Reklama

Reklama

Život v jednom dni

  • USA Life in a Day
Trailer 1

Unikátní internetový projekt, snad dokonce mezník ve filmovém myšlení. 24 hodin sestříhaných do hodiny a půl nabízí pohled na svět očima tisíců lidí z celého světa. 24. 7. 2010 od soumraku do úsvitu zachycen na bezmála 80 000 amatérských kamer v událostech úplně všedních i vypjatých a emotivních. (punchandcoffee)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (145)

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Důležité je si uvědomit, že to nemá být „objektivní“ dokument. Je zkreslen nejen iniciátory akce, kteří vybírají a stříhají, ale hlavně samotnými přispěvateli. Jako celek ovšem skvěle ukazuje, co všechno lze zahrnout pod pojem amatérský film. Jsou tady propracované části s perfektní kompozicí i dialogy, na druhou stranu i exhibicionistické záběry ze záchodů, portréty rodiny, zvířat a přírody. „Svůj den“ natáčeli studenti i začátečníci, používal se různý materiál - od profesionálních kamer až po rozzostřené záběry z mobilů. Samozřejmě zde dochází ke zdůraznění určitých problematických společenských motivů, to ale pořád projektu neubírá na síle. Je zde množství témat, které se vzhledem k Life in a Day nabízí zkoumat. Třeba i jen samotná lidská prezentace (či prezentace "lidstva jako celku") Berlinale 2011 – Panorama. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Life in a Day nejen ukazuje nejrůznější podoby života během jediného dne. Jako den také začíná, ubíhá a končí. Zní to naprosto banálně, ale v podání Kevina Macdonalda a za dohledu Ridleyho Scotta to je nečekaně dynamická podívaná. Spíš než dokument protkaný zlomky stovek příběhů je to film s detailně propracovaným, přitom lehce srozumitelným dějem. Videoklipové záběry zpomalují a zase zrychlují. Některé scény ukrývají potenciál, který by sám o sobě vystačil na celý film. Takhle jsou aspoň částí povedeného celku. Z fragmentů mnoha zajímavých i úplně obyčejných osudů ze všech koutů Země se nakonec zrodil jediný příběh jednoho konkrétního dne na naší planetě. ()

Reklama

iHyik 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu, či spíše projektu, jsem silně fandil už jenom kvůli tomu skvělému nápadu, že každý z nás může být součástí něčeho "tak velkého". Přesto ale musím říct, že po obsahové stránce a vůbec celkovým provedením mě tento život v jednom dni - v hodině a půl - docela nudil. Chytrý nápad, pokulhávající ztvárnění. ()

Judy24 

všechny recenze uživatele

Opožděná rozpačitost z celé té směsice videí mě donutila neplánovaně klesnout o jednu hvězdičku. Rozhodně si myslím, že to stojí za vidění, už jenom proto, že je to naprosto jedinečný projekt a každý by si měl o něm udělat vlastní obrázek a to i přesto, že je dost pravděpodobné, že ten obrázek nebude úplně pozitivní. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tak nějak podvědomě jsem věděla, že to asi nebude nic pro mě. Zvědavost ale vyhrála. Nikdy jsem nechápala jak může někdo sedět a hodiny si pouštět amatérská videa. Asi proto mě neoslovil ani tenhle experiment. Věřím, že na tom bylo hodně práce a nebylo lehké to takhle sestříhat. Přesto tenhle projekt nevnímám jako film..a už vůbec ne jako film, který by měl jít do kina. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Do experimentu se aktivně zapojili i čeští uživatelé, kteří celkem poslali 472 příspěvků a předstihli tak i země, jako je Indonésie, Čína nebo z evropských zemí Maďarsko. (thecentre)
  • Do celovečerního filmu byl z celého světa vybrán také jeden český videoklip kameramana a střihače Sergeje Kondakova, který zachycuje narození žirafího mláděte v Zoo Praha. (thecentre)

Reklama

Reklama