Reklama

Reklama

Stěhoval jsem se za manželkou

(TV film)
  • Česko Stěhuju se za manželkou do Prahy
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2010, 26 min

Hrají:

Tomáš Juřička (vypravěč)

Obsahy(1)

V dokumentu "Stěhoval jsem se za manželkou" představuje profesor Pavel Kalina nejvýznamnější památky z doby Lucemburské a zároveň připomíná, že Praha se tehdy stala, co se významu, rozlohy i krásy týče, protějškem Říma. "Zpravidla se soudí, že král Jan sledoval především cíl učinit z pražských měst vydatný zdroj královských příjmů, tedy ekonomicky efektivní součást královského 'dominia speciale', oblasti přímého panování," jak píše Václav Ledvinka. "Ve vládní koncepci Karla IV. vystoupila naopak do popředí rezidenční a reprezentační úloha Prahy. Souměstí se mělo stát důstojnou metropolí nově vytvořeného soustátí Koruny království českého a středověké svaté říše římské pod vládou lucemburského rodu." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

sator 

všechny recenze uživatele

Ne že bych potřeboval blikající a zoomovaný dokument, mám rád spíš ty starší a poklidné nicméně tento byl až uspávací... ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Typický nudný dokument České televize. Pan profesor PhDr. P.Kalina, PhD. by měl trochu víc pilovat schopnost jak zaujmout diváka a jak to sdělit zajímavým způsobem. ()

Reklama

mcleod 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o Praze za vlády prvních Lucemburků. Spousta zajímavých informací, mnohdy nových pohledů, výborná kamera... nemám, co bych vytkl... možná až na letmost, jakou se této době a tématu věnuje. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama