Reklama

Reklama

Hákový kříž nad Římem

(TV film)
Itálie, 2008, 54 min

Obsahy(1)

19. července 1943 zaútočily na hlavní město Italského království poprvé americké bombardéry. Připomněly obyvatelům věčného města, že 2. světová válka, do které se fašistický režim nechal zatáhnout, Třetí říše, dorazila až k jejich domovům.
25. července se zdálo, že v Itálii zvítězí rozum. Mussolini byl zbaven vlády a internován. Ale nová vláda váhala - stále koketovala s nacisty a zároveň vyjednávala se Spojenci. Kapitulace Itálie byla oficiálně vyhlášena až 9. září. Nastal ohromný zmatek, který využili hlavně Němci. Okupovali sever a střed země, Říma se zmocnili po krátkých bojích. Duceho osvobodili a ten pod jejich patronátem založil tzv. Italskou sociální republiku. V bezprizorném hlavním městě se začaly aktivovat městské partizánské oddíly pod velením Výboru národního osvobození. Politicky pestrá seskupení útočila na nacisty i fašisty. Ti opláceli popravami rukojmích. Nejznámější masakr uspořádali nacisté po atentátu na rotu německých policistů 23. března 1944. V Adreatinských jeskyních bylo tehdy popraveno 333 lidí. Deset Italů za jednoho mrtvého Němce. Vyčerpaný a těžce zkoušený Řím čekal na své osvoboditele. Ti do něj dorazili 4. června 1944, v předvečer dalšího mezníku světového konfliktu - invaze v Normandii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument popisuje najtemnejšiu históriu Talianska v období 2. svetovej vojny. Začína sa utrpenie pri bombardovaní Ríma spojeneckými lietadlami, čím obyvatelia večného mesta zaplatili prvú vojnovú daň. Nasleduje vyhlásenie Ríma, ako Otvoreného mesta, ale k takému činu neboli vytvorené vhodné podmienky a tak opäť nasleduje bombardovanie Ríma a iných talianskych miest. Hitler reaguje okamžite a cez Alpy obsadzuje Taliansko, nastáva najhorších osem mesiacov teroru. Začína zatýkanie osôb, prenasledovanie židovskej komunity a útoky na partizánov. Na druhej strane práve toto obdobie posilnilo partizánske hnutie a ozbrojený odpor v Taliansku. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Da lunga pezza, amanti... Už je to dávno, priatelia. Ubehlo už mnoho rokov, čo vládol "Hákový kríž nad Rímom". No nikdy na to nezabudnem. Nikdy nezabudnem na chrabrých spolubojovníkov, komunistov a anarchistov, s ktorými sme bili fašistov a po večeroch si spievali tú našu smutno veselú pesničku: Una mattina mi sono svegliato, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! Una mattina mi sono svegliato, e ho trovato l'invasor. O partigiano, portami via, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! O partigiano, portami via, ché mi sento di morir. E se io muoio da partigiano, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! E se io muoio da partigiano, tu mi devi seppellir. E seppellire lassù in montagna, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! E seppellire lassù in montagna, sotto l'ombra di un bel fior. Tutte le genti che passeranno, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! Tutte le genti che passeranno, Mi diranno «Che bel fior! È questo il fiore del partigiano», o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! È questo il fiore del partigiano, morto per la libertà! https://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo *** ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Přínosný dokument o málo známé historii druhé světové války. Dovídáme se i o utrpení civilního obyvatelstva. Je proboha nějaké evropské město, kterému by fašisté nevyhrožovali úplným zničením? Řím tedy také. Zajímavé by bylo zjistit psychologii římských, když za jednoho zabitého německého vojáka bylo popraveno deset civilních obyvatel a Němci později chtěli odpálit celou čtvrť i s obyvateli, kdyby nezasáhl navrátivší se Duce. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Italský dokument z roku 2008 připomíná prostřednictvím dosud neviděných záběrů pohnutý osud Věčného města v letech 1943 - 1944. Přesně 19 července 1943 zaútočily na hlavní město Italského království poprvé americké bombardéry. Připomněly obyvatelům, že 2. světová válka, do které se dostal fašistický režim nechal Třetí říši zatáhnout, dorazila až k jejich domovům. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Je tu v podstate rozobraný záver vojny, síce podrobne, čo sa týka odboja, ale či zaujímavosť alebo nejaká významná dokumentaristika sa mi skôr nezdala. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama