Reklama

Reklama

Recenze (5)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Arabsko-izraelský konflikt je příliš palčivý a komplikovaný problém na to, aby byl redukován na komiksový souboj dobra se zlem, v němž chrabří a čestní bojovníci (Turci) zachraňují roztomilé plyšáčky (Palestince) před bezcitnými mačistickými hovady (Izraelci); ale jakožto divák odkojený raeganovskými akčnáky 80. let, jejichž schematičnost a patetičnost Kurtlar Vadisi Filistin do poslední mrtě přejímá, bych nutně musel být za pokrytce, kdybych si nedokázal zachovat nadhled i v případě, kdy jsou za zlouny ti, které americká produkce naopak stavěla do archetypních rolí hrdinů. ___________ Film v sobě ostatně obsahuje úsměvně alibistickou kličku jako ochranu před případným nařčením z antisemitismu - jedna z ústředních postav je totiž hodná empatická Židovka explicitně prohlašující, že všechno zlo, co ve snímku uvidíme, je v absolutním rozporu se skutečnými židovskými hodnotami (hned jsem si vzpomněl na toho hodného arabského policistu v Bergově Království)... ___________ Ve srovnání s Irákem (a Gladiem) je Filistin každopádně daleko (!) velkolepější, svižnější a co je hlavní - trademarkové nudné a k uzoufání blbé vykecávací pasáže eliminuje na naprosté minimum a do většiny stopáže rve masivní akci. Ta je svým rozsahem a technickou úrovní v turecké kinematografii dosud bezprecedentní, leč nevyniká právě velkou nápaditostí - prostě po sobě vždy několik chlapů střílí, ti s hvězdami na uniformách padají jako mouchy po aplikaci Biolitu a občas do toho něco efektně vybouchne - takže působí povážlivě mechanicky a po nějakém čase bohužel i stereotypně a nudně. ___________ Navzdory všem výhradám je Polatův střelným prachem vonící výlet do Palestiny bez diskuzí důležitým milníkem ve filmové tvorbě země na Anatolském poloostrově. Odteď už totiž slovní spojení "turecký akční film" rozhodně není možné používat jako posměšek. Více zde. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Propalestinský turecký akční film vhodný pro Palestince a milovníky akčňáků, v němž nepřátelé padají jako mouchy. ()

Reklama

J.J.1972

všechny recenze uživatele

aaaa, dik "stranger" - tak uz viem kde berie studio kratkych filmov namety na svoje cierno/oranzove rozpravky z puste ..... Jim Foley, Steven Sotloff, David Haines, Alan Henning, Peter Kassig ... hm ... dali sa vymysliet aj akcnejsie mena ... :D film nehodnotim, no oplati sa pozriet, aj kvoli zverstvam ktore sa denne deju, ale aj kvoli rozpravkam ktorymi nas denne krmia - stiahni si film (skoda ze nie je v zrozumitelnejsom jazyku) + precitaj clanok ()

brasek odpad!

všechny recenze uživatele

Silne propagandistický film, ktorý dosť jednotvárne zobrazuje udalosti a dovolím si povedať, že aj skresľuje skutočnosť. Vhodné na premietanie len v radikálnych mešitách, kde si doteraz vychutnávajú turecké hviezdne vojny ako skvost kinematografie. ()

vaska 

všechny recenze uživatele

Hmm...když se tak zamyslím,tak KTERÝ film NENÍ propagandistický???????většina propaguje něco,co s reáliemi nemá zhola nic společného... ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama