když k tomu přidám nádhernou krajinu, která má takový potenciál, že diváka dostává, byť jen z roztěkaných dokumentárních záběrů a solidní efekty, dám filmu nadprůměrné hodnocení. Čím více na film vzpomínám, tím lepší se mi zdá. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

nórsky kríženec blair witchu, cloverfielda a pána prsteňov . . . krásna krajina, sympatický hlavný hrdina, dokonalé fóry a skvelý humor a jeden veľký odtajnený mýtus. bavil som sa veľmi dobre. upozornenie pre všetkých, ktorí sa dajú oklamať žánrovými tagmi tu na csfd - chýba tam ten najpodstatnejší: komédia. to, že je to zámerne robené (písané, záberované, hrané, strihané) ako komédia, nepochopí a neodčíta iba naozaj filmu neznalý a filmovo negramotný človek, alebo ten, kto nejakým spôsobom nerozumie irónii a nedokáže ju dekódovať. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Niektoré postavy vo filme stvárnili známi nórski komici: Otto Jespersen (lovec trolov), Knut Naerum (pracovník elektrárne), Robert Stoltenberg (dodávateľ poľského medveďa) a Hans Morten Hansen (Finn, šéf lovcov trolov). (Carol Pifková)
  • Nedlouho po uvedení filmu v USA zakoupily společnosti CJ Entertainment & Media a 1492 práva pro vytvoření remaku. Na scénáři začal rok po uvedení originální verze pracovat Marc Haimes a prvním stanoveným termínem premiéry byl rok 2014. (Martrix)
  • Film obsahuje niekoľko odkazov na historický škandinávsky folklór. (misterz)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama