Reklama

Reklama

Život v jednom dni

  • USA Life in a Day
Trailer 2

Unikátní internetový projekt, snad dokonce mezník ve filmovém myšlení. 24 hodin sestříhaných do hodiny a půl nabízí pohled na svět očima tisíců lidí z celého světa. 24. 7. 2010 od soumraku do úsvitu zachycen na bezmála 80 000 amatérských kamer v událostech úplně všedních i vypjatých a emotivních. (punchandcoffee)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (145)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Nápad to byl vskutku originální, ale už předem muselo být jasné, jak se to celé (zcela zákonitě) rozpadne na maličké střípky, které vlastně nemají vůbec žádnou výpovědní hodnotu. A tak nakonec divák sleduje celou sbírku klišé (těhotná ženská, chlap omdlí u porodu, dětská práce, nedostatek vody, plýtvání vodou, umírání...) odehrávající se po celém světě. Ještě že byla ta Love Parade, protože jinak je to jedna velká nuda, které chybí nějaký spojovací prvek - pokud nepočítáme ždímání emoci (Američanka a její manžel, který je na misi v Afganistánu, lidé žijící v mizerných podmínkách, umírající...). Dobrá a chytlavá je snad jen melodie a pak se mi líbila ta holka, co mluvila o tom, že miluje jedno slovo (který si samozřejmě nepamatuju, ale jde o nějaký mrtvý jazyk, tak mě to snad omlouvá), protože znamená ten moment, kdy by dva chtěli začít komunikovat, ale ani jeden nenajde odvahu k prvnímu kroku. Ach. Pokud jde o můj 24. červenec 2010, tak jsem sice nic nenatočila, ale docela dobře si ho pamatuju, protože jsem dostala k svátku žlutý růže. Ano, ženy si přesně pamatují, kdy jakou kytku dostaly, protože nikdy nedostávaj tolik, kolik by dostávat mohly. Teď vlastně trochu lituju, že jsem nevzala do ruky kameru - mohla z toho být další dojemná scénka do tohohle slepence... ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Deň v životoch rôznych ľudí 24. júla 2010 bol v mnohých prípadoch zaujímavý, i nič nehovoriaci zároveň. Narodenie malej žirafky v pražskej ZOO, kórejčan cestujúci naprieč zemeguľou za zjednotenie Kórei, kábulský fotodokumentarista snažiaci sa dokázať, že Afganistan nie je nebezpečná krajina, homosexuál priznávajúci svoju orientáciu starej mame a tak ďalej a tak ďalej. Množstvo emócií však sršalo aj z letmých záberov (usmievavé španielske dievčatko). Zjednotenie množstva videí do výsledného celku muselo dať množstvo roboty. Life in a Day určite stojí za pozornosť, ide o zaujímavý počin. ()

Reklama

bartias 

všechny recenze uživatele

Life in a Day nejen ukazuje nejrůznější podoby života během jediného dne. Jako den také začíná, ubíhá a končí. Zní to naprosto banálně, ale v podání Kevina Macdonalda a za dohledu Ridleyho Scotta to je nečekaně dynamická podívaná. Spíš než dokument protkaný zlomky stovek příběhů je to film s detailně propracovaným, přitom lehce srozumitelným dějem. Videoklipové záběry zpomalují a zase zrychlují. Některé scény ukrývají potenciál, který by sám o sobě vystačil na celý film. Takhle jsou aspoň částí povedeného celku. Z fragmentů mnoha zajímavých i úplně obyčejných osudů ze všech koutů Země se nakonec zrodil jediný příběh jednoho konkrétního dne na naší planetě. ()

rowdys 

všechny recenze uživatele

Film popravde ničím neprekvapil a je presne taký ako si ho po prečítaní synopsy predstavíte so schémou typickou pre tento typ dokumentu. Jedinečným ho robí len to, že sa na ňom podieľali tisíce amatérskych filmárov z celého sveta. Vcelku vtipné no zakoktané Q&A, ktoré nasledovalo po premietaní a ktorého sa zúčastnili jednotliví YouTube filmári bolo miestami zaujímavejšie než samotný dokument. Hudba Harryho Gregsona-Williamsa bola tentoraz miestami až veľmi sentimentálna, napriek tomu so mnou nepohla, podobne ako v celkovom ponímaní ani samotný film. Príjemné dve hodinky ponocovania, no ako časová kapsula lepšie obstojí asi samotné YouTube. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Občas je strašne ťažké neopakovať, čo už bolo napísané. A kľúčové slovo je rozhodne YouTube. Symfónia bežného dňa by som to nazval; neobyčajné príbehy obyčajných ľudí, ich obyčajných životov a obyčajných názorov - miestami politicky nekorektných, ovplyvnených kultúrou a krajinou, v ktorej žijú. Máme tu napríklad chlapca z Afriky, ktorý sa bojí homosexuality, lebo ju považuje za chorobu, alebo amerického homosexuála, priznávajúceho sa k svojej orientácii babičke cez telefón; farmára, ktorý (podľa svojich vlastných slov) nadovšetko miluje Boha, svoju rodinu a svoje zvieratá, a potom kravu na porážke... Paradoxy rozlišujúce životné štýly a postoje; šťastného záhradníka z Dubaja a nešťastné osamelé ženy zo západného sveta; bicyklistu prechádzajúceho celý svet a dievča celý deň v práci a potom doma sama; zlatú svatbu a dieťa so strachom z rozvodu rodičov... Šťastie, nešťastie. Život. Mamihlapinatapai. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Do celovečerního filmu byl z celého světa vybrán také jeden český videoklip kameramana a střihače Sergeje Kondakova, který zachycuje narození žirafího mláděte v Zoo Praha. (thecentre)
  • Do soutěže bylo zasláno neuvěřitelných 80 000 videoklipů se stopáží kolem 4 500 hodin. (Ice123)

Reklama

Reklama