Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (613)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzábavnějších filmů alá našli jsme materiál a všechno je to pravda. Rozjíždí se to hodně pomalu, ale o to víc se vám to odmění, pokud u toho vydržíte. Není to totiž horor, ale spíš taková smrtelně se tvářící lehká komedie. Lovec trolů Hans je boží a když si začne u snídaně stěžovat, jaká je to blbá práce a vyjmenuje všechny ty druhy s miliónem detailů, tak mě to dostalo. Je za tím vidět ta spousta práce co si s tím tvůrci dali a že mysleli i na věci, jako je formulář, co se musí vyplnit po skolení trola atd. atd. Finále s obrem je megaboží, akorát škoda nejasného konce. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nečakane kvalitná nezávislá nízkorozpočtová pohodovka. Trochu mi tu chýba v žánroch dobrodružný - väčšinu filmu cestujeme po nádhernej nórskej krajine posiatej lesmi, horami, úbočiami a širokými pláňami, skalnými vodopádmi a kaskádami, jazerami, zasneženými kopcami... ale dosť bolo básnenia o kúzelnej, nádherne natočenej prírode, ktorá mi miestami vyrazila dych. Príbeh je, musím uznať, na lepšej úrovni než napríklad nemastné-neslané Blair Witch, ktoré sa len hrá na atmosféru pod rúškou noci a pracuje len so zvukom. Lovec trolov funguje výborne aj v nehororových partiách, ktorých je pomerne veľa. Deň a noc sa na obrazovke vyskytujú rovnomerne, postavy sú celkom zaujímavé (samotný lovec trolov je skvelý, Otto Jespersen má proste charizmu), príbeh a spracovanie záživné a lákavé. Efekty sú síce samozrejme lacnejšie, ale trolovia sú aj tak celkom parádne vyvedený, to sa musí nechať - a vďaka kolosálnym rozmerom občas človeka zamrazí :-) Okrem toto má príbeh viacero rovín, nielen natáčanie dokumentu a odchyt a lov trolov, ale napríklad aj nórska politika a zadržiavanie informácií, ktoré sa pre dokumentaristov môže ľahko stať osudným. Jednoducho povedané, nech sú trolovia akokoľvek hrozní, ľudia vedia vždy byť ešte horší. Film je to prekvapivo výrazný, zábavný, miestami pochmúrny a strašidelný. Bavil som sa miestami priam kráľovsky. 80% ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Spousta mých kamarádů, co xmrti rádi masturbují nad fotkami homorybáře Wágnera, který si drží obřího sumce či mává dvoumetrovou štikou, tvrdí, že úplně nejlepší je jet do Norska na tresky! Tento DOKONALÝ skvost mě však přesvědčil, že až do Norska jednou pojedu já, budu mít v batůžku místo pixly s hlístama ultrafialovou lampu a jako doprovod partičku ortodoxních křesťanů! Konečně někdo ukázal Blervičské ježibabě, že by si měla sbalit těch svých pár bubu větviček a vyhranit se v kategorii nudné domácí video! ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Ocenila bych více toho kittelsenovského vizuálu a méně Blair Witch. I ta interní logika dost drhne (nač se obtěžovat poněkud za vlasy přitaženým "vědeckým" vysvětlením fenoménu petrifikace trollů na slunci, když příběh operuje s tím, že troll "vycítí křesťana"). Přes všechny svoje nedostatky je ale Trolljegeren ohromně sympatický počin - a už jen kvůli těm parádním trollům stojí za vidění. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, nie som fanúšikom found footage alias roztrasená kamera. Až na pár výnimiek som zvyčajne tieto filmy odtrpel. Ale toto ma dostalo. Zaujímavé od začiatku do konca, chytilo ma to tak, že sa mi zachcelo tomu uveriť. :) Samotní trolovia boli veľmi dobre urobení a ten príbeh okolo nich o tom ako žijú a ako sa to utajuje, bol prepracovaný do najmenších detailov. Tiež ma tento film utvrdil v tom, že Nórsko je nádherná krajina, ktorá rozhodne stojí za návštevu. Čo sa týka postáv, nemám žiadne námietky, nad všetkými však vyniká lovec trolov, ktorého herec neskutočne dobre zahral, asi tak nejak som si ho predstavoval. U mňa maximálna spokojnosť, čo sa týka tohto žánru je to raritka a príjemné prekvapenie. 80/100 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Na konci titulkov si môžeme všimnúť upozornenie v angličtine "No trolls were harmed during the making of this movie," čiže počas natáčania filmu nebolo trollom nijako ublížené. (Carol Pifková)
  • Nedlouho po uvedení filmu v USA zakoupily společnosti CJ Entertainment & Media a 1492 práva pro vytvoření remaku. Na scénáři začal rok po uvedení originální verze pracovat Marc Haimes a prvním stanoveným termínem premiéry byl rok 2014. (Martrix)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama